Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ύβρις των νεκρών στο Μάτι συνεχίζεται...

Η ύβρις των νεκρών στο Μάτι συνεχίζεται…

Εδιωξαν τον στρατηγό που είχε προειδοποιήσει για το μέγεθος της καταστροφής και τους νεκρούς στο Μάτι πολύ ώρα πριν ο Αλέξης Τσίπρας στήσει το θέατρο σκιών στο Κέντρο Επιχειρήσεων

Οσοι έζησαν τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι, όσοι είχαν την ατυχία να δουν τις συγκλονιστικές εικόνες των καμένων ανθρώπων, των κατεστραμμένων περιουσιών, της απόγνωσης, της ελπίδας που χάθηκε.

Οσοι μύριζαν επί μέρες το θάνατο στο άλλοτε πανέμορφο προάστιο της ανατολικής Αττικής, δεν θα ξεχάσουν. Δεν μπορούν να ξεχάσουν όσα έγιναν τότε και κυρίως τα αίτια της τραγωδίας και την προσπάθεια που έγινε και συνεχίζει να γίνεται για να κουκουλωθεί η ιστορία.

Η κυβέρνηση, όσοι την αποφράδα 23η Ιουλίου βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης, όχι μόνο δεν θα πρέπει να μένουν ήσυχοι αλλά και δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι. Οι Ερινύες θα κυνηγούν όλους εκείνους που ενώ μπορούσαν δεν έκαναν τίποτε για να αποτρέψουν την ανείπωτη καταστροφή.

Και τα λέω όλα αυτά με αφορμή την υπόθεση που βγήκε στο φως της δημοσιότητας για την αποστράτευση δύο στρατηγών της Πυροσβεστικής.

Ενας εξ αυτών, ο υποστράτηγος Ιωάννης Ράμφος είχε πρώτος καταθέσει ότι το αρχηγείο του Σώματος γνώριζε για τους νεκρούς και για το μέγεθος της τραγωδίας πολύ πριν από τη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Εκείνη τη σύσκεψη όπου ενημέρωναν τον πρωθυπουργό για «κάτι εγκλωβισμένους» στην παραλία, για τη φωτιά στην Κρήτη και για την ώρα που τα αεροπλάνα θα πετούσαν την επόμενη ημέρα.

Εκείνη τη σύσκεψη όπου ο Παύλος Πολάκης, ο ευαίσθητος υπηρέτης του ιατρικού επαγγέλματος, έπαιζε με το κινητό του τηλέφωνο και δύο – τρεις άλλοι υπουργοί, μαζί με τη Ρένα Δούρου απλά σιχτίριζαν την τύχη τους που τους έπεσε η τραγωδία στη… βάρδια τους.

Ο εν λόγω στρατηγός που εξεδιώχθη από την Πυροσβεστική είχε στείλει στις 8 το βράδυ της ημέρας εκείνης (3,5 ώρες πριν από τη σύσκεψη) μήνυμα που έλεγε: «Προχωράει προς εμένα ένας άνθρωπος καμένος ο οποίος κατέρρευσε μπροστά στο βενζινάδικο».

Στις 11 το βράδυ ο Ράμφος προειδοποιεί: «Στα στενά είδα περίπου 7-8 νεκρούς. Όλα τα άτομα ήταν έξω από τα αυτοκίνητα, πλησίον οχημάτων, μεταξύ τους και παιδιά». Λίγο αργότερα συμπλήρωσε πως “αναφέρω ότι τελείωσε το φαινόμενο και απλά μαζεύουμε νεκρούς….”.

Ανεξαρτήτως λοιπόν αν ο εν λόγω αξιωματικός έχει ευθύνες για την τραγωδία, είχε μιλήσει για νεκρούς πολύ πριν από τη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Γιατί άραγε αποστρατεύτηκε; Είναι εκδικητική πράξη γιατί ξεμπρόστιασε την αναλγησία της κυβέρνησης ή στην καλύτερη περίπτωση την αδυναμία της να αξιολογήσει την κατάσταση και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει την τραγωδία;

Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο είχαν καρατομήσει τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής βάζοντας στη θέση του τον υπαρχηγό επιχειρήσεων που αν μη τι άλλο φέρει και αυτός ευθύνη για τα όσα τραγικά συνέβησαν εκείνη την ημέρα στο Σώμα.

Αλλά η περίπτωση Ράμφου είναι διαφορετική. Διότι είναι ένας αξιωματικός που πήγε και μίλησε ξεκάθαρα γι’ αυτά που είδε και που έβγαλε στη… σέντρα την κυβέρνηση που κοιμόταν ή προσπαθούσε να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες 100 νεκρών.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι εκείνη τη νύχτα ο πρωθυπουργός ήταν στο εξωτερικό κι επέστρεψε αφού η φωτιά είχε καταστρέψει το Μάτι και προφανώς είχε και νεκρούς.

Πέραν λοιπόν των ευθυνών της Πολιτείας για το γεγονός ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο αποτροπής μιας τέτοιας καταστροφής.

Πέραν του γεγονότος ότι Πυροσβεστική, Αστυνομία, Περιφέρεια και δήμος Μαραθώνα έκαναν εγκληματικά λάθη. Κι ότι η Πολιτική Προστασία ήταν διαλυμένη, υπάρχει και το κομμάτι εκείνο της διαχείρισης της κυβέρνησης εκείνες τις κρίσιμες ώρες.

Μήνες τώρα προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι οι νεκροί δεν κρύβονται κι ότι μετά έμαθαν για την τραγωδία. Όμως, ο στρατηγός Ράμφος και αρκετοί άλλοι λένε ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του είχαν ενημερώσει για την πραγματική κατάσταση. Η απομάκρυνση του στρατηγού, αν υποκρύπτει εκδίκηση γιατί… δεν κράτησε το στόμα του κλειστό, είναι μια ακόμη απόδειξη της αθλιότητας.

Κι όταν πρόκειται για αθλιότητα που προσβάλλει νεκρούς και τους συγγενείς τους, τότε η ύβρις είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024