Επιστολή προς τον Νίκο Βούτση για τον Κανονισμό της Βουλής έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, με την οποία επί της ουσίας ομολογεί ότι εκείνος είχε ζητήσει να γίνουν οι αλλαγές για να κρατήσει ο Πάνος Καμμένος τα προνόμιά του. Αλλά άλλαξε γνώμη.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο πρωθυπουργός ζητά να μην γίνει καμία αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής.

Θέλοντας να απαντήσει στην Αντιπολίτευση η οποία κατήγγειλε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι «ο πρωθυπουργός παραμένει όμηρος του Πάνου Καμμένου» σημείωσε πως «εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν». Πρόσθεσε δε, ότι επειδή δεν επιτρέπει σε κανέναν να αξιοποιήσει τη δημοκρατική του ευαισθησία «σας ζητώ να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης».

Με αυτήν την κίνηση στο παρά πέντε της συζήτησης στην Επιτροπή Κανονισμού στη Βουλή η οποία θα συζητούσε αλλαγές σε σχέση με τη διάλυση των κοινοβουλευτικών ομάδων καθώς και αν θα χάνοντας τα προνόμια των πολιτικών αρχηγών τους σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στον πρώην συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο, ο οποίος τα προηγούμενα 24ωρα σήκωσε μπαϊράκι κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν του φέρθηκε με εντιμότητα.

«Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να έχει 151 βουλευτές, αλλά θα έπρεπε αυτοί οι βουλευτές να εξαγοραστούν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Δεν υπήρχανε άλλοι, από το ΠΑΣΟΚ ή από το Ποτάμι;» ανέφερε και πρόσθεσε σε ηρωικούς τόνους: «Δεν απειλούμε αλλά δεν απειλούμαστε. Θέλουν να πάρουν κατά παράβαση του κανονισμού και την Κοινοβουλευτική Ομάδα; Τους τη χαρίζω. Ας την πάρουνε. Την ψυχή μας όμως δεν θα την πάρουνε ποτέ».

Κατόπιν αυτών φαίνεται ο πρωθυπουργός άλλαξε στάση και αποφάσισε να μην κάνει το «δώρο» της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής στον Πάνο Καμμένο, όπως ομολόγησε ότι σχεδίαζε.

Ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, θυμίζει την πρόσφατη επικοινωνία που είχαν στην οποία όπως λέει, «εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα».

Ο κ. Τσίπρας αφού εξήγησε τον ανορθολογισμό λέγοντας ότι έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει – και ορθώς – ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

«Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού» σημειώνει ο πρωθυπουργός για να προσθέσει.

«Εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ»

«Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης».

Ο κ. Τσίπρας, κατέληξε σημειώνοντας πως «και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».

Γράψτε το σχόλιό σας