Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσουκάτος στη δίκη της Siemens: Απαιτώ από το ΠΑΣΟΚ να μου ζητήσει συγγνώμη

Τσουκάτος στη δίκη της Siemens: Απαιτώ από το ΠΑΣΟΚ να μου ζητήσει συγγνώμη

Με αποδιοπομπαίο τράγο και με σάκο του μποξ παρομοίασε τον εαυτό του ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ζήτησε συγγνώμη για την παρανομία που έκανε

Με αποδιοπομπαίο τράγο και με σάκο του μποξ παρομοίασε τον εαυτό του ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ζήτησε συγγνώμη για την παρανομία που έκανε, αλλά δεν έκρυψε την οργή του απέναντι στην  ηγεσία του κόμματος που δεν είπε την αλήθεια.

Ο Θ.Τσουκάτος, όπως είναι γνωστό δικάζεται για τη χρηματοδότηση με ένα εκατομμύριο μάρκα (420.000 ευρώ) από τη Siemens το 1999.

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν, από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελά τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγγνώμη από την ηγεσία του κόμματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μπόξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια».

Σύμφωνα με την κατηγορία ο Θ. Τσουκάτος φέρεται ότι έλαβε  το συγκεκριμένο ποσό και με αυτό δωροδόκησε άγνωστους υπαλλήλους του ΟΤΕ ώστε να πάρει η Ζίμενς την σύμβαση 8002 για τη ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ:

«Ήμουν άσχετος με τη σύμβαση, ήμουν στο κόμμα, δεν είχα σχέση με συμβάσεις. Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η Ζίμενς είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα κλπ (χωρίς να θέλω να υπονοήσω τίποτα) και είχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους; Είναι παράλογο. Απλώς έπρεπε να με εντάξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση», είπε ο κ. Τσουκάτος στην 2ωρη απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ο άλλοτε στρατηγός του ΠΑΣΟΚ, απολογούμενος δεν παρέλειψε να κάνει την αυτοκριτική του λέγοντας ότι από τα μεγάλα λάθη του ήταν πως εξαρχής δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες κάτι που αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική: «Κανείς όμως δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων».

Πρόεδρος: Είπατε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;

Τσουκάτος: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.

Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;

Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.

Το επίμαχο χρηματικό ποσό για το οποίο κάθεται στο εδώλιο έφτασε, όπως υποστήριξε, μέσω τρίτων προσώπων σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απ’ έξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν- τα μέτρησαν και τα πήραν».

Εισαγγελέας: Που αποσκοπούσε η Ζίμενς με τη χρηματοδότηση;

Τσουκάτος: Καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα. Δημόσιες σχέσεις

Εισαγγελέας: Γνώριζε για τα χρήματα αυτά ο κ. Σημίτης;

Τσουκάτος: Δεν γνώριζε. Εγώ δεν του το είχα πει. Άλλωστε ο κ.Σημίτης δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος

Πρόεδρος: Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο που πέτυχε πολλά για τη χώρα. Μήπως είχε ανέντιμο περιβάλλον;

Τσουκάτος: Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν.

Ιδιαίτερη αναφορά, χωρίς να κρύψει την πικρία του έκανε ο Θ.Τσουκάτος στη στάση του ΠΑΣΟΚ και κυρίως της ηγεσίας του. Όπως είπε εξ αρχής ενημέρωσε (μέσω συνεργατών τους) όταν προέκυψε το θέμα τους κ.κ .Σημίτη και Παπανδρέου, για την πρόθεσή του να πει την αλήθεια, αλλά ουσιαστικά δεν πήρε καμία απάντηση:

«Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δε με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Λάμπρου να τους πει πως γινόταν η διαδικασία. Έκαναν μια γενική δήλωση και ο κ. Παπακωνσταντίνου (τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος από αυτό το εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε ‘το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά’. Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει».

Και πρόσθεσε πως όλο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα. «Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα. Από την πολιτική καταστράφηκα οικονομικά. Πέρασα έναν Γολγοθά 10 χρόνια και θέλω να κλείσω αυτό το κεφάλαιο και να αποκτήσω την ελευθερία μου γιατί είμαι αιχμάλωτος»

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024