Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
The Verge: Οι μυστικές ζωές των moderators του Facebook

The Verge: Οι μυστικές ζωές των moderators του Facebook

Ως τραυματικές παρουσιάζει τις εμπειρίες πολλών χαμηλόμισθων εργαζομένων του Facebook, οι οποίοι έχουν την επαγγελματική χρέωση να κρατούν τη βία, τη ρητορική μίσους και τη σεξουαλική χυδαιότητα μακριά από την πλατφόρμα, αποκάλυψε σε ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα Verge

Ως τραυματικές παρουσιάζει τις εμπειρίες πολλών χαμηλόμισθων εργαζομένων του Facebook, οι οποίοι έχουν την επαγγελματική χρέωση να κρατούν τη βία, τη ρητορική μίσους και τη σεξουαλική χυδαιότητα μακριά από την πλατφόρμα, αποκάλυψε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα Verge.

Στην πλειοψηφία τους οι 15.000 εργαζόμενοι ως συντονιστές του Facebook απασχολούνται από συνεργαζόμενες εταιρείες της πλατφόρμας, με τις συνθήκες εργασίας να χαρακτηρίζονται κάθε άλλο παρά ιδανικές.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα theverge.com οι συντονιστές τουFacebook πληρώνονται από έναν εξωτερικό συνεργάτη 15 δολάρια την ώρα, εργαζόμενοι σε συνθήκες που θυμίζουν τηλεφωνικό κέντρο. Κάνουν μικρά, αυστηρά προκαθορισμένα διαλείμματα, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμα και ουρές στις μικροσκοπικές τουαλέτες. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο από 30 δευτερόπλεπτα σε κάθε λογαριασμό, που εξετάζουν, καθώς οι κανόνες για την ταχύτητα της εργασίας και την επίτευξη της βέλτιστης δυνατής απόδοσης δεν τους το επιτρέπουν.

Φτάνουν να διαχειρίζονται εκατοντάδες σελίδες καθημερινά, με το περιθώριο λάθους να είναι πολύ μικρό, και να απειλούνται με απόλυση εάν το ξεπεράσουν.

Την ίδια στιγμή για «λόγους ασφαλείας», απαγορεύεται να φέρνουν τόσο το κινητό τους στο γραφείο τους, αλλά δεν μπορούν να έχουν μαζί τους ούτε  χαρτιά ή… τσίχλες, τα οποία επίσης περιλαμβάνονται στη λίστα με τα απαγορευμένα αντικείμενα.

Όπως αποκάλυψαν εργαζόμενοι στην ιστοσελίδα, εμφανίζουν συμπτώματα τύπου PTSD (διαταραχής μετατραυματικού στρες) λόγω της φύσης της δουλειάς τους, που περιλαμβάνει την παρακολούθηση εξαιρετικά βίαιων ή σεξουαλικών βίντεο και φωτογραφιών, προκειμένου να αποφανθούν αν αφαιρέθηκαν σωστά από τη σελίδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το ακραίο στρες με ακραίο τρόπο δηλώνοντας ότι ανταλλάσσουν νοσηρά ανέκδοτα για την αυτοκτονία, ή «μαστουρώνουν» στα διαλείμματα, με κάποιους να παραδέχονται ακόμα και ότι έχουν κάνει σεξ στο χώρο εργασίας τους, σε απομονωμένες γωνιές ή σε κάποια σκάλα.

Όπως εξηγούν, η μυστικότητα που τους επιβάλλει το συμβόλαιό τους έχει ως αποτέλεσμα να σφυρηλατούν ασυνήθιστα στενούς δεσμούς με τους συναδέλφους τους, ενώ άλλοι εργαζόμενοι παραδέχονται ότι, διαβάζοντας καθημερινά εκατοντάδες αναρτήσεις για θεωρίες συνωμοσίας στην πλατφόρμα, έχουν αρχίσει να επηρεάζονται.

Επίσης σημειώνεται ότι οι συνεργαζόμενες εταιρείες του Facebook επιτρέπουν στους moderator να κάνουν δύο «διαλείμματα ευεξίας» διάρκειας εννέα λεπτών την ημέρα, για να απομακρυνθούν λίγο από τον υπολογιστή τους. Σύμφωνα όμως με τις καταγγελίες εργαζομένων στα εν λόγω διαλείμματα τους επιβάλλεται να μένουν σε έναν συγκεκριμένο χώρο, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Απαντώντας στο δημοσίευμα, το Facebook δήλωσε ότι οι συμβάσεις με τους εξωτερικούς συνεργάτες του «εξασφαλίζουν ρητά καλές εγκαταστάσεις, διαλείμματα ευεξίας για τους εργαζόμενους και ψυχολογική υποστήριξη» σημειώνοντας παράλληλα τους λόγους που χρειάζεται τη βοήθεια των εξωτερικών συνεργατών ώστε να μπορεί να διευρύνει ταχέως την ομάδα των moderators του.

Σε δήλωση του ο Τζάστιν Οσόφσκι, αντιπρόεδρος του τμήματος παγκόσμιων δραστηριοτήτων του Facebook, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτές οι συνεργασίες είναι σημαντικές επειδή μας επιτρέπουν να συνεργαζόμαστε με εδραιωμένες εταιρείες που διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία σε αυτό το είδος εργασίας και μπορούν προσφέρουν ταχύτατη γλωσσική υποστήριξη. Μπορούν να διαχειρίζονται με άνεση ένα μεγάλο εργατικό δυναμικό και να αναφέρουν με αποδοτικό τρόπο τυχόν προβλήματα ή κινδύνους. Επίσης έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται με τις κατευθυντήριες γραμμές μας και να συντονίζονται με τις ανάγκες της κοινότητας και των προϊόντων μας, που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου».

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024