Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αραχωβίτης : Να βοηθήσουν οι τράπεζες την απρόσκοπτη υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης

Αραχωβίτης : Να βοηθήσουν οι τράπεζες την απρόσκοπτη υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης

Χρηματοδοτικές λύσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν όσα Σχέδια Βελτίωσης εγκριθούν συζήτησαν στη μεταξύ τους συνάντηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης με τριμελή αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργο Αποστολάκη.

Χρηματοδοτικές λύσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν χωρίς προβλήματα όσα Σχέδια Βελτίωσης εγκριθούν μετά την αξιολόγηση των υποψηφίων των δράσεων 4.1.1 και 4.1.3 («Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος») συζήτησαν στη μεταξύ τους συνάντηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης με τριμελή αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργο Αποστολάκη.

«Μετά την απώλεια της Αγροτικής Τράπεζας, που ήταν ο βασικός χρηματοδότης του πρωτογενούς τομέα, υπήρξε ένας περιορισμός των δανείων προς τους αγρότες», επεσήμανε ο κ. Αραχωβίτης εξηγώντας ότι «αυτό μας δημιούργησε πολλά ζητήματα. Ένα από αυτά ήταν το γεγονός ότι τα προηγούμενα Σχέδια Βελτίωσης οδηγήθηκαν σε υποαπορρόφηση. Πολλά εγκεκριμένα Σχέδια Βελτίωσης, που περίμεναν τον δανεισμό ή τη διευκόλυνση της εξόφλησης των τιμολογίων, δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν.»

Μάλιστα έθεσε το ερώτημα στους εκπροσώπους των δανειστών εάν θα μπορούσε να γίνει διευκόλυνση στην αποπληρωμή του επενδυτικού σχεδίου (από τις τράπεζες) με εγγύηση την εγκεκριμένη επιδότηση που αναλογεί στους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, δηλαδή το 50% ή το 60% της επένδυσης κατά περίπτωση.

Η απάντηση των εκπροσώπων της Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ήταν ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα μαζί με τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς και να υπολογιστεί στο κόστος ο χρόνος αποπληρωμής του κεφαλαίου από το Δημόσιο.

Επίσης, πρότειναν να υπάρξει διαμεσολάβηση ενός φορέα, όπως το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης), μεταξύ των δανειοληπτών και των τραπεζών, που θα παρέχει ένα εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του επενδυτή-αγρότη.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προηγηθεί μία συνάντηση στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη, όπου παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες δημιουργίας ενός τέτοιου χρηματοδοτικού εργαλείου μέσα από τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024