Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Που ζεις καημένε Πετρόπουλε;

Που ζεις καημένε Πετρόπουλε;

Ο κυνισμός και το ψέμα της εξουσίας κάποτε πρέπει να εκλείψει

Ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλος έκανε χθες στη Βουλή – απευθυνόμενος μάλιστα σε παιδιά του Δημοτικού- την παρακάτω προκλητική και απίστευτη δήλωση: «Το 2010-2014 άνθρωποι αυτοκτονούσαν και έτρωγαν από κάδους απορριμμάτων». Και παρακάτω: « Η εικόνα των κάδων απορριμμάτων …από όπου άνθρωποι έτρωγαν τα αποφάγια , είναι μια εικόνα η οποία έχει εκλείψει»!

Και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Που άραγε ζει αυτός ο Υφυπουργός; Στην σημερινή χρεοκοπημένη Ελλάδα ή σε καμιά πλούσια χώρα σαν τη Νορβηγία ή την Ελβετία;

Και γιατί άραγε αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπίσει την κυβέρνηση με μια τέτοια «εικονική δήλωση»; Μπορώ να δώσω μια εξήγηση για αυτό χρησιμοποιώντας την έννοια «του κυνικού λόγου» την οποία είχε αναπτύξει ο  Γερμανός Πέτερ Σλόντερνταικ σε ένα βιβλίο του στη Γερμανία το 1983.

Τι σημαίνει αυτό με απλούστερα λόγια; Ότι ο Υφυπουργός έκανε την παραπάνω δήλωση, παρότι γνώριζε σαφώς ότι δεν ανταποκρίνεται στα οικονομικά δεδομένα της σημερινής άθλιας ελληνικής πραγματικότητας.  Και τι λένε αυτά τα δεδομένα;

Από μία σχετικά πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ βγαίνει καθαρά ότι το 38% των Ελλήνων ζουν με ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και ότι τα μισά περίπου νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ( «ΤΟ ΒΗΜΑ», 24/1/2018). Και την ίδια μίζερη και  απαράδεκτη κατάσταση επιβεβαιώνει και μια πρόσφατη μελέτη του Economist ( “The agony of Greece”).

Πέραν τούτου όλοι έχουμε δυστυχώς μια βιωμένη εμπειρία. Προσωπικά λοιπόν λέω στον κ. Υφυπουργό ότι συχνά βλέπω σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης αρκετούς ανθρώπους να ψάχνουν τροφή στους κάδους των σκουπιδιών! Σήμερα! Το 2019! Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ (με την υποστήριξη κάποιων που επιθυμούν σαν αφροδισιακό λίγη εξουσία) !

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σήμερα χρειαζόμαστε από τους πολιτικούς να μας λένε την αλήθεια ! Για το που βρισκόμαστε, ώστε να αποκτήσουμε αυτογνωσία και να χαράξουμε μια καινούργια πορεία!

Αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Πετρόπουλος δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, τότε ας παραιτηθούν και ας προκηρύξουν εκλογές!

Όχι άλλα ψέματα πλέον!

O Γρηγόρης Καλφέλης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (kalfelis@law.auth.gr)

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024