Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η αυταπάτη των «εθνικών επιτυχιών»

Η αυταπάτη των «εθνικών επιτυχιών»

Ας τολμήσουμε επιτέλους σε αυτήν τη χώρα να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια. Ας μη ζούμε με αυταπάτες, ας μη βαυκαλιζόμαστε με την ιδέα ότι κάποιες εξαιρετικές, πλην όμως μεμονωμένες διακρίσεις αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη εικόνα της σημερινής Ελλάδας και μπορούν να ωθήσουν τη χώρα μας, την κοινωνία μας, προς τα εμπρός

Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή η σπουδή με την οποία πρόσωπα που προέρχονται από διάφορα πεδία του δημόσιου βίου της χώρας μας, γνωστοί μαϊντανοί της δημοσιογραφίας αλλά και ασήμαντοι κονδυλοφόροι κρίνουν και σχολιάζουν, με δηλώσεις, δημοσιεύματα και σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οτιδήποτε αφορά τις εκάστοτε διακρίσεις και επιτυχίες Ελλήνων και Ελληνίδων σε τομείς δραστηριότητας όπως ο αθλητισμός —κυρίως— και οι τέχνες.

Είναι επίσης απίστευτη η ευκολία και η ταχύτητα με την οποία μεταπηδούν από τη μία διασημότητα στην άλλη, από το ένα γνωστικό αντικείμενο στο άλλο, δίνοντας την εντύπωση ότι έχουν τεκμηριωμένη άποψη επί παντός του επιστητού.

Έτσι, κινούνται με χαρακτηριστική άνεση από τον Λευτέρη Πετρούνια και τους κρίκους του έως τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη ρακέτα του, από την Κατερίνα Στεφανίδη και το κοντάρι του άλματος επί κοντώ έως την Άννα Κορακάκη και το αεροβόλο πιστόλι της, από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την πορτοκαλί μπάλα του —την πλέον σταθερή αξία των τελευταίων ετών— έως τον Γιώργο Λάνθιμο και τις ταινίες του.

Η προαναφερθείσα σπουδή είναι προφανώς απόρροια της αγωνίας τους να εκμεταλλευτούν και, ει δυνατόν, να καρπωθούν ένα ελάχιστο έστω κομμάτι της μεγάλης δημοσιότητας και της προνομιακής προβολής που δικαίως εξασφαλίζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που κατορθώνουν να ξεχωρίσουν και να διακριθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην όλη —φιλότιμη είναι η αλήθεια— προσπάθειά τους να παντρέψουν τα ονόματά τους με ειδήσεις ευχάριστες, που τόσο πολύ έχουμε στερηθεί ως κοινωνικό σώμα την τελευταία δεκαετία, οι εν λόγω επισπεύδοντες και επισπεύδουσες διαπράττουν ένα αδικαιολόγητο σφάλμα: συσχετίζουν τα επιτεύγματα των όντως σπουδαίων αυτών συμπατριωτών και συμπατριωτισσών μας με την εν γένει εικόνα της χώρας μας στη σημερινή εποχή, κάνοντας λόγο για εθνικές επιτυχίες, για μια περήφανη Ελλάδα που μπορεί καλύτερα, αξίζει περισσότερα κ.λπ.

Πρόκειται για μια εντελώς αυθαίρετη κρίση, χωρίς λογικά ερείσματα, και τούτο για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι η ελληνική κοινωνία εν συνόλω πόρρω απέχει από την κορυφή της λίστας των προηγμένων χωρών και κοινωνιών, κορυφή που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν, στο δικό τους πεδίο δράσεως, στη δική τους κονίστρα, καθένας από αυτούς τους υπέροχους Έλληνες, καθεμία από αυτές τις υπέροχες Ελληνίδες.

Ο δεύτερος, ότι οι Έλληνες αυτοί και οι Ελληνίδες αυτές έχουν κάνει θαύματα χάρη στις δικές τους και μόνο θυσίες, τους δικούς τους και μόνον κόπους, τα δικά τους και μόνο χαρίσματα και προσόντα, χωρίς την ουσιαστική συνδρομή και υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας.

Ας τολμήσουμε επιτέλους σε αυτήν τη χώρα να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια. Ας μη ζούμε με αυταπάτες, ας μη βαυκαλιζόμαστε με την ιδέα ότι κάποιες εξαιρετικές, πλην όμως μεμονωμένες διακρίσεις αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη εικόνα της σημερινής Ελλάδας και μπορούν να ωθήσουν τη χώρα μας, την κοινωνία μας, προς τα εμπρός.

Εξάλλου, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί, στην πλειονότητά τους, ζουν και μεγαλουργούν εκτός Ελλάδας, σε τόπους όπου η αξία τους και η προσπάθειά τους αναγνωρίζονται καθημερινά, και όχι μόνο τις στιγμές των διακρίσεων και των επιτυχιών.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024