Οι Αμερικανοί τουρίστες, οι τουρίστες οι οποίοι ξοδεύουν πραγματικά χρήματα όταν ταξιδεύουν μακριά από τη χώρα τους, είναι λιγοστοί. Θυμάμαι την ελληνική ταινία «Ήρθε το δολάριο» και χαμογελώ πονηρά, όταν βλέπω τους καλοντυμένους Αμερικανούς με τα παιδιά τους στα καλά ξενοδοχεία της Αθήνας, όπως το “Hilton”, το “King George”, η «Μεγάλη Βρεττανία».

Οι άνθρωποι οι οποίοι κινούν τον τουρισμό στην Ελλάδα, περιμένουν τους συγκεκριμένους επισκέπτες από τις ΗΠΑ για να ανοίξει πραγματικά η αγορά. Είναι οι μόνοι οι οποίοι ξοδεύουν πραγματικά χρήματα στην αγορά και από τους λίγους οι οποίοι αφήνουν φιλοδωρήματα στο προσωπικό των ξενοδοχείων. Οι τουρίστες από τα τέλη Μαρτίου θα αρχίσουν να γεμίζουν την Αθήνα. Τι είδους τουρισμός όμως είναι αυτός; Τι οικονομικής και κοινωνικής στάθμης επισκέπτες; Μέχρι στιγμής αυτοί οι οποίοι έχουν ήδη φθάσει στην Αθήνα, δεν ξοδεύουν πολλά χρήματα. Όταν βγαίνουν έξω από τα ξενοδοχεία τους προτιμούν τα φθηνά εστιατόρια και τις σουβλακερί στο κέντρο της Αθήνας.

Τα αγγεία του Θωμά Κοτσιγιάννη

Το Σύνταγμα, το κάτω μέρος της Ερμού, η Μητροπόλεως, έχουν γεμίσει με καινούργιες σουβλακερί. Στα μαγαζιά ρούχων ή κοσμημάτων δεν εμφανίζονται. Όλοι περιμένουν τους Αμερικανούς και μετά τους Κινέζους (ιδιαίτερα οι exclusive boutiques). Στη «Μεγάλη Βρεττανία» οι Αμερικανοί που γνωρίζουν τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, κοιτάζουν με θαυμασμό και αγοράζουν τα εντυπωσιακά, μοναδικά αγγεία του αγγειογράφου Θωμά Κοτσιγιάννη.