Από το πουθενά φαίνεται να εμφανίστηκε μια τουρκική εταιρεία ονόματι «Sardes», δύο μόλις μήνες μετά την επίσκεψη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στην Άγκυρα για να συναντήσει τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, γράφει η Bloomberg.

Η επιχείρηση άρχισε να δραστηριοποιείται τον Ιανουάριο του 2018, όταν εισήγαγε στην Τουρκία χρυσό αξίας 41 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Βενεζουέλα. Πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή τέτοιου είδους μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Μέσα σε ένα μήνα ο όγκος της αγοραπωλησίας διπλασιάστηκε, με την εταιρεία να μεταφέρει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία.

Μέχρι τον Νοέμβριο, όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ πήρε πίσω την επιβολή κυρώσεων στις συναλλαγές του Καράκας με χρυσό, η Sardes είχε βγάλει φορτία αξίας $900 εκατ. από την λατινοαμερικανική χώρα.

«Καθόλου άσχημα για μια εταιρεία κεφαλαιακή βάση μόλις 1 εκατομμύριο δολάρια» σχολιάζει η Bloomberg.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η Τουρκία λειτουργεί ως «αντίδοτο» για χώρες που αντιμετωπίζουν αμερικανικές κυρώσεις, πιθανώς υπονομεύοντας τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον.

Μετατόπιση συμμαχιών

Όντας ένας από τους πιο αξιόλογους εταίρους της Αμερικής σε μια περιοχή που διασχίζει την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, η Τουρκία έχει βρει όλο και περισσότερα κοινά συμφέροντα με χώρες με απολυταρχικές χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βενεζουέλα.

Όταν ο ηγέτης της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχτηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες δυτικές χώρες έσπευσαν να εκφράσουν την υποστήριξη τους. Η Τουρκία κατατάσσεται σε εκείνους που βρίσκονται δίπλα στον Μαδούρο.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι κρύβεται πίσω από τη στήριξη του Μαδούρο από την Τουρκία, πέρα από μια εναντίωση στις αμερικανικές παρεμβάσεις και τις προσπάθειες ανατροπής των ονομαστικά δημοκρατικών κυβερνήσεων.

Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ελάχιστα ένας παράγοντας: η Βενεζουέλα δεν κατατάσσεται μεταξύ των 20 πρώτων εμπορικών εταίρων της Τουρκίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

«Η Άγκυρα έχει συχνά δοκιμάσει τα όρια της ανοχής των ΗΠΑ και η συμμαχία ανάμεσα στα δύο μέλη «κλειδιά» του NATO έχει ουσιαστικά διαλυθεί», αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο δύο ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους.