Με νέες προκλητικές κινήσεις δυναμιτίζουν, για ακόμα μια φορά, το κλίμα οι Τούρκοι, λίγες μόλις ώρες πριν τη συνάντηση του έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη με τον τούρκο ομόλογό του, Χουλουσι Ακάρ στο περιθώριο της συνάντησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό συνεχίζει να προστατεύει και να υποστηρίζει τα ερευνητικά μας πλοία και τις πλατφόρμες γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε για μια ακόμα φορά η νέα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Σεμπνέμ Ακτόπ.

Η ίδια ανέφερε ακόμα ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και να εγγυούνται την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος της Κύπρου», σε ενημέρωση προς τους τούρκους δημοσιογράφους, η Σεμπνέμ Ακτόπ είπε ότι «στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα βήμα, ούτε και κανένα τετελεσμένο χωρίς την Τουρκία και υπογραμμίζουμε με κάθε ευκαιρία ότι κανένα πρότζεκτ στην περιοχή δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ‘τδβκ’».

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στη θάλασσα. Παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα. Ενώ με την ‘Ασπίδα Ανατολικής Μεσογείου’ συνεχίζεται με αποφασιστικότητα η διασφάλιση της θάλασσας στην ανατολική Μεσόγειο και η προστασία των δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από διεθνές δίκαιο και των συμφερόντων μας, το πολεμικό μας ναυτικό συνεχίζει να προστατεύει και να υποστηρίζει τα ερευνητικά μας πλοία και τις πλατφόρμες γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο».

Ανέφερε, δε, ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα της χώρας μας και της ‘τδβκ’ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και να εγγυόνται την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο στο πλαίσιο της διεθνούς συνθήκης για τις εγγυήσεις και τις συμμαχίες».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στην αερο-ναυτική άσκηση ‘Γαλάζια Πατρίδα’ που πρόκειται να διεξαχθεί μεταξύ 27 Φεβρουαρίου – 8 Μαρτίου 2019  στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Πρόκειται για μια ιδιαίτερης σημασίας και με σαφή μηνύματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ στρατιωτική άσκηση με την κωδική ονομασία, Mavi Vatan (Γαλάζια Πατρίδα) που ξεκινά η Τουρκία στις 27 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου  και θα λάβει χώρα σε θάλασσα και αέρα, σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» προαναγγέλθηκε από τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ως η μεγαλύτερη ναυτική και αεροπορική άσκηση που κάνει η χώρα στην ιστορία της. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, περιλαμβάνοντας παράλληλα και περιοχές που η Άγκυρα επιχειρεί να γκριζάρει και ανήκουν σε Ελλάδα και Κύπρο με σκοπό όπως υπογράμμιζαν τα τουρκικά ΜΜΕ να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα για τις προθέσεις της Τουρκίας προς την Αθήνα.

Η Γενί Σαφάκ έγραφε μάλιστα στα μέσα Ιανουαρίου ότι η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» αναμένεται να είναι «η μεγαλύτερη πρόβα πολέμου», ενάντια στις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου για ναυτική υπεροχή και κατοχή στις εν λόγω θάλασσες.

Από τότε τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ έχουν επανειλλημμένα αναφερθεί στα «462 τ.χλμ. μπλε πατρίδας» υποστηρίζοντας δηλώνοντας την πρόθεση της Αγκυρας να επιτρέψει στην Αθήνα αλλά ούτε και στη Λευκωσία να δημιουργήσουν τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας με νόημα ότι θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Τουρκίας.

«Με την άσκηση αυτή, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ενισχύσουν την κυριαρχία τους στην 462 τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσα και θα απευθύνει μία σαφή προειδοποίηση σε όσους προετοιμάζουν χάρτες εισβολής», σημείωνε τον Ιανουάριο το δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ», ενώ άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως η επίσης φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ακσάμ» υποστήριζαν ότι η άσκηση θα κάνει τους «Ελληνες να τρέμουν».

Γράψτε το σχόλιό σας