Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία : Ανακούφιση για την μη υποβάθμιση από την Fitch αλλά…

Ιταλία : Ανακούφιση για την μη υποβάθμιση από την Fitch αλλά…

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch δεν προχώρησε τελικά στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας. Ανακούφιση αλλά και φόβοι για έκτακτα οικονομικά μέτρα το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ιταλία θα αναπτυχθεί φέτος μόνο κατά 0,2%, ενώ η τελευταία πρόβλεψη της κυβέρνησης της Ρώμης ξεπερνούσε το 1%.

Παράλληλα, η στήριξη των ανέργων δεν αναμένεται να βοηθήσει ουσιαστικά την οικονομική ανάπτυξη. Η χώρα, σύμφωνα με τους αναλυτές, βρίσκεται πλέον σε ύφεση. Η κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων επιμένει ότι η επιβράδυνση της οικονομίας οφείλεται στην ευρύτερη, ευρωπαϊκή αρνητική συγκυρία.

Όλοι διερωτώνται πλέον αν θα χρειαστούν έκτακτα οικονομικά μέτρα. Επισήμως, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε το διαψεύδει, τόσο δια στόματος του υπουργού οικονομικών Τζοβάνι Τρία, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού. Επιμένουν ότι φέτος δεν πρόκειται να γίνει καμία τέτοια παρέμβαση.

Περιορισμός των δημοσίων δαπανών

Πολλοί αναλυτές όμως θεωρούν ότι την άνοιξη, η Ιταλία θα αναγκαστεί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες της. Πρώτα απ΄όλα, για να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα του δημόσιου χρέους, το οποίο παραμένει σταθερά σε επίπεδο υψηλότερο του 132% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Την ίδια στιγμή, μόνο το 33% των Ιταλών πιστεύει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ακολουθεί την σωστή κατεύθυνση. Το 54% των ερωτηθέντων έχει εντελώς αντίθετη γνώμη και μόνο το 32% θεωρεί ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, με το λεγόμενο «εισόδημα του πολίτη», το οποίο επέβαλαν τα Πέντε Αστέρια.

Το περίεργο, όμως, είναι ότι συνολικά η δημοτικότητα της κυβέρνησης παραμένει σε υψηλό επίπεδο, στο 54%. Κάτι που οφείλεται -προφανώς- στην μεγάλη αδυναμία και στην έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας από μέρους της αντιπολίτευσης.

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, σε ένα βαθμό, με την εκλογή του νέου γραμματέα της κεντροαριστεράς, στο Δημοκρατικό Κόμμα. Αναμένεται (εκτός μεγάλων εκπλήξεων) να κερδίσει την μάχη ο περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης, Νικόλα Τζινγκαρέττι. Ένας πολιτικός με σαφώς πιο αριστερό προφίλ από εκείνο του πρώην πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι, το οποίο προκάλεσε τεράστιους διχασμούς μέσα στον προοδευτικό χώρο.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024