Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βενεζουέλα: Νέος κύκλος αμερικανικών κυρώσεων - Καζάνι που βράζει η χώρα

Βενεζουέλα: Νέος κύκλος αμερικανικών κυρώσεων – Καζάνι που βράζει η χώρα

Νέες κυρώσεις εις βάρος τεσσάρων προσώπων στη Βενεζουέλα, επέβαλλαν τη Δευτέρα οι ΗΠΑ μετά από δύο μήνες έντονων πολιτικών αναταραχών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής

Νέες κυρώσεις εις βάρος τεσσάρων προσώπων στη Βενεζουέλα, επέβαλλαν τη Δευτέρα οι ΗΠΑ μετά από δύο μήνες έντονων πολιτικών αναταραχών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Την ίδια στιγμή η χώρα μοιάζει Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, καθώς οι διεθνείς δυνάμεις καλούν τον Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί, ενώ στα σύνορα με τη Βραζιλία έχουν καταγραφεί νεκροί από τις δριμύτατες συγκρούσεις.

Οι ΗΠΑ, που στηρίζουν τον επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα νέο κύκλο κυρώσεων εναντίον της Βενεζουέλας και ειδικότερα εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.

Την ανακοίνωση των νέων κυρώσεων εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στη νέα λίστα των κυρώσεων συμπεριλήφθηκαν ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, Ραμόν Καριζάλες, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Χόρχε Γκαρσία Κανέιρο, καθώς και οι πολιτικοί του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ράφεαλ Λακάβα και Ομάρ Πριέτο.

Μεταξύ των προσώπων της χώρας που έχουν ήδη τεθεί υπό αμερικανικούς περιορισμούς είναι η σύζυγος του προέδρου Σίλια Αντέλα Φλόρες Ντε Μαδούρο, η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας και ο υπουργός Άμυνας.

Η κρίση στη Βενεζουέλα ξέσπασε πριν από περίπου δύο μήνες όταν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάδο αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ να σπεύδουν να αναγνωρίσουν την εξουσία του.

Από την άλλη η Ρωσία ξεκαθάρισε πως νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι Νικολάς Μαδούρο.

«Οι στρατιωτικοί δεν θα πυροβολήσουν για τον Μαδούρο»

Την ίδια στιγμή, «φωτιά» άναψαν οι δηλώσεις του ο Γερμανού, Χάιντς Ντίτεριχ, πρώην συμβούλου του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος δήλωσε πως «ο στρατός δεν θα πυροβολήσει για τον Μαδούρο».

Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), o Χάιντς Ντίτεριχ καλείται να διατυπώσει μία πρόβλεψη για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα: «Θα μπορούσε κανείς να προτείνει αυτό που πρότεινε ο (Αμερικανός πολιτικός των Δημοκρατικών) Μπέρνι Σάντερς, δηλαδή να προκηρυχθούν νέες εκλογές για να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι ποιός θα είναι ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας, κάτι που θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τη βοήθεια της Ιταλίας και της ΕΕ. Αλλά αυτό δεν φαίνεται το επικρατέστερο σενάριο.

Η δεύτερη εναλλακτική λύση είναι μία κατάσταση όπως εκείνη που επέφερε την Πτώση του Τείχους: οι ένοπλες δυνάμεις δεν επεμβαίνουν και τα σύνορα ανοίγουν, κάτι που φυσικά θα ήταν το πολιτικό τέλος του σημερινού προέδρου Μαδούρο. Και η τρίτη πιθανότητα είναι μία εξέλιξη παρόμοια με εκείνη στον Κόλπο του Τονκίν το Βιετνάμ το 1964, δηλαδή ένοπλη σύρραξη που δίνει στις ΗΠΑ την αφορμή για να υλοποιήσουν τις απειλές για στρατιωτικό χτύπημα».

«Ανοιχτός πόλεμος» σε περίπτωση αμερικανικής επέμβασης

Σε κάθε περίπτωση το πρώτο κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι στρατιωτικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το καθεστώς Μαδούρο μέχρι τελικής πτώσεως. Ο Χαιντς Ντρίτριχ επισημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολη μία ακριβής πρόβλεψη. Ωστόσο, επικαλούμενος την πλούσια εμπειρία του στη Λατινική Αμερική, εκτιμά ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, εκτός αν η Βενεζουέλα αντιμετωπίσει έξωθεν εισβολή. «Έχω το προνόμιο να γνωρίζω πολλούς υψηλόβαθμους στρατιωτικούς έως και στρατηγούς και υποθέτω ότι οι στρατιωτικοί στη Βενεζουέλα δεν θα πυροβολήσουν για τον Μαδούρο. Αλλά υπό έναν όρο, τον οποίο άλλωστε έχουν διατυπώσει και οι ίδιοι: εάν οι ΗΠΑ σχεδιάσουν ή υλοποιήσουν μία στρατιωτική επέμβαση, τότε θα πολεμήσουν, τότε θα είχαμε ανοιχτό πόλεμο».

Ο Χάιντς Ντίτεριχ θεωρεί κατανοητή την αντίδραση του καθεστώτος στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και κυρίως την εκτίμηση του Νίκολας Μαδούρο ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί απλώς το πρόσχημα για μελλοντική επέμβαση. Η εκτίμηση του Γερμανού κοινωνιολόγου είναι ότι η Ουάσιγκτον θέλει ούτως ή άλλως να αυξήσει την επιροή της στη Λατινική Αμερική για γεωπολιτικούς λόγους.

«Στον ανταγωνισμό με την Κίνα, την ΕΕ και τη Ρωσία για την μελλοντική παγκόσμια διακυβέρνηση και την νέα τάξη πραγμάτων, οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι πρέπει να ελέγχουν τη Λατινική Αμερική», υποστηρίζει. «Χρειάζονται την αγορά των 650 εκατομμυρίων, χρειάζονται τους φυσικούς πόρους της περιοχής για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί απέναντι στην Κίνα. Από τη στιγμή που μένουν πίσω σε σχέση με την Κίνα στον ανταγωνισμό για την οικονομία και την επιστήμη, από τη στιγμή που μένουν πίσω σε σχέση με τη Ρωσία στον ανταγωνισμό για τα στρατηγικά όπλα, θεωρώ ότι έφτασαν στο συμπέρασμα πως πρέπει να ελέγχουν τη Λατινική Αμερική για να αντεπεξέλθουν».

«Ένα βήμα πίσω» και από τον Μαδούρο

Ο πρώην σύμβουλος του Τσάβες θεωρεί ότι μόνο η διεξαγωγή νέων και αδιάβλητων εκλογών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών- ενδεχομένως με τη συνδρομή του Βατικανού- θα προσέφερε τη δυνατότητα για μία νέα αρχή στη Βενεζουέλα. Πιστεύει μάλιστα ότι αυτό το έχει αντιληφθεί ο Νίκολας Μαδούρο, για την ακρίβεια αναγκάστηκε να το αντιληφθεί υπό την πίεση των στρατιωτικών:

«Οι στρατιωτικοί είναι το μοναδικό του στήριγμα στην εξουσία. Και νομίζω ότι ήδη τον αναγκάζουν να κάνει ένα βήμα πίσω, γιατί μέχρι σήμερα η θέση του ήταν ότι η χώρα έχει εκλεγμένο πρόεδρο, άρα δεν χρειάζονται εκλογές. Αλλά οι στρατιωτικοί του είπαν ότι ‘κοίταξε, εμείς δεν πρόκειται ούτε να σκοτώσουμε, ούτε να πεθάνουμε για σένα’. Γι αυτό λέει τώρα δημοσίως στον (αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν) Γκουαϊδό ότι ‘αφού είσαι τόσο σίγουρος ότι ο κόσμος σε στηρίζει και είσαι ο πρόεδρος, γιατί δεν τολμάς να έρθεις να κάνουμε νέες εκλογές;’ Αυτό ήταν μία ποιοτική διαφοροποίηση από τα όσα έλεγε μέχρι σήμερα ο Μαδούρο…»

Κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα η ΕΕ

Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε για μια ακόμα φορά κατά στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, σημειώνοντας για μια ακόμα φορά ότι έχει επαφή με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση στη χώρα αυτή.

«Θα πρέπει να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024