Κλίμα αισιοδοξίας κυριαρχεί στη Λευκωσία, μετά και τις πληροφορίες ότι τοι κοίτασμα που βρέθηκε στο τεμάχιο 10 που πραγματοποιεί έρευνες η αμερικανική κοινοπραξία ExxonMobil σε συνεργασία με την Qatar Petroleum ότι το κοίτασμα είναι καλό και εμπορεύσιμο και παρουσιάζει παρόμοια γεωλογία με αυτή του αιγυπτιακού «Ζορ».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα στις 12 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, από αντιπροσωπεία της εταιρείας ExxonMobil, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Τρίσταν Άσπρεϊ, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από κοινού από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον κ. Άσπρεϊ σε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εμπορίου, στις 14:00, αφού προηγηθεί ενημέρωση των κομμάτων στις 13:00.

Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε ότι τα αποτελέσματα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, θα είναι καταλυτικά για την θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη.

Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί και σε αδειοδοτημένα και μη αδειοδοτημένα ακόμα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Προδρόμου επεσήμανε ότι εάν η Τουρκία ξεκινήσει γεώτρηση, όπως απειλούσε, εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, αυτό θα είναι αρνητική εξέλιξη, θα είναι εισβολή. Είμαστε σε εγρήγορση, υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο και εδώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία, μιλάμε για την μειοψηφία του ενός, δήλωσε ο κ. Προδρόμου, ο οποίος σημείωσε ότι χρειάζεται όμως προσοχή να μην προσχωρήσουμε στη λογική της τεχνικής κρίσης που μεθοδεύει η Τουρκία για να εκφοβίζει εταιρείες και μέρη. «Δεν υπάρχει τίποτα διεκδικήσιμο», σημείωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αισιόδοξος ο Νίκος Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον αντιπρόεδρο της Exxon-Mobil, Τρίσταν Ασπρέϊ, για τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖέγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό twitter: «Με αισιοδοξία συνεχίζουμε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας».

Γράψτε το σχόλιο σας