Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζάεφ: Είμαι Μακεδόνας από τη Βόρεια Μακεδονία

Ζάεφ: Είμαι Μακεδόνας από τη Βόρεια Μακεδονία

Την άποψη πως τίποτα δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει για τη χώρα και τον λαό της, μετά την μετονομασία σε Βόρεια Μακεδονία, εξέφρασε για άλλη μια φορά ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στην Deutsche Welle, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια

«Παραμένω Μακεδόνας. Είναι σημαντικό για μένα ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας όπως αισθανόμαστε. Από ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας, εμείς είμαστε το βόρειο κομμάτι. Έχουμε κάνει έναν γεωγραφικό διαχωρισμό, επομένως αυτή η λύση είναι δίκαιη».

Την άποψη πως τίποτα δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει για τη χώρα και τον λαό της, μετά την μετονομασία σε Βόρεια Μακεδονία, εξέφρασε για άλλη μια φορά ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στην Deutsche Welle, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Μιλάω μακεδονικά, είμαι Μακεδόνας. Υπάρχει ένα νότιο κομμάτι στην Ελλάδα, ένα ανατολικό στη Βουλγαρία, ακόμη και ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία. Έχουμε κάνει έναν γεωγραφικό διαχωρισμό, επομένως αυτή η λύση είναι δίκαιη», πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση της χώρας του για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον του: «Η αντιπολίτευση δεν πρόσφερε λύση, με προσέβαλαν με τους πιο χυδαίους χαρακτηρισμούς για πολιτικούς λόγους, μου επιτέθηκαν, έλεγαν ότι θα αφανιστούμε (ως έθνος). Εδώ, σήμερα, όχι μόνο υπάρχουμε, αλλά και αποτελούμε ένα καλό παράδειγμα για την επίλυση προβλημάτων» τόνισε.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στον ανταποκριτή του OPEN TV εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Συμφωνία θα γίνει απολύτως σεβαστή, «σεβαστή στο 100% και ακόμη περισσότερο, καθώς περιέχει το πνεύμα της φιλίας και δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα. Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας τα οφέλη και βέβαια η πλήρης εφαρμογή θα φανερώσει τα συγκεκριμένα οφέλη και για τις δύο πλευρές: και για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και για τους πολίτες της Ελλάδας», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας.

«Θα είμαστε φίλοι όσο ζούμε με τον Αλέξη Τσίπρα»

Αναφερόμενος στη φιλική σχέση που, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, διατηρεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ζόραν Ζάεφ επικρίνει για μία ακόμη φορά τη στάση της αντιπολίτευσης- και στις δύο χώρες. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Νομίζω ότι έχουμε χτίσει μία υπέροχη φιλία με τον Αλέξη η οποία θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της ζωής μου. Ελπίζω ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και οι πολίτες της Ελλάδας θα οικοδομήσουν μία τέτοια σχέση. Ελπίζω ότι ακόμη και η αντιπολίτευση στις δύο χώρες θα οικοδομήσει μία τέτοια φιλία, αν και φαίνεται ότι ήδη το έχουν κάνει. Υιοθέτησαν μία παρόμοια, ανεύθυνη προσέγγιση για πολιτικούς λόγους, μόνο και μόνο λόγω των εκλογών- προεδρικές στη χώρα μας, ευρωεκλογές και βουλευτικές στην Ελλάδα. Αν τύχει να αποχωρήσουμε, εγώ και ο Τσίπρας, και ανέλθει στην εξουσία η σημερινή αντιπολίτευση, θα συνεχίσουν να οικοδομούν τη φιλία, γιατί αυτό είναι καλό και για τις δύο χώρες».

Σε επόμενο, πιο στοχευμένο ερώτημα για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο Ζόραν Ζάεφ εξηγεί αναλυτικά τη θέση του. Καταρχάς υποστηρίζει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, θα παραμείνουν στην εξουσία, αλλά βεβαίως επισημαίνει ότι «οι πολίτες αλλάζουν τις κυβερνήσεις, εμείς ερχόμαστε και φεύγουμε». Σε κάθε περίπτωση, λέει, δεν έχει «κανένα δίλημμα και κανέναν φόβο ότι κάποιος θα υπαναχωρήσει, εκτός αν δεν σεβαστεί τη συμφωνία καμία από τις δύο πλευρές. Η συμφωνία είναι πολύ συγκεκριμένη και πολύ ειλικρινής. Βλέπετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον όρο Μακεδονία, αλλά εγώ όχι, χρησιμοποιώ τον όρο Βόρεια Μακεδονία και σας διορθώνω, γιατί αυτό είναι το σωστό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024