Πιο στενό είναι το κουστούμι που έραψε η κυβέρνηση στους δανειολήπτες, μετά και τη συμφωνία με τους τραπεζίτες, καθώς το νέο πλαίσιο θα καλύψει λιγότερους ενώ στο προστατευτικό πλαίσιο θα ενταχθούν δάνεια εμπόρων και μικρομεσαίων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.

Με την κυβέρνηση να έχει ψαλιδίσει τις αρχικές της προθέσεις, αλλά και τις τράπεζες να ανεβάζουν τον πήχη, διασφαλίζοντας όμως «κόφτες» που θα περιορίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ο νέος νόμος είναι βέβαιο ότι θα καλύψει ένα διαφορετικό μείγμα δανειοληπτών καθώς στο προστατευτικό πλαίσιο θα περιλαμβάνονται και δάνεια εμπόρων και μικρομεσαίων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.

Το νέο πλαίσιο που αποφασίστηκε με τη συναίνεση των τραπεζών και αναμένεται να πάρει και την έγκριση των θεσμών εισάγει για πρώτη φορά ως προϋπόθεση ένταξης το υπόλοιπο της οφειλής του δανειολήπτη, βάζοντας τον κόφτη στα 130.000 ευρώ, περιορίζοντας, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, σημαντικά τον αριθμό όσων θα μπορούσαν να προσφύγουν σε προστασία πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα η αντικειμενική αξία του ακινήτου του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, όταν σήμερα έχει ταβάνι τα 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω.

Διαβάστε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» 

-Τι εισοδήματα πρέπει να έχουν οι δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές για να μπουν στη ρύθμιση;

-Πόσο πιο σφιχτό είναι το νέο πλαίσιο;

-Τι θα προβλέπει ο νέος νόμος για τους οικονομικά ασθενέστερους;

-Πότε το ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλλει τη διαφορά μεταξύ της ικανότητας αποπληρωμής και της δόσης;

-Τι αλλάζει για εμπόρους και δανειολήπτες;

-Η κυβέρνηση δέχτηκε το αίτημα των τραπεζών να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, για τις οποίες εκκρεμούν οι δίκες στα ειρηνοδικεία;

-Τι θα σημαίνει αυτό για τους δανειολήπτες;

-Πόσοι δανειολήπτες εκτιμάται ότι θα προστατευθούν από τη νέα ρύθμιση;

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο που κυκλοφορούν

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο