Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διονάς: «Αυτά ισχύουν για Άρη και Αλεξάνδρειο»

Διονάς: «Αυτά ισχύουν για Άρη και Αλεξάνδρειο»

Ο πρόεδρος των ΕΑΚ Θεσσαλονίκης παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη και αναφέρθηκε στα δεδομένα της συμφωνίας του Άρη με την Πολιτεία για τη χρήση του ιστορικού γηπέδου.

Ο Γιώργος Διονάς, πρόεδρος των ΕΑΚ Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε στο Yellow Radio 92,8 και ανέλυσε τα δεδομένα γύρω από τη συμφωνία του Άρη με την Πολιτεία για τη χρήση του Αλεξανδρείου Μελάθρου.

Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη συνάντηση των ανθρώπων του Ερασιτέχνη Άρη με το αρμόδιο Υπουργείο για την μακροχρόνια χρήση του ιστορικού γηπέδου στον «Αυτοκράτορα».

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Διονάς:

Ποια γυμναστήρια κολυμβητήρια ανήκουν στο (ΝΠΔΔ) ή αλλιώς ΕΑΚ Θεσσαλονίκης;

Τα ΕΑΚ Θεσσαλονίκης είναι ένα νέο (ΝΠΔΔ) το οποίο δημιουργήθηκε από την συγχώνευση 4 νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου το 2010-2011, με την έναρξη της κρίσης και συμμαζέματος όλων για την εύρυθμη λειτουργία τους. Είναι το Αλεξάνδρειο, το σύμπλεγμα της Μίκρας, της Σταυρούπολης, Αμπελόκηπους και τα κολυμβητήρια Νεάπολης, Ποσειδώνιο και Εθνικό.

Έγινε αυτή η συγχώνευση υποτίθεται για την καλύτερη λειτουργιά τους όμως είναι ένας τεράστιος οργανισμός, υδροκέφαλος. Πατάμε σε 5 δήμους. Είναι διαφορετικές οι ανάγκες τους άλλο πράγμα τα κολυμβητήρια άλλο τα γυμναστήρια πρόταση μου πως ήταν λάθος. Πρέπει να σπάσει το ΝΠΔΔ και να χωριστούν τα κολυμβητήρια από τα γυμναστήρια.

Πόσα είναι τα μέλη της διοίκησης των ΕΑΚ;

Είμαστε μια 7μελης επιτροπή υπάρχουν κ αναπληρωματικά μελή που προσπαθούμε να γνωρίσουμε το αντικείμενο. Σαφώς όλοι μας έχουμε σχέση με τον αθλητισμό. Με μεράκι και γνώμονα την εύρυθμη λειτουργιά τους. Η επιτροπή ορίζεται από τον υφυπουργό αθλητισμού έχει διάρκεια θητείας 2 χρόνων και οι θέσεις είναι άμισθη. Δίνουμε λόγο στην ΓΓΑ και στον υφυπουργό αθλητισμού.

Ποια είναι η σύμβαση μεταξύ ΕΑΚ και ΚΑΕ Αρης;

Η σύμβαση υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2017 λίγο πριν την αδειοδότηση από την ΕΕΑ (επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού) θα μπορούσε να γίνει η συμφωνία από το 2015 τότε που ολοκληρώθηκε η προηγούμενη.

Αμέλησαν να προχωρήσουν σε νέα σύμβαση;

Απλά γίνονταν ζυμώσεις από το 2015 οι οποίες ωρίμασαν το Σεπτέμβριο του 2017.

Η συμφωνία που έληξε το 2015 υπήρχε κάποια προνόηση για ανανέωση ή κάποιο αντίτιμο;

Η σύμβαση προέβλεπε διάφορες ρυθμίσεις ο Αρης είχε απολαβές και κάποια δικαιώματα και υποχρεώσεις προς την ΓΓΑ. Σαφώς έπρεπε να παίρνει κάποιο αντίτιμο βάση της σύμβασης. Δεν υπήρχε κάποια προνόηση για ανανέωση όποτε προχωρήσαμε σε νέα συμφωνία. Η πολίτικη ηγεσία το υπουργείο και η διοίκηση του Αλεξανδρείου θεωρούμε πως είναι και θα συνεχίσει να είναι το σπίτι του Αρη. Βεβαίως πρέπει να εξασφαλιστεί το δημόσιο του χαρακτήρα του είναι περιουσία του δημοσίου. Δεν υπάρχει άλλη εγκατάσταση τέτοια στην Θεσσαλονίκη είναι ένα κόσμημα.

Στην τρίμερη αυτή συμφωνία μεταξύ ΕΑΚ- ΚΑΕ Αρης -ΑΣ Αρης έπρεπε να λάβουμε υπόψη και τις παλαιές όφειλες, το υποχρεωτικό 15% επί των εισιτηρίων εκ του αθλητικού νομού το οποίο δεν παρακάμπτεται δεν παραβλέπεται αυτό το ποσοστό, Αυτό που απομένει ως ενοίκιο για τους χώρους που χρησιμοποιεί η ΚΑΕ Αρης είναι απολύτως συμφέρουσα προς τον Αρη.

Η συντήρηση, η θέρμανση, η ψύξη καθώς και όλος ο όγκος της λειτουργίας του Αλεξανδρείου είναι υποχρέωση των ΕΑΚ;

Σαφώς είναι υποχρέωση της διοίκησης των ΕΑΚ βάση της σύμβασης και του ενοικίου όπου εισπράττουμε. Το κυλικείο ήταν ένα έσοδο για την ΚΑΕ, πλέον δεν υπάρχει στη νέα σύμβαση.

Μην το βλέπετε έτσι, συμφωνήσαμε να αναλάβει η ΚΑΕ ένα μέρος των δαπανών. Αν είχε τα έσοδα από το κυλικείο θα ήταν μεγαλύτερο το αντίτιμο που θα έπρεπε να καταβάλει. Η νέα σύμβαση αυτή έχει χρονική διάρκεια 5 χρόνια ανανεώνουμε κατ’ έτος. Άρα κάθε ένα χρόνο η ΚΑΕ έχει τη δυνατότητα να ζητάει διορθωτικές κινήσεις προς όφελος της.

Υπήρξε αυτή η προνόηση στη νέα σύμβαση, δηλαδή να μπορεί η ΚΑΕ Α να ανανεώνει μονομερώς κάθε έτος για πέντε χρόνια. Όπως φέτος ζητήθηκε από την ΚΑΕ η αλλαγή του ηλεκτρονικού πίνακα. Ένα ποσό το οποίο θα αφαιρεθεί από το ενοίκιο το οποίο πληρώνει η ΚΑΕ. Ο κύριος Δημήτρης Γουλιέλμος είπε πως ήταν μία πολύ καλή συμφωνία για τον Αρη. Αναγνωρίζω στον κύριο Γουλιέλμο πως φέτος είχε να επωμιστεί εκτός από την φετινή χρονιά και την οφειλή της προηγούμενης χρονιάς.

Επαναλαμβάνω πως είναι μία συμφέρουσα συμφωνία. Φυσικά το νόημα και το ζητούμενο είναι για όσο ήθελε ο Άρης και ότι βολεύει τον Άρη γιατί πρόκειται για το σπίτι του. Άρα βρέθηκε η φόρμουλα που πρέπει να υλοποιείται. Συζητάμε και προχωράμε, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την ΚΑΕ. Όπου προσπαθούμε να φέρουμε συμφωνία από κοινού στην ΚΑΕ και στα ΕΑΚ. Όπως η πραγματοποίηση διοργάνωσης εκδηλώσεων. Με προτεραιότητα πάντα το αγωνιστικό δηλαδή όταν δεν υπάρχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Υπάρχουν κάποιες ζημίες στο Αλεξάνδρειο που είναι περίπου δυο χρόνων. Είναι αυτό υποχρέωση των ΕΑΚ;

Όλες οι εγκαταστάσεις είναι παλιές. Χρειάζεται αναβάθμιση συνέχεια. Τις συγκεκριμένες ζημιές που λέτε είναι από τον τελικό κυπέλλου Ελλάδας πριν δύο χρόνια. Είναι υποχρέωση δική μας αλλά η ζημιά πρέπει να πληρωθεί από την ΕΟΚ. Η οποία είναι ανοικτή και οφείλει 28.000 ευρώ για τις ζημιές και το 15% των εισιτηρίων. Είμαστε σε αναμονή αλλά ταυτόχρονα ξεκινήσαμε τις νομικές ενέργειες. Σίγουρα όμως αυτές οι ζημιές θα διορθωθούν. Όλο το άψυχο λειτουργικό κόστος ετησίως για το Αλεξάνδρειο είναι 400. 000 ευρώ. Είναι μία ακριβή εγκατάσταση. Θεωρώ ότι δεν θα είχε πλεονέκτημα αν είχε παραχωρηθεί στον Άρη, τα έξοδα είναι αρκετά.

Αν κάνατε μια νέα ευνοϊκότερη σύμβαση, τι κάλο θα προτείνατε για τον Αρη;

Πρέπει να γίνει μία νέα προσπάθεια για τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν στο δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό το όφελος θα μετακυλήσουν από τα ΕΑΚ κατ επέκταση στην ΚΑΕ Αρης.

Ο Αρης μία ιστορική ομάδα της πόλης σε πανελλήνιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να το διεκδικήσει. Παράδειγμα ο δήμος Καλαμαριάς δεν χρεώνει δημοτικά τέλη στα γυμναστήρια της Μικράς.

Πόση είναι η επιχορήγηση για τη λειτουργιά των γυμναστηρίων κολυμβητηρίων;

Η επιχορήγηση είναι 3.050.000ευρώ. Από αυτό το ποσό το 65% πηγαίνει στα κολυμβητήρια. Πρέπει να κατεβάσουμε το κόστος θέρμανσης στα κολυμβητήρια. Στο εθνικό κολυμβητήριο ολοκληρώσαμε τις εργασίες γιατί ήταν πολύ παλιές οι εγκαταστάσεις. Προσπαθούμε να τα συντηρούμε. Δεν είναι επαρκή σε αριθμό τα κολυμβητήρια. Θεωρώ πως χρειάζεται ακόμα μία τέτοια δημόσια εγκατάσταση η πόλη. Άρα μένει να διεκδικήσουμε.

Η Μικρά είναι ένας εξαιρετικός χώρος με πολλά γυμναστήρια κλειστά και ανοικτά. Τι γίνεται εκεί;

Υπάρχουν τρία κλειστά γυμναστήρια, ένα για χάντμπολ και δύο για βόλεϊ και μπάσκετ. Το σπίτι της γυμναστικής, το κλειστό πάλης, ανοικτά γήπεδα τένις και Μπιτς βόλεϊ. Προσπαθούμε να μην μένει κλειστό κανένα γήπεδο. Ένα στοίχημα που κερδήθηκε είναι αυτό για τον ξενώνα που υπήρχε στο χώρο και ήταν εγκαταλελειμμένο κτίριο. Λειτουργεί πλέον ως ξενοδοχείο μετά από διαγωνισμό που προκηρύξαμε.

Είναι αρνητικό και θλιβερό να μένουν κλειστοί χώροι αθλητισμού;

Καλούμαστε να μοιράσουμε την έννοιά μας σε όλα τα σωματεία στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Έχουμε μία άριστη συνεργασία με όλα τα σωματεία. Προσπαθούμε να κατεβάσουμε τα κόστη λειτουργίας, για να κάνουμε παρεμβάσεις αναβαθμίσεως.

Πολλές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν μείνει ερειπωμένες από το 2004;

Ναι υπάρχουν. Έπρεπε να γίνουν ελαφριές κατασκευές με λιγότερα έξοδα για τα Ολυμπιακά έργα. Δυστυχώς εμφανίζονται ακόμη εργολάβοι και μιλούν για οφειλές.

Ενώ δεν υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις στην πόλη, πρόσφατα μάθαμε για το γκρέμισμα του κολυμβητηρίου της Τούμπας που ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης;

Δεν το γνωρίζω πολύ καλά αλλά πρέπει να υπάρχει μέριμνα εξασφάλισης της μετεγκατάστασή του, γιατί υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα.

Μια ευχή για τον Αρη;

Θεωρώ πως όλα είναι ανοιχτά για μία καλύτερη συμφωνία στο Αλεξάνδρειο. Έχει ωριμάσει πλέον το ζητούμενο, χρειάζεται και η στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης στην αθλητική κοινωνία εκτός από του υπουργείου που είναι δεδομένη.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024