Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΛΑΕ για κατώτατο μισθό : Προεκλογικά πυροτεχνήματα πάνω στα ερείπια της αγοράς εργασίας

ΛΑΕ για κατώτατο μισθό : Προεκλογικά πυροτεχνήματα πάνω στα ερείπια της αγοράς εργασίας

Για «προεκλογικά κυβερνητικά πυροτεχνήματα πάνω στα ερείπια της ανεργίας, των μισθών και των εργασιακών σχέσεων» κάνει λόγο η ΛΑΕ σχολιάζοντας την ανακοινωθείσα από τον πρωθυπουργό αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ

Για «προεκλογικά κυβερνητικά πυροτεχνήματα πάνω στα ερείπια της ανεργίας, των μισθών και των εργασιακών σχέσεων» κάνει λόγο η ΛΑΕ σχολιάζοντας την ανακοινωθείσα από τον πρωθυπουργό αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «σε ότι αφορά τις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ανεργία, συλλογικές συμβάσεις και κατώτατο μισθό η Λαϊκή Ενότητα σημειώνει τα εξής:

1. Μιλάει για μείωση της ανεργίας. Παρουσιάζει τα στοιχεία της έρευνας ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και σύμφωνα με αυτήν το μήνα Οκτώβριο είχαμε 862.400 άνεργους και ποσοστό 18%.

Ο ΟΑΕΔ όμως για το ίδιο διάστημα παρουσιάζει 1.002.269 εγγεγραμμένους άνεργους δηλαδή 140 χιλιάδες περισσότερους ενώ για το μήνα Δεκέμβριο η ανεργία ξεπέρασε όλα τα προηγούμενα και οι δηλωμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ είναι 1.116.816.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνεργοι είναι περισσότεροι αφού υπάρχουν πολλοί οι οποίοι δεν κάνουν σχετική δήλωση, καθώς και το ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η μερική απασχόληση σε βάρος της πλήρους και επίσης αυξήθηκε η μετανάστευση ιδίως των νέων.

2. Μιλάει για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Θα πρέπει να πούμε ότι η ρύθμιση για την επεκτασιμότητα σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου έχει τέτοιους όρους και προϋποθέσεις που για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών καθίσταται κενό γράμμα.

Σχετικό με την επεκτασιμότητα είναι και το ζήτημα της συρροής. Αν κάπου δεν υπάρχει κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική σύμβαση υπάρχει μόνο επιχειρησιακή.

Τέλος δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τη ρύθμιση που έλεγε πως όταν λήγει μία σύμβαση οι όροι τους ακολουθούν τον μισθωτό σε όλο τον εργασιακό του βίο και επίσης δεν λέει τίποτε για το στραγγαλισμό που συνεχίζει να υφίσταται ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) που ήταν το τελευταίο αποκούμπι της εργατικής πλευράς.

3. Η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 64 € μηνιαίως και του υποκατώτατου κατά 140 €. Τα ποσά είναι μεικτά προ φόρων ενώ εκκρεμεί και η μείωση του αφορολόγητου που θα καταστήσει την αύξηση δώρο άδωρο.

Οι εξαγγελίες απέχουν πολύ από την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€ και έτη φωτός από τη δηλωμένη εξαγγελία για καθορισμό του κατώτατου μισθού με συλλογική σύμβαση.

Παράλληλα και σε ότι αφορά την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος του υποκατώτατου μισθού υπάρχει υποχρέωση συμμόρφωσης της χώρας από το 2017 που πάρθηκε η καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα για παραβίαση του Ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη από τα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κλείνοντας σημειώνουμε πρώτον, πως για τα παραπάνω, προς δόξαν της ανεξαρτησίας της χώρας και της δήθεν εξόδου από τα μνημόνια, η κυβέρνηση τα προώθησε, αφού πήρε πρώτα την έγκριση των «θεσμών» και δεύτερον πως ακόμη κι’ αυτές οι εξαγγελίες προκειμένου να μη μείνουν κενό γράμμα θα πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, τους οποίους από κοινού κατεδάφισαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024