Παντελώς ψευδείς οι ισχυρισμοί ότι ο ΕΦΚΑ έχει «παγώσει» τις πληρωμές νέων συντάξεων από 1/1/2019 και ότι τροποποίησε τον προϋπολογισμό του για να περιορίσει την απονομή νέων συντάξεων, απαντά το υπουργείο Εργασίας στο Γ.Βρούτση της ΝΔ.

Αποδίδει δε την πρακτική «παραποίησης της αλήθειας» και «εφεύρεσης ελλειμμάτων» στον ΕΦΚΑ στην προσπάθεια της ΝΔ να υπονομεύσει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να «το εκχωρήσει σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

«Τα πλεονάσματα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και του ΕΦΚΑ παραμένουν ισχυρά και αδιαμφισβήτητα. Και αποτελούν ισχυρό ανάχωμα στα σχέδια της ΝΔ να τεμαχίσει την κοινωνική ασφάλιση και να εφαρμόσει το Ασφαλιστικό τύπου ‘Πινοσέτ’» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

Την οργή του υπουργείου Εργασίας προκάλεσε η ανακοίνωση του Γιάννη Βρούτση ότι «η εικονική πραγματικότητα του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ είναι αποτέλεσμα του παγώματος των εκκρεμών συντάξεων» Επίσης ο Γιάννης Βρούτσης μιλά για τροποποίηση του προϋπολογισμού, με βάση την οποία μειώνονται οι προϋπολογισθείσες δαπάνες για νέες συντάξεις κατά 795.525.000 ευρώ.

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

«Η ΝΔ και ο αρμόδιος τομεάρχης της, υπονομεύοντας σταθερά το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να το εκχωρήσουν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, εξακολουθούν να παραποιούν την αλήθεια και να «εφευρίσκουν» ελλείμματα στον ΕΦΚΑ.

Είναι παντελώς ψευδής ο ισχυρισμός ότι ο ΕΦΚΑ έχει «παγώσει» τις πληρωμές νέων συντάξεων από την 1/1/2019. Ο ΕΦΚΑ έχει περιορίσει κατά 73,4% τις 168.922 κύριες συντάξεις που η ΝΔ είχε αφήσει απλήρωτες στα τέλη του 2014 και συνεχίζει κανονικά, και το 2019, την εκκαθάριση παλαιών και νέων συντάξεων. Μόνο τον Ιανουάριο εκδόθηκαν 7.783 οριστικές συντάξεις και πάνω από 2.300 προσωρινές συντάξεις από τον ΕΦΚΑ.

Είναι, επίσης, παντελώς ψευδής ο ισχυρισμός ότι ο ΕΦΚΑ τροποποίησε τον προϋπολογισμό του για το 2019 προκειμένου να περιορίσει την απονομή νέων συντάξεων.

Η αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης έγινε με βάση το μειωμένο ποσό καταβολών προς το ΑΚΑΓΕ και τον ΕΟΠΥΥ που προκύπτει μετά την ακύρωση των περικοπών συντάξεων, στις οποίες επένδυε η ΝΔ, καθώς και από εσωτερική ανακατανομή των προβλεπόμενων δαπανών για την πληρωμή ακόμη περισσότερων νέων συντάξεων για συγκεκριμένες κατηγορίες (ΟΓΑ, χηρείας κα).

Τα πλεονάσματα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και του ΕΦΚΑ παραμένουν ισχυρά και αδιαμφισβήτητα. Και αποτελούν ισχυρό ανάχωμα στα σχέδια της ΝΔ να τεμαχίσει την κοινωνική ασφάλιση και να εφαρμόσει το Ασφαλιστικό τύπου ‘Πινοσέτ’».