Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικλ Κόεν, θα καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών στις 8 Φεβρουαρίου ενώπιον μιας Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, έγινε γνωστό μερικές ημέρες μετά την αναβολή της ακρόασής του με την επίκληση των «απειλών» του Λευκού Οίκου εναντίον της οικογένειάς του.

Η ακρόαση θα γίνει στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, στην οποία ανέκτησαν την πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018, επιβεβαίωσε ο πρόεδρός της, ο Άνταμ Σιφ.

Η επιτροπή διενεργεί τη δική της έρευνα, παράλληλα με εκείνη της ομάδας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, γύρω από τις καταγγελίες περί αθέμιτης σύμπραξης μεταξύ της ομάδας που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και της Ρωσίας για να επηρεαστεί η έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016.

Ο Σιφ κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του τις προσπάθειες «εκφοβισμού» μαρτύρων με απειλές εναντίον των οικογενειών τους, ώστε να «εμποδιστούν να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου»: κατ’ αυτόν, πρόκειται για «τακτικές που θα περιμέναμε να δούμε από το οργανωμένο έγκλημα, όχι τον Λευκό Οίκο». Επέμεινε: «οι επιθέσεις εναντίον της οικογένειας του κ. Κόεν πρέπει να σταματήσουν».

Η ακρόαση επρόκειτο να γίνει την 7η Φεβρουαρίου. Αλλά ο δικηγόρος του Κόεν δήλωσε την περασμένη Τετάρτη πως ο πελάτης του δεν θα πήγαινε να καταθέσει, κάνοντας λόγο για «επανειλημμένες απειλές εναντίον της οικογένειάς του από πλευράς του προέδρου Τραμπ και του (δικηγόρου του, Ρούντι) Τζουλιάνι».

Δημοκρατικοί επισήμαναν πρόσφατες αναρτήσεις του αμερικανού προέδρου στο Twitter, με τις οποίες άφησε να εννοηθεί πως έχει στοιχεία για ποινικά αδικήματα που ενδέχεται να διαπράχθηκαν από τον πεθερό και τη σύζυγό του Κόεν.

Ο Τραμπ αποκάλεσε εξάλλου τον Κόεν «σπιούνο» σε ανάρτησή του στο Twitter τον Δεκέμβριο.

Από τον Αύγουστο του 2018, ο Κόεν, άλλοτε εξ απορρήτων του Τραμπ, άρχισε να αποκαλύπτει στοιχεία σε βάρος του εντολέα του, του σημερινού προέδρου. Ομολόγησε την ενοχή του στις κατηγορίες της φορολογικής και τραπεζικής απάτης, που συνδέονταν με το ότι αγόρασε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τη σιωπή δύο γυναικών που φέρονται να είχαν σεξουαλικές συνευρέσεις με τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ενέπλεξε άμεσα τον Τραμπ στην υπόθεση, λέγοντας πως τις πλήρωσε κατ’ εντολή του.

Ο άλλοτε «fixer» του προέδρου, κατά τον όρο που χρησιμοποιούσε ο ίδιος, καταδικάστηκε να εκτίσει τρία χρόνια φυλάκιση για παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών. Θα αρχίσει να εκτίει την ποινή του τον Μάρτιο.

Εξάλλου, αφού αποφάσισε να στραφεί εναντίον του Τραμπ, ο Κόεν έδωσε στοιχεία στον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, που προΐσταται της έρευνας για τη Ρωσία. Φέρεται να ομολόγησε πως είπε ψέματα στο Κογκρέσο το 2017 για το χρονοδιάγραμμα των επαφών του με ρώσους αξιωματούχους όσον αφορά το σχέδιο για την ανέγερση ενός ουρανοξύστη Τραμπ στη Μόσχα.

Ο Μάικλ Κόεν αναμένεται επίσης να καταθέσει και στην αντίστοιχη επιτροπή της Γερουσίας, σε ημερομηνία που δεν έχει πάντως οριστεί ακόμη.

Γράψτε το σχόλιο σας