Γκρίνια και κατήφεια φαίνεται να προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου και κατ΄επέκταση στο ΣΥΡΙΖΑ, τα χαμηλά ποσοστά που εμφανίζουν στις δημοσκοπήσεις τα πρόσωπα που επέλεξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να εκπροσωπήσουν τους συνδιασμούς της Κουμουνδούρου στις δημοτικές εκλογές. Οι καθαρά κομματικές επιλογές τόσο του Νάσου Ηλιόπουλου για την Αθήνα όσο και της Κατερίνας Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη, δείχνουν να μην μπορούν να καταγράψουν θετικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα στις έρευνες να εμφανίζονται τελευταία και καταϊδρωμένα.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και τα ερείσματα του στην κοινωνία και αυτό μπορεί να εκφραστεί με ιδιαίτερα ηχηρό τρόπο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με αποτέλεσμα τα στελέχη να κάνουν αγώνα δρόμου για να αποτρέψουν μία συντριπτική ήττα σε δήμους και περιφέρειες, όσο και αν κάποιος θα μπορούσε να πει – δικαίως – ότι είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Στόχος του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου είναι να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και σε κάθε περίπτωση να καταφέρουν να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους υποψήφιους από τις κομματικές αυτοδιοικητικές παρατάξεις στο δεύτερο γύρο.

Απαίτηση για ενότητα και όχι γκρίνιες από τον Τσίπρα

Άλλωστε χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν μόνο ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα και η Κατερίνα Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλοι υποψήφιοι σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους, σπέρνοντας πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να στηρίξουν τις κομματικές επιλογές έστω και αν το αποτέλεσμα προμηνύεται απογοητευτικό και να μην παρατηρηθούν φαινόμενα «ανταρσίας», όπως έγινε στις προηγούμενες εκλογές. Μία εντολή η οποία αναδεικνύει για ακόμα μία φορά και τις παρασκηνιακές διαφορές μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει σε κάθε κατεύθυνση ότι «τώρα δεν είναι η στιγμή για κόντρες. Ο απολογισμός θα γίνει μετά την εκλογική αναμέτρηση. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι».

Στόχος είναι να ενισχυθούν οι τοπικές οργανώσεις, με άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες, κάτι στο οποίο ωστόσο αντιστέκονται οι ίδιες οι οργανώσεις.

Μέγαρο Μαξίμου και κομματικός μηχανισμός δεν περνούν και τις καλύτερες μέρες στη σχέση τους, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να κατηγορούν την Κουμουνδούρου ότι κάνει ασκήσεις ιδεολογικής καθαρότητας, με αποτέλεσμα να έχει αποκοπεί από την κοινωνία, που επί της ουσίας ποτέ δεν ήταν  συνδεδεμένη, με τα πυρά να στρέφοτναι και εναντίον του Πάνου Σκουρλέτη, καθώς για αυτό υποτίθεται ότι έγινε η μετακίνησή του στη Γραμματεία του κόμματος για να μπορέσει να αναδιοργανώσει τον κομματικό μηχανισμό και να δώσει πνοή στον προεκλογικό αγώνα.

Για να ενισχυθεί δε η υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου έχει τεθεί σε εφαρμογή η επιχείρηση «Βόρεια Ελλάδα», με πρωτοκλασάτα στελέχη να κινητοποιούνται και να οργώνουν τη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται και ο Α. Τσίπρας να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη τον επόμενο μήνα για να δώσει πολιτικό βάρος στους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ και να τους ενισχύσει με την παρουσία του, ενώ επιχειρείται προσέγγιση και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη βόρεια Ελλάδα.

πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα τέλη του ερχόμενου μήνα προκειμένου να τονώσει το ηθικό και με το πολιτικό βάρος του να ενισχύσει την εκλογική εμβέλεια των υποψηφίων του κόμματός του.

Τα συνθήματα και η Βόρεια Ελλάδα

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται να κατέβει στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με αντιδεξιά σημαία και αντίστοιχα επιχειρήματα με τις εθνικές εκλογές. Ωστόσο η Συμφωνία των Πρεσπών έχει εντείνει τις αντιδράσεις εναντίον της κυβέρνσηης και του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και αυτό προβλέπεται να το πληρώσουν την ώρα της κάλπης τόσο η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου όσο και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Χρήστος Γιαννούλης, θα το πληρώσουν κατά πάσα πιθανότητα στην κάλπη.

Τρίτος στις δημοσκοπήσεις ο Ηλιόπουλος

Αντίστοιχα στην Αθήνα ο Νάσος Ηλιόπουλος δεν δείχνει να τα πηγαίνει καλύτερα. Στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του εμφανίζονται στο 18% και τον φέρνουν τρίτο και «καταϊδρωμένο». Είναι σαφές άλλωστε ότι εάν ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων καταγράψει μία συντριπτική ήττα στις εκλογές αυτό θα είναι «χαστούκι» και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς είναι προσωπική του επιλογή. Ο Ν. Ηλιόπουλος επελέγη ως νέος πολιτικός, ωστόσο δείχνει ότι ξεκάθαρα ότι δεν έχει καμία απήχηση στον κόσμο και σε αυτή τη γραμμή η Κουμουνδούρου προωθεί ένα προεκλογικό δίλημμα-σύνθημα, που σκοπό έχει να αξιοποιήσει τη λαϊκή καταγωγή του: «Με τον λαό ή με την ελίτ». Στο πλευρό του επιστρατεύεται όλος ο ΣΥΡΙΖΑ και προγραμματίζονται και δράσεις με βουλευτές του κόμματος των οποίων αποστολή θα είναι να τον συστήσουν στο εκλογικό του κοινό…

Ο Ν. Ηλιόπουλος μπορεί να είναι γνωστός στο ΣΥΡΙΖΑ και αγαπητός στο Μαξίμου, ωστόσο για την κοινωνία είναι άγνωστος και η περιορισμένη του αναγνωρισιμότητα συνοδεύεται από την άποψη ότι πρόκειται για έναν άχρωμο πολιτικό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο