Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Die Welt: «Το ακριβό ελληνικό θαύμα»

Die Welt: «Το ακριβό ελληνικό θαύμα»

Το υψηλό τίμημα της έκδοσης πενταετούς ομολόγου από την Ελλάδα και η διολίσθηση της ιταλικής οικονομίας στην ύφεση παρά τις υποσχέσεις της Ρώμης για ανάπτυξη, είναι τα θέματα της επισκόπησης γερμανικού Τύπου.

«Οι μεν μιλούν για το θαύμα της Αθήνας, οι δε για απρόσμενο προεκλογικό επίτευγμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Για πρώτη φορά μετά την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογο για να διαπιστώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών», γράφει η Die Welt επιγράφοντας άρθρο της με τον τίτλο «Το ακριβό ελληνικό θαύμα».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «με το πενταετές ομόλογο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε 2,5 δις ευρώ. Αναγκάστηκε να καταβάλλει όμως επιτόκιο 3,6% για να προσελκύσει επενδυτές. Παρόλα αυτά όμως η έκδοση του ομολόγου συνιστά μια ακόμα επιτυχία για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τη διπλωματική του νίκη στο ονοματολογικό. Στο προοίμιο των εκλογών μπορεί να δείξει στον ελληνικό πληθυσμό ότι η χώρα στέκεται και πάλι οικονομικά στα πόδια της. Τα χρήματα που αντλήθηκαν από τις αγορές θα μπορούσαν να διατεθούν στην αποπληρωμή δανείων από το ΔΝΤ ή στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Σε διεθνή σύγκριση το επιτόκιο του 3,6%, που καταβάλλει η Αθήνα, είναι υψηλό. Ακόμα και άλλες χώρες με επίσης υψηλό χρέος πληρώνουν σαφώς χαμηλότερα επιτόκια. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή των επενδυτών. Στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% σε 650 ευρώ το μήνα. Θυμίζουμε ότι τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ είχαν χαρακτηρίσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κατώτατου μισθού, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των ελληνικών προγραμμάτων προσαρμογής».

SZ: «Δεν ήρθε ποτέ η εντυπωσιακή ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας»

«Μέχρι πριν από λίγο καιρό ακόμα ο αντιπρόεδρος Λουίτζι ντι Μάιο υποσχόταν στους Ιταλούς μια εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη. Και τώρα ήρθε η είδηση ότι η Ιταλία διολίσθησε στην ύφεση, επισημαίνει σχόλιο της Süddeutsche Zeitung, στο οποίο τονίζεται: «Το τελευταίο εξάμηνο του 2018 η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε. Όμοια αρνητικές είναι προβλέψεις και για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι εξελίξεις αυτές είναι απογοητευτικές για τη χώρα και ντροπιαστικές για την συγκυβέρνηση Πέντε Αστέρων και Λέγκας.

Όμως οι λαϊκιστές στη Ρώμη παρουσιάζουν ευθύς μιαν εξήγηση: Φταίνε οι άλλοι! Χώρες όπως η Γερμανία που αγοράζει αυτήν την περίοδο λιγότερα προϊόντα, αλλά και η προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που παρέδωσε «καμένη γη». Αυτό που αποσιωπούν Λέγκα και Πέντε Αστέρια είναι ότι εκείνοι φέρουν την κύρια ευθύνη για την παρούσα κατάσταση. Εκείνοι είναι που σταμάτησαν τις μεταρρυθμίσεις των προκατόχων τους την ώρα που άρχιζαν να αποδίδουν καρπούς. Εκείνοι είναι που ξεκίνησαν τη διένεξη με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό με τίμημα την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Και είναι εκείνοι που εκτίναξαν το ήδη υψηλό χρέος της χώρας. Την ίδια στιγμή η Ρώμη επενδύει υπερβολικά λίγο σε έργα υποδομής, σε έρευνα και Παιδεία, τομείς που θα μπορούσαν να φέρουν την ανάπτυξη. Όμως για λίγο καιρό ακόμα η συγκυβέρνηση στη Ρώμη θα έχει τη δυνατότητα να αποποιηθεί των ευθυνών της. Σε βάθος χρόνου δεν θα καταφέρει να παραπλανήσει τους Ιταλούς».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024