Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: «Όχι» κοινοβουλίου σε παράταση, δεύτερο δημοψήφισμα και έξοδο χωρίς συμφωνία

Brexit: «Όχι» κοινοβουλίου σε παράταση, δεύτερο δημοψήφισμα και έξοδο χωρίς συμφωνία

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε, με ψήφους 327 έναντι 296, την τροπολογία που είχε καταθέσει το Εργατικό κόμμα με την οποία ζητούσε από το κοινοβούλιο να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για να αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε, με ψήφους 327 έναντι 296, την τροπολογία που είχε καταθέσει το Εργατικό κόμμα με την οποία ζητούσε από το κοινοβούλιο να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για να αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαφωνούσε με την τροπολογία αυτή η οποία περιλάμβανε επίσης και την πρόταση για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

«Όχι» σε παράταση

Η Βουλή απέρριψε επίσης την τροπολογία που καλούσε τη βρετανική κυβέρνηση να επιδιώξει την παράταση του άρθρου 50, δηλαδή να μην γίνει το Brexit στις 29 Μαρτίου.

Η τροπολογία αυτή ζητούσε επίσης από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να αποκλείσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και να μην βγάλει τον λαό της Σκωτίας από την ΕΕ χωρίς τη θέλησή του.

Η πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 327 έναντι 39.

Νίκη για τη Μέι η απόρριψη της τροπολογίας G

Στην τρίτη από τις επτά ψηφοφορίες η βουλή απέρριψε την τροπολογία G που θα έδινε στους βουλευτές τη δυνατότητα να συζητήσουν τις δικές τους προτάσεις για το Brexit ορισμένες ημέρες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η απόρριψη της πρότασης, με ψήφους 321 έναντι 301, θεωρείται νίκη για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία είχε τονίσει ότι η τροπολογία αυτή θα οδηγούσε σε «σφετερισμό του ρόλου της εκτελεστικής εξουσίας».

«Όχι» και στην τροπολογία της Ιβέτ Κούπερ

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε και την τροπολογία Β που είχε καταθέσει η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στους βουλευτές να καθυστερήσουν το Brexit.

Με την πρόταση της η Κούπερ ζητούσε να περάσει ο έλεγχος του Brexit από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στα χέρια του κοινοβουλίου. Αν υπερψηφιζόταν θα μπορούσε να έχει βαθιά επίδραση αφού θα έδινε στους βουλευτές που θέλουν να μπλοκάρουν, να καθυστερήσουν ή να επαναδιαπραγματευθούν το Brexit μια νομική οδό για να το πράξουν. Θα έδινε επίσης στο κοινβούλιο τη δυνατότητα να ζητήσει παράταση του άρθρου 50 αν δεν είχε εγκριθεί μια συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Η τροπολογία απορρίφθηκε με ψήφους 321 έναντι 298.

Καταψηφίστηκε η τροπολογία J

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την τροπολογία J, η οποία καλούσε την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει παράταση του άρθρου 50 αν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εγκρίνει μια Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Η μη δεσμευτική πρόταση για την αναβολή του Brexit, την οποία είχε υποβάλει η βουλευτής των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς, καταψηφίστηκε με 322 ψήφους κατά και 290 υπέρ.

Πράσινο φως στην «τροπολογία Σπέλμαν»

Η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε την τροπολογία Ι με την οποία επιδιώκεται να αποκλειστεί μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αποκαλούμενη «τροπολογία Σπέλμαν», με την οποία διαφωνούσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εγκρίθηκε με ψήφους 318 υπέρ έναντι 310 κατά.

Η τροπολογία ορίζει ότι απορρίπτεται η έξοδος από την ΕΕ «χωρίς μια Συμφωνία Αποχώρησης και ένα πλαίσιο για τη Μελλοντική Σχέση».

Δεν καθορίζει όμως πώς θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να σταματήσει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Η πρωθυπουργός υποστήριζε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο (no deal Brexit) είναι να ψηφίσει το κοινοβούλιο υπέρ μιας συμφωνίας

Αυτή τη στιγμή η ψηφοφορία για τις υπόλοιπες τροπολογίες βρίσκεται σε εξέλιξη:

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024