Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση του πρεσβευτή της στη Γουατεμάλα για «διαβουλεύσεις» στη Στοκχόλμη, εν μέσω της αντιπαράθεσης για τη στήριξη της Σουηδίας στην έρευνα του ΟΗΕ σε σχέση με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τζίμι Μοράλες.

«Η απόφαση αιτιολογείται από την πολιτική κατάσταση στη χώρα και από την τρέχουσα κατάσταση των σημερινών διμερών σχέσεων. Η ανάκληση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ένα σήμα προς τη Γουατεμάλα» δήλωσε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας, Μάργκοτ Βάλστρομ.

Όταν ρωτήθηκε, το υπουργείο Εξωτερικών στη Στοκχόλμη αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στη Γουατεμάλα, Άντερς Κομπάς, τοποθετήθηκε στη θέση αυτήν τον Οκτώβριο του 2017. Ο σουηδός διπλωμάτης είχε εργαστεί παλαιότερα σε αρκετά γραφεία του ΟΗΕ στη Λατινική Αμερική για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στο Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη.

Πριν από πέντε χρόνια ο πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ έγινε πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος καταγγέλλοντας τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από γάλλους κυανόκρανους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μεταξύ Δεκεμβρίου του 2013 και Ιουλίου του 2014.

Σε αυτόν οφειλόταν η διαρροή απόρρητης έκθεσης του ΟΗΕ για τη «σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από τις διεθνείς ένοπλες δυνάμεις». O Κομπάς διαβίβασε την έκθεση στη γαλλική δικαιοσύνη τον Ιούλιο του 2014, θεωρώντας ότι ο διεθνής οργανισμός καθυστερούσε να αναλάβει δράση. Ο ίδιος παραιτήθηκε από τον ΟΗΕ το 2016, λέγοντας ότι οι παραβάτες δεν υποχρεώθηκαν να λογοδοτήσουν, γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η Σουηδία είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στη Διεθνή Επιτροπή κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG), την οποία συνίδρυσαν τα Ηνωμένα Έθνη και η κυβέρνηση της χώρας το 2008, και αποτελεί Μήλον της έριδος στο κράτος αυτό της κεντρικής Αμερικής.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην CICIG να αποχωρήσει από τη χώρα, αλλά η απόφαση ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γουατεμάλας.

Η ανεξάρτητη επιτροπή κατά της διαφθοράς στηρίζει τη Γουατεμάλα στη μάχη της για την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια.

Οι έρευνες της CICIG έχουν δείξει την εμπλοκή δεκάδων κυβερνητικών αξιωματούχων και επίσης προκάλεσαν την πτώση του πρώην προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα το 2015.

Η ίδια επιτροπή ερευνά ακόμη τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του νυν προέδρου Τζίμι Μοράλες και απορρίπτει ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι έχει παραβιάσει τους νόμους της Γουατεμάλας.

Το Μάιο του 2018 η Γουατεμάλα ζήτησε από τη Στοκχόλμη να αλλάξει τον πρεσβευτή της, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο Κομπάς παρενέβαινε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο