Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Το κοινοβούλιο απέρριψε τον προϋπολογισμό του 2019

Ισπανία: Το κοινοβούλιο απέρριψε τον προϋπολογισμό του 2019

Το ισπανικό κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα την πρόταση προϋπολογισμού για το 2019 των Σοσιαλιστών, στην πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Στις 14 ή τις 28 Απριλίου τοποθετούν κάποιοι τις πρόωρες εκλογές.

Το ισπανικό κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα την πρόταση προϋπολογισμού για το 2019 των Σοσιαλιστών, στην πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Για να περάσει η πρόταση χρειαζόταν την υποστήριξη βουλευτών μικρών περιφερειακών κομμάτων, περιλαμβανομένων των Καταλανών, αφού οι Σοσιαλιστές κατέχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο.

Οι βουλευτές της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC) και του Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Καταλανικού Κόμματος (PDeCAT) ένωσαν τη φωνή τους με τα βασικά αντιπολιτευτικά κόμματα και ψήφισαν κατά της πρότασης του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Ο προϋπολογισμός απορρίφθηκε με 191 ψήφους κατά και 158 υπέρ.

Κυβερνητικές πηγές και πηγές του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσαν χθες, Τρίτη, στο Reuters πως μια ήττα στον προϋπολογισμό θα οδηγούσε σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών με τις 14 ή τις 18 Απριλίου να θεωρούνται ως πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής τους.

Άλλες πηγές δήλωσαν σήμερα πως δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ενώ κάποιοι τοποθετούν τις πρόωρες εκλογές στις 14 ή τις 28 Απριλίου.

Όχι από τα καταλανικά κόμματα

Νωρίτερα και τα δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλωνία και συμμετέχουν στο ισπανικό κοινοβούλιο δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές.

Περίπου μία ώρα πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, βουλευτής του PDeCAT Κάρλες Καμπουσάνο δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «δεν υπάρχει κάποια αλλαγή» στο σχέδιο του κόμματος να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ο Χοάν Τάρντα, βουλευτής του άλλου κόμματος που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, του ERC, είπε πως το κόμμα του σχεδιάζει κι αυτό να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, αποκλείοντας απροσδόκητες αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Τα καταλανικά κόμματα είχαν ζητήσει, μεταξύ άλλων, να δοθεί στην περιφέρεια το δικαίωμα να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία με αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική στήριξή τους – ένα αίτημα που η κυβέρνηση αρνήθηκε να εξετάσει.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024