Ο Μιχάλης Παλαιοδήμος μπαίνει δυναμικά στην κούρσα των φετινών Όσκαρ, υπογράφοντας τη διεύθυνση φωτογραφίας στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Black Sheep», που βρίσκεται υποψήφιο στην κατηγορία «Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους».

Ο Γιώργος Λάνθιμος, δεν θα είναι ο μόνος Έλληνας που θα διεκδικήσει στην 91η απονομή των βραβείων Όσκαρ, ένα από τα πολυπόθητα χρυσά αγαλματίδια. Ο γεννημένος στην Αθήνα και κατά το ήμισυ Αυστραλός φωτογράφος Μιχάλης Παλαιοδήμου,  έχοντας ήδη κερδίσει για τη δουλειά του ένα Όσκαρ, θα βρεθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στο Kodak Theatre στο Λος Άντζελες κι ίσως ένα ακόμα όνειρο, γίνει πραγματικότητα.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Παλαιοδήμος

Ο Μιχάλης Παλαιοδήμος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1984 στην Αθήνα και σε ηλικία 17 ετών μετακόμισε στο Λονδίνο για να σπουδάσει Κλινική Βιοχημεία.

Μέχρι τότε ήταν ερασιτέχνης φωτογράφος, αλλά όταν γύρισε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη θητεία του στο στρατό, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με μερικά ελληνικά περιοδικά (Esquire, Vogue, Cosmopolitan) προτού τον κερδίσει η βιομηχανία του κινηματογράφου.

Το 2016 κερδίζει Όσκαρ για το Stutterer, μία μικρού μήκους ταινία στην οποία ήταν επίσης διευθυντής φωτογραφίας.

Ο ίδιος ο Μιχάλης Παλαιοδήμος, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο star.gr ξεκαθαρίζει: «Δεν είμαι εγώ προσωπικά υποψήφιος για Όσκαρ, αλλά η ταινία μας είναι υποψήφια», αναφερόμενος τόσο στη μικρού μήκους ταινία «Stutterer» που το 2016 τον ανέβασε στη σκηνή του Kodak Theater στο Λος Άντζελες, όσο και στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Black Sheep», που οδηγεί ξανά εκείνον και την ομάδα του στη μεγάλη γιορτή της 7ης Τέχνης.

 

Η ιστορία του  Black Sheep

To Black Sheep, σε σκηνοθεσία Εντ Πέρκινς διηγείται την ιστορία του Κορνέλιους Γουόκερ, ενός μαύρου 11χρονου από το Λονδίνο, ο οποίος μετακομίζει με την οικογένειά του στο Σαιντ Άλμπανς, έπειτα από τη δολοφονία ενός μαθητή, το 2000.

Ο Γουόκερ, στην ίδια ηλικία με τον δολοφονημένο μαθητή και με κοινά στοιχεία στο παρελθόν του, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία συμμορία ρατσιστών της περιοχής. Ωστόσο, μετά την πρώτη αντίσταση, αποφάσισε να γίνει σαν τους ανθρώπους που τον μισούσαν. Έγιναν οικογένειά του, κρατώντας τον ασφαλή. Και σε αντάλλαγμα ο Κορνελιους βυθίστηκε σε μία κουλτούρα βίας και μίσους…. Όμως, όσο αυξανόταν η βία και ο ρατσισμός απέναντι στους μαύρους, ο Κορνέλιους προσπαθούσε να «παντρέψει» την πραγματική του ταυτότητα με αυτήν που είχε αποκτήσει.

Στο ντοκιμαντέρ φιλοξενούνται συνεντεύξεις με τον Γουόκερ να γυρίζει 15 χρόνια πίσω στα γεγονότα που περιγράφει και τα οποία αναβιώνουν στις περιοχές όπου συνέβησαν, με τον Kai Francis Lewis στο ρόλο του μαθητή.