Πέθανε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 77 χρονών ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο φούρναρης της Κω, που είχε γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη για την καθημερινή και συνεχή βοήθειά του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είχαν έρθει στο νησί.

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης έφτιαχνε και διένειμε ψωμιά σχεδόν σε καθημερινή βάση στις εκατοντάδες πρόσφυγες που έφταναν στο νησί, πριν δημιουργηθούν οι δομές φιλοξενίας. Προπάντων τους καλοκαιρινούς μήνες, μετέφερε με το βανάκι του ψωμί, γλυκά και άλλα προϊόντα και τα μοίραζε σε μικρούς και μεγάλους.

Για τη δράση του τιμήθηκε με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών το 2016 από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Στη δράση του είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το ψωμί του σε πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές».

Ο ίδιος ο Διονύσης Αρβανιτάκης, κουλουράς στα Κάτω Πατήσια και μετανάστης στην Αυστραλία σε παλαιότερες, δύσκολες εποχές, είχε εξηγήσει τότε με απλά λόγια τι τον είχε ωθήσει σε αυτήν την πρωτοβουλία: «Εγώ κάποτε πείναγα και γι’ αυτό τώρα κάνω αυτό το πράγμα. Δεν προσφέρω μόνο ψωμί. Διάφορα. Γλυκά, κρουασάν, ντόνατς. Απ’ όλα».

Και ο γιος του, ο Σταύρος Αρβανιτάκης, είχε συμπληρώσει τα εξής για τον πατέρα του: «Όταν ακούει τα παιδιά των προσφύγων που λένε μαμ – μαμ, δεν μπορεί να τα αφήσει έτσι. Γι’ αυτό τους δίνει ψωμί. Ο Νιόνιος έχει περάσει πείνα στην Κατοχή. Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά όταν βλέπει τα παιδάκια να πεινάνε…»

Η ανάρτηση του Μαργαρίτη Σχοινά

«Καλό ταξίδι Διονύση Αρβανιτάκη, παντοτινό σύμβολο μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας που νοιάζεται τους αδύναμους» έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, για την απώλεια του φούρναρη της Κω.

Στην ίδια ανάρτησή του ο κ. Σχοινάς υπενθυμίζει και τη δήλωση που είχε κάνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Ευρώπη είναι ο φούρναρης της Κω που μοιράζει το ψωμί του στους πρόσφυγες και στις πεινασμένες ψυχές».

Η ανάρτηση της Μαρίας Σπυράκη

Σε ανάρτησή της στο twitter, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, έγραψε για το θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκης: «Ο Διονύσης Αρβανιτάκης τιμήθηκε με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωκοινοβούλιο. Δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες. Το παρέλαβα εκ μέρους του. Ήταν το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για Ευρωπαίους πολίτες, όπως ο δικός μας φούρναρης στην Κω».

Υπενθυμίζεται ότι τον Διονύση Αρβανιτάκη είχε προτείνει για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη η Μαρία Σπυράκη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο