Το θέμα των ελληνικών τραπεζών και της φερεγγυότητάς τους αναλύει σε άρθρο του στα ΝΕΑ Σαββατοκυρίακο ο Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τραπεζών «θλιβερές» και επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πτωχευμένες εδώ και μια δεκαετία.

Όπως επισημαίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο άρθρο του στα ΝΕΑ: «Οι ελληνικές τράπεζες είναι πτωχευμένες εδώ και μια δεκαετία: Η φερεγγυότητα μιας τράπεζας δεν σχετίζεται με το ύψος των καταθέσεων αλλά με το πόσο «καθαρό» είναι το ενεργητικό της – πόσα κόκκινα δάνεια το «μαγαρίζουν». Τράπεζες, όπως οι ελληνικές, με το μισό τους ενεργητικό στο κόκκινο, είναι αφερέγγυες και επιζούν μόνο ελέω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)».

Και συνεχίζει: «Γιατί ξαφνικά τώρα οι συσκέψεις υπουργών και τραπεζιτών; Η εγρήγορση οφείλεται στο ότι η ΕΚΤ, που επιτηρεί τις τράπεζες, απαιτεί (προ των εκλογών) τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων μέσα από επιταχυνόμενες πωλήσεις τους σε αρπακτικά ταμεία λόγω της προοπτικής μαζικών πλειστηριασμών που οδηγούν τους μισούς πολίτες οι οποίοι, ώς τώρα, προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη στην έξωση από την κύρια κατοικία τους».

Ο Γ. Βαρουφάκης θέτει ερωτήματα για το τί διαπραγματεύονται οι τραπεζίτες με την κυβέρνηση, τι θα γίνει με τις εξώσεις οικογενειών από τις εστίες τους, ενώ τονίζει ότι όποια συμφωνία κι αν προκύψει μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών, «η κρίση της κοινωνίας αλλά και των τραπεζών θα βαθύνει».

-Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια;

-Πώς θα εξελιχθεί το θέμα των εξώσεων;

-Τι θα γίνει με τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων;

-Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές των ακινήτων;

-Θα συμφωνήσει η κυβέρνηση στην καταιγίδα εξώσεων και πλειστηριασμών που ζητούν οι τράπεζες;

-Ποια είναι η πρόταση του ΜέΡΑ 25;

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο που κυκλοφορούν

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο