Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσελέντης: Ο κύκλος της σεισμικής δραστηριότητας στη δυτική Ελλάδα δεν έχει κλείσει

Τσελέντης: Ο κύκλος της σεισμικής δραστηριότητας στη δυτική Ελλάδα δεν έχει κλείσει

Ο κύκλος της σεισμικής δραστηριότητας στη δυτική Ελλάδα δεν έχει κλείσει προειδοποιεί με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ακης Τσελέντης

Ο κύκλος της σεισμικής δραστηριότητας στη δυτική Ελλάδα δεν έχει κλείσει προειδοποιεί με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ακης Τσελέντης, μετά τον ισχυρό σεισμό 5,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τρίτης στην Πρέβεζα.

Ο καθηγητής σεισμολογίας κάνει λόγο για «ντόμινο σεισμών», τονίζοντας ότι δεν έχουμε τελειώσει με το φαινόμενο στην Κεντρική Ελλάδα και εφιστά την προσοχή για τους επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, μετά τον ισχυρό σεισμό τον Οκτώβριο στη Ζάκυνθο, είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι μπορεί να υπάρχει ένα «φαινόμενο ντόμινο, δηλαδή να έχουμε μια διέγερση των άλλων ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή», προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει πολλά ρήγματα.

Διευκρινίζει δε για τη σεισμική δόνηση στην Πρέβεζα: «Είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Η ακολουθία εξελίσσεται. Πρέπει να περάσουν αρκετές ημέρες ακόμα να δούμε πως πάει το φαινόμενο, αλλά από διάφορες ενδείξεις που έχουμε μαζέψει στο Γεωδυναμικό και από αναλύσεις που έχουμε κάνει, εκείνο το οποίο έχω να πω είναι ότι δεν έχουμε τελειώσει με την Κεντρική Ελλάδα».

«Πιστεύω ότι τους επόμενους λίγους μήνες θα έχουμε και άλλα γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή και αυτό εύχομαι μακάρι να γίνει στη θάλασσα και μακριά από αστικά κέντρα. Αλλά θέλει πολλή προσοχή», προσθέτει.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής σπεύδει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σχετικά με όσα διαρρέουν για επικείμενο ισχυρό σεισμό στη Δυτική Ελλάδα. Αναφέρει ότι τον Ιανουάριο είχε ενημερωθεί από τον καθηγητή Βαρώτσο για καταγραφή σημάτων σε δύο σταθμούς στη Δυτική Ελλάδα. Μετά από λεπτομερή στατιστική ανάλυση, όπως τονίζει, με τον Γεράσιμο Χουλιάρα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμικού γεγονότος, καταθέτοντας τα στοιχεία στην επιτροπή.

«Με εέπληξη διαπίστωσα ότι η επιτροπή δεν συγκλήθηκε αλλά κάποιοι ενημέρωσαν απ ευθείας τη πολιτική ηγεσία χωρίς να περιμένουν το πόρισμα της επιτροπής και να ακολουθηθούν διαδικασίες που θα απέκλειαν φαινόμενα πανικού. Το αποτέλεσμα ήταν να τους ξεφύγει αυτή η πληροφορία και να προκληθεί αυτός ο πανικός και τώρα βέβαια μαθαίνω ότι σήμερα συγκαλούν εκτάκτως την επιτροπή!», αναφέρει ο Ακης Τσελέντης.

Δείτε όλη την ανάρτηση του Ακη Τσελέντη

Μετά τον πρόσφατο σεισμό 6,4R της 26 Οκτ 2018 στη Ζάκυνθο ανέφερα ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή γιατι η ευρύτερη…

Δημοσιεύτηκε από Akis Tselentis στιςΔευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019

Λέκκας: Σε υψηλά επίπεδα η θωράκιση της Δυτικής Ελλάδας

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, κατά την οποία ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις ενέργειες, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί εκ μέρους του Οργανισμού και τόνισε ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια επικαιροποίηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων των Περιφερειών για την αντισεισμική τους προστασία.

«Θεωρώ ότι η θωράκιση της περιοχής είναι σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός.
Υπενθύμισα στους συναδέλφους ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε δηλώσεις για θέματα προγνώσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση» ανέφερε ο μεριάς του ο καθηγητής.

Δεν προσκομίσθηκαν καινούργια στοιχεία, που να είναι αξιοποιήσιμα και να δικαιολογούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή του Ιονίου για επικείμενο μεγάλο σεισμό σύμφωνα με την Επιτροπή όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

Η απόφαση της επιτροπής ήταν σχεδόν ομόφωνη με 19-1. Ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος ζήτησε πιο αυξημένη ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας.

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας δημοσιοποίησε ότι έχουν σταλεί σε επιστημονικά ινστιτούτα, καταγραφές της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν περιμένουμε έναν σεισμό της τάξεως των 7 Ρίχτερ στη Ιόνιο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι «το Ιόνιο είναι Ιόνιο και έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ελλάδα» υπενθυμίζοντας ότι και οι μεγάλοι σεισμοί στη Λευκάδα το ’14 και την Κεφαλονιά το ’15 ξεπερνούσαν τα 6,5 ρίχτερ. «Αυτά τα ξέρουν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου και για αυτό είναι προετοιμασμένοι θωρακίζοντας τις κατασκευές τους» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024