Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το μήνυμα του Σουλτάνου με την «Γαλάζια Πατρίδα»

Το μήνυμα του Σουλτάνου με την «Γαλάζια Πατρίδα»

Στοχεύει τόσο στην ενίσχυση του εθνικιστικού αισθήματος, όσο και στο να σταλούν μηνύματα στην αντιπολίτευση

Πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες, αναλυτικά ρεπορτάζ σε ιστοσελίδες, απευθείας συνδέσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς, απειλές, προειδοποιήσεις, δηλώσεις. Η «Γαλάζια Πατρίδα», η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπως την προπαγανδίζει του υπουργείο Άμυνας της γείτονος, ξεκίνησε την Τετάρτη με κάθε επισημότητα και φυσικά τις απαραίτητες τυμπανοκρουσίες.

Μία άσκηση η οποία όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα διεξάγεται σε τρεις θάλασσες (Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο) ως μία «πρόβα πολέμου» όπως υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, που επιχειρεί να στείλει μήνυμα σε Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ και τους συμμάχους τους…

Μία άσκηση στην οποία λαμβάνουν μέρος 103 πολεμικά πλοία και χιλιάδες στρατιώτες. Χρησιμοποιούνται νέα όπλα, νέα αμυντικά συστήματα, κομάντος, ναυτικό, αεροπορία, στρατός ξηράς. Το σενάριο περιλαμβάνει πόλεμο στην επιφάνεια της θάλασσας, υποβρύχιο πόλεμο, πόλεμο με νάρκες, ακραίες συνθήκες, πραγματικά πυρά και απαιτεί τα σώματα του τουρκικού στρατού να αποδείξουν την ικανότητα τους να συνεργαστούν και να το φέρουν εις πέρας σε πλήρη αρμονία…

Η Τουρκία θέλει να δείξει ισχυρή. Ναι. Αλλά ποιος είναι ο πρώτος στόχος το εξωτερικό ή το εσωτερικό όπως υποστηρίζει;

Φυσικά κι η Άγκυρα επιμένει στην πολιτική των προκλήσεων και των απειλών απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της άσκησης, όπως άλλωστε και το Ισραήλ. Φυσικά και η άσκηση έχει στραμμένο το βλέμμα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με αιχμή το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο ενισχύεται συνεχώς από τις ισχυρές εταιρείες που προστίθενται στα συμβόλαια της, φέρνοντας μαζί τους και στρατηγικά συμφέροντα των χωρών στις οποίες έχουν την έδρα τους. Φυσικά και το Αιγαίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις εξελίξεις και οι προοπτικές ενεργειακής του αξιοποίησης κάθε άλλο παρά αδιάφορη αφήνουν την Άγκυρα. Σαφώς και η ενέργεια αποτελεί έναν καταλύτη στις εξελίξεις που αφορούν και το Κυπριακό.

Η Τουρκία (και) με αυτή την άσκηση δηλώνει την παρουσία της στην περιοχή, διεκδικεί συνδιαχείριση κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και σε ενδεχόμενα ευρήματα στο Αιγαίο. Διεκδικεί επίσης ρόλο στους ενεργειακούς δρόμους. Προσπαθεί να παραμείνει ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων και να μην γίνει απλός θεατής.

Είναι όμως μόνο αυτό;

Ο Ρ. Ερντογάν θέλει να στείλει και ένα σαφές και ακόμα πιο ισχυρό μήνυμα και στο εσωτερικό της. Στοχεύει τόσο στην ενίσχυση του εθνικιστικού αισθήματος, όσο και στο να σταλούν μηνύματα στην αντιπολίτευση.

Με το λαό της χώρας να μην έχει ανακάμψει από την οικονομική κρίση, που γονάτισε τη λίρα, τις ΗΠΑ να απειλούν με κυρώσεις, άρα μία νέα και βαθύτερη οικονομική κρίση, τον απόλυτο περιορισμό ελευθεριών και δικαιωμάτων, αλλά και το πογκρόμ συλλήψεων με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα, του 2016, η κυβέρνηση αναζητά ένα success story και τρόπο να δείξει ισχυρή.

Αντίστοιχα η αντιπολίτευση αμφισβητεί το ενεργειακό πρόγραμμα του Ρ. Ερντογάν και τις δαπάνες που απαιτούνται, ενώ την ίδια στιγμή κατηγορεί την κυβέρνηση για πλήρη αποδυνάμωση του στρατού, αφού κάθε βδομάδα εκατοντάδες στρατιωτικοί οδηγούνται στη φυλακή, ως «γκιουλενιστές». Μεταξύ αυτών και έμπειροι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί. Οι αντίπαλοι του τούρκου προέδρου βλέπουν διάλυση των ενόπλων δυνάμεων και στέρηση από τις τάξεις τους ανθρώπων με ικανότητες.

Η Γαλάζια Πατρίδα είναι η κατάλληλη επίδειξη δύναμης και σε αυτή την κατεύθυνση, αφού θέλει να δείξει ότι το σύστημα λειτουργεί και η χώρα διατηρεί την αποτρεπτική της ισχύ. Ένας στόχος διόλου ευκαταφρόνητος καθώς η χώρα βαδίζει προς αυτοδιοικητικές εκλογές, με το Ρ. Ερντογάν να ηγείται της προεκλογικής εκστρατείας, επιχειρώντας να στρέψει την προσοχή των πολιτών μακριά από τα υπαρκτά προβλήματα που θα μπορούσαν να εκφραστούν στην κάλπη…

Το ουσιαστικό σενάριο της άσκησης λοιπόν στοχεύει ναι μεν να τραβήξει την προσοχή και να στείλει μήνυμα στο εξωτερικό, αλλά και να διαχειριστεί – κυρίως – την κατάσταση στο εσωτερικό…

Only in

Το μεταναστευτικό, η Ακροδεξιά και η κρίση ταυτότητας της Ευρώπης

Όταν η πολυθρύλητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» μπαίνει για πολλοστή φορά στο «ζύγι» της δυστοπικής μικροπολιτικής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024