Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο καταλυτικός ρόλος του Ζόραν Ζάεφ

Ο καταλυτικός ρόλος του Ζόραν Ζάεφ

O ρόλος που διαδραμάτισε ο Ζόραν Ζάεφ στη Συμφωνία των Πρεσπών, μια συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα Merkur και μια αναφορά στην ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα στην Berlinale είναι τα θέματα.

Στον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρεται δημοσίευμα της FAZ και στον ρόλο που αυτός έπαιξε για την επίλυση της διαφωνίας με την Ελλάδα στο ονοματολογικό. Η εφημερίδα σημειώνει: «Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας επαινέθηκε πολύ στο εξωτερικό για τη θαρραλέα πολιτική του για την επίλυση του ονοματολογικού με την Βόρεια Μακεδονία και την προσπάθεια του να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση με τη μικρή γειτονική χώρα. Μικρής προσοχής αντίθετα έτυχε ο άνθρωπος χωρίς τον οποίο ο Τσίπρας, παρά τις καλές προθέσεις του, θα οδηγούνταν σε αδιέξοδο. Αυτός είναι ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξελέγη Πρωθυπουργός της FYROM το 2017 και κάποια στιγμή θα τελειώσει τη σταδιοδρομία του ως Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας».

Το άρθρο αναφέρει ότι ο Ζάεφ κατάφερε να επιβληθεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας του και να ανοίξει ο δρόμος ώστε η Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Και το άρθρο καταλήγει: «Μαζί με τον Τσίπρα, έναν άλλο αριστερό πραγματιστή, θα του απονεμηθεί στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια το βραβείο Έβαλντ φον Κλάιστ. Το βραβείο πήρε το όνομά του από τον άνθρωπο που είχε την πρωτοβουλία για την σημαντικότερη διάσκεψη της χρονιάς για την ασφάλεια. Απονέμεται σε προσωπικότητες ‘οι οποίες με ιδιαίτερο τρόπο συνέβαλαν στην ειρήνη και την επίλυση των διαφορών’. Σε εποχές που οι ιστορίες επιτυχίας στην εξωτερική πολιτική σπανίζουν, ο Ζάεφ έκανε ακριβώς αυτό το πράγμα».

Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη φιλοξενεί η εφημερίδα Merkur του Μονάχου με αφορμή τη διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια. Στην ερώτηση εάν θα αναλάβει μια χώρα σε κρίση ή μια χώρα η οποία ξαναστέκεται στα πόδια της στην περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά: «Ελπίζω καταρχάς οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές στις 26 Μάιου. Ένας μακρύς προεκλογικός αγώνας δεν πλήττει μόνο την οικονομία, αλλά στέλνει και λάθος μηνύματα στους επενδυτές. Δυστυχώς η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίση, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει, εάν προχωρήσουμε στις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει μια οικονομική ανάπτυξη 3,5 έως 4% και αυτό πιστεύει ότι θα το επιτύχει «με μια άλλη δημοσιονομική πολιτική, μείωση της φορολογίας και της γραφειοκρατίας. Κοιτάξτε, από τη χώρα μου έφυγαν 500.000 καταρτισμένοι νέοι. Και σε αυτούς πρέπει να προσφέρουμε μια προοπτική επιστροφής».

Όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών δηλώνει πως «το 70% ήταν και είναι κατά της συμφωνίας την οποία υπέγραψε ο κ. Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός υπέγραψε μια κακή συμφωνία». Ωστόσο, υπογραμμίζει, «οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν και δημιουργούν υποχρεώσεις σε μια χώρα. Εγώ προσωπικά θα επιμείνω να μην χρησιμοποιηθούν οι αρνητικές πτυχές της Συμφωνίας». Όσον αφορά τη θέση του απέναντι στην Τουρκία δηλώνει: «Εγώ προσωπικά τάσσομαι υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου».

Το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» στην Berlinale

Τέλος, η ΤΑΖ αναφέρεται στην ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα «Το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» που παρουσιάστηκε στο Πανόραμα της Berlinale. Πρόκειται για μια αστυνομική ταινία, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα δεν προσέχθηκε αρκετά, αλλά ωστόσο: «Ο Τζουμέρκας καταφέρνει με μεγάλη μαεστρία να κινηθεί ανάμεσα στην απόλυτη θλίψη και στην εσωτερική βία. Δίνει πολύ χώρο στη σιωπή και μετά πάλι στη δράση. Όλα κινούνται γύρω από τη βία που από τη μία υποβόσκει και από την άλλη εκρήγνυται. Το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» είναι μια σπουδαία ταινία είδους (genre). Επιτέλους!».

Μαρία Ρηγούτσου

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024