Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Ο τετραετής τραγέλαφος Τσίπρα - Καμμένου τελειώνει με μελόδραμα

Μητσοτάκης: Ο τετραετής τραγέλαφος Τσίπρα – Καμμένου τελειώνει με μελόδραμα

«Καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο ένταξης γιατί είναι η τελική πράξη μιας εθνικά επιζήμιας συμφωνίας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, επιτέθηκε στους έξι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανείς» καταστάσεις, ενώ έστειλε μήνυμα εκλογών

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία επιχείρησε να αποδομήσει καταθέτοντας εκ νέου επτά «γκρίζα» σημεία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η ΝΔ θα το καταψηφίσει, χαρακτηρίζοντας το ως «προδιαγεγραμμένη τελική πράξη μιας επιζήμιας συμφωνίας, μιας διαδικασίας που ευτελίζει τα κοινοβουλευτικά μας ήθη». Παράλληλα, επιτέθηκε στους έξι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανείς» καταστάσεις.

Μιλώντας για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως είναι «η τελική σφραγίδα. Χάνεται οριστικά ένα από τα πιο ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα της χώρας μας».

«Για αυτά που είδαμε σήμερα τι να πω;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «τετραετή τραγέλαφο» που «τελειώνει με ένα μελόδραμα». Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκ νέου εκλογές άμεσα, για να φέρουν «την πολιτική κάθαρση που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα», λέγοντας πως «όσο συντομότερα γίνουν, τόσο το καλύτερο».

«Αντί να πάει σε εκλογές ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα χωρίς πολιτική νομιμοποίηση. Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ όσα βιώσαμε τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ελληνική Δημοκρατία ζει στιγμές πολιτικής συναλλαγής. Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε εκβιασμούς» δήλωσε.

Από τα πυρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξέφυγαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Η Ελλάδα ζει μέρες ντροπής. Έχουμε επίσης «ανεξάρτητους», υποτίθεται, βουλευτές – που όμως εκχωρούν προκαταβολικά την ψήφο τους σε ένα συγκεκριμένο κόμμα. Και το αύριο της χώρας κινδυνεύει, δυστυχώς, να καθορίζεται από έξι κομπάρσους, που δέχτηκαν να έχουν ρόλο στην τελευταία πράξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η κοινοβουλευτική παρακμή ενισχύει τελικά τους εχθρούς της Δημοκρατίας. Όλους αυτούς που απαξιώνουν συνολικά την πολιτική. Που σπέρνουν την απογοήτευση. Που επενδύουν σε ακρότητες και σε ανυπόστατες θεωρίες. Όπως και εσείς εξάλλου κάνατε στο παρελθόν. Η δική σας πολιτική είναι που τους εκτρέφει. Η δική σας πολιτική είναι που ρίχνει νερό στο μύλο των ακραίων εχθρών της Δημοκρατίας».

«Είστε πλέον μια κυβέρνηση και μια πλειοψηφία που βασίστηκε σε ευκαιριακές σε πρόσκαιρες συμμαχίες προκειμένου να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία απορρίπτει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε εκ νέου κάποια ερωτήματα για τα οποία -όπως υποστήριξε- δεν πήρε απάντηση από τον πρωθυπουργό αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στο επίκεντρο αυτών, το όνομα, η «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα τα οποία, όπως είπε, παραχωρούμε στη γείτονα.

Οι επτά αλήθειες του Κ. Μητσοτάκη

Αλήθεια πρώτη: Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει την πάγια εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ποτέ δεν μονοπώλησε ή διεκδίκησε το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας.

Αλήθεια δεύτερη: Η αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» συνοδεύεται και από την αθλιότητα της αναφοράς σε δήθεν προγενέστερη αναγνώρισή της το 1977. Πρόκειται για διπλό ψέμα.

Αλήθεια τρίτη: Το άρθρο 7 ορίζει ότι, ως προς τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφονται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά. Όμως όλα αυτά μαζί συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. Και, στην περίπτωσή μας, μάλιστα συγκροτούν και κάτι νέο και απαράδεκτο: Μια ταυτότητα μακεδονική η οποία, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.

Αλήθεια τέταρτη: Καταφέρατε ακόμη και το erga omnes να το στρέψετε σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. Καθώς το erga omnes αφορά και τα δύο μέρη της Συμφωνίας, η «μακεδονική» ταυτότητα και η «μακεδονική» γλώσσα που κατοχυρώνει η Συμφωνία καθίστανται υποχρεωτικές και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό να μας δεσμεύει νομικά.

Αλήθεια πέμπτη: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας – Κοτζιάς ορίζει την ελληνική Μακεδονία ως «βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους».

Αλήθεια έκτη: Η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της, κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της.

Αλήθεια έβδομη: Η Συμφωνία δημιουργεί ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον: Πώς θα πιστοποιούνται με ονομασία προέλευσης τα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας, όταν τα γειτονικά θα κυκλοφορούν ως «μακεδονικά»;

Επίθεση σε Καμμένο

Για τον Πάνο Καμμένο ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι «παίζει το ίδιο θέατρο που ξεκίνησε πέρσι την άνοιξη όταν και έδωσε το στυλό να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών» για να επισημάνει πως ουσιαστικά «ένας τετραετής τραγέλαφος τελειώνει με ένα μελόδραμα. Το ύστατο στάδιο της πολιτικής απαξίωσης είναι η γελοιοποίηση. Και νομίζω είμαστε στην αρχή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να φύγει «μαζί με τους φόρους, τα δύο σας μνημόνια, την αποτυχία σας. Αφήστε την Ελλάδα να αναπνεύσει και τους Έλληνες να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους».

Μήνυμα εκλογών

Κλείνοντας την ομιλία έστειλε το μήνυμα των εκλογών. Όπως είπε, στο επόμενο διάστημα θα μιλήσουμε με όλους τους πολίτες, γυναίκες και άνδρες, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, με τις προτάσεις μας, με το θετικό μας λόγο και με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε.

«Θα τις πληροφορηθούν από μας – παρ’ όλες τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να διαστρεβλώσει τις θέσεις μας και να μας συκοφαντήσει. Τίποτα δεν θα ανακόψει το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα που διαμορφώνεται» είπε, ενώ προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει όσο γίνεται περισσότερο στην εξουσία.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι θα προσπαθήσει να μεταθέσει όσο μπορεί τις εθνικές εκλογές, φθάνοντας ακόμη κι ως το τέλος της τετραετίας. «Ο κ.Τσίπρας όμως δεν μπορεί να πάει κόντρα στη δύναμη των πραγμάτων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές η κυβέρνηση θα σαρωθεί. Και οι Ευρωεκλογές, αν δεν κάνετε και τις εθνικές εκλογές μαζί, θα γίνουν δημοψήφισμα – με σύνθημα αυτό που σας φωνάζουν οκτώ στους δέκα Έλληνες. Φύγετε! Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα».

Ζωντανά στο βήμα της Βουλής.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024