Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ζάεφ συνεχίζει με «Μακεδονία» ενώ η χώρα οδεύει προς ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Ζάεφ συνεχίζει με «Μακεδονία» ενώ η χώρα οδεύει προς ένταξη στο ΝΑΤΟ

Θέματα ενέργειας, το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027 αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή 5η Σύνοδο των MED7

Ακόμα και μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ επιμένει να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία», χωρίς τον προσδιορισμό «βόρεια», όπως φαίνεται και σε αναρτήσεις που έκανε στο λογαριασμό του στο twitter.

Στην τελευταία ανάρτησή του αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν διαφωνίες με τους γείτονες, ήρθε η ώρα για ευημερία. Ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία». Ο σκοπιανός πρωθυπουργός χρησιμοποιεί μάλιστα τον όρο «Μακεδονία» και ως λέξη-κλειδί (hashtag).

Σε προηγούμενη ανάρτησή του, ανέφερε με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας ότι ο Λιθουανός ΥΠΕΞ «εξέφρασε την υποστήριξή του στην ένταξη της ‘Μακεδονίας’ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Εν τω μεταξύ οι διαδικασίες για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς με το πρωτόκολλο προσχώρησης να αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες.

Το κείμενο είχε αποσταλεί στους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας από το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να διατυπωθούν τυχόν αντιρρήσεις («διαδικασία σιωπηρής αποδοχής») μέχρι χθες Δευτέρα και τη  Σόφια τελικά να μη διατυπώνει ενστάσεις όπως απειλούσε.

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ τη Δευτέρα:

«Η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια έχουν προσκληθεί να παρίστανται κατά την υπογραφή. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι. Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των Συμμάχων».

Σημειώνεται ότι η ΠΓΔΜ έχει ήδη εξασφαλίσει μία θέση στο «τραπέζι» της Συμμαχίας, αφού η υπουργός Άμυνας της γείτονος θα λάβει μέρεος στη Σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις 13 και 14 Φεβρουαρίου, έστω και χωρίς δικαίωμα ψήφου και θα ακολουθήσει ο Νικολά Ντιμιτρόφ στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο.

Την ίδια στιγμή η ΠΓΔΜ μετά τη συμφωνία των Πρεσπών έχει ανοίξει και την «πόρτα» της ΕΕ, με αξιωματούχους της Ενωσης να κάνουν λόγο για ανάγκη ενδυνάμωσης των προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024