Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συγκινητικό αντίο στον Θέμο Αναστασιάδη που λάτρεψε τη ζωή

Συγκινητικό αντίο στον Θέμο Αναστασιάδη που λάτρεψε τη ζωή

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε έναν ταλαντούχο άνθρωπο, έναν χαρισματικό δημοσιογράφο κι ένα κοφτερό μυαλό που γεννούσε συνεχώς ιδέες

Εναν δημιουργικό άνθρωπο των μέσων ενημέρωσης, έναν χαρισματικό δημοσιογράφο που γεννούσε συνεχώς ιδέες, έναν ταλαντούχο περφόρμερ της τηλεόρασης και κυρίως ένα αιώνιο παιδί με αστείρευτο χιούμορ. Ετσι χαρακτήρισαν τον Θέμο Αναστασιάδη που έφυγε από τη ζωή μόλις στα 61 του χρόνια, όσοι παραβρέθηκαν στην κηδεία του στην Κηφισιά το μεσημέρι της Κυριακής.

«Θέμο, κόψε την πλάκα», έλεγαν όσοι τον γνώρισαν από κοντά, όσοι δούλεψαν μαζί του στις εφημερίδες και την τηλεόραση.

Βαθιά η συγκίνηση στον τελευταίο αποχαιρετισμό από συγγενείς, φίλους και εκατοντάδες δημοσιογράφους που πήγαν για να τιμήσουν έναν εργάτη της δημοσιογραφίας γεμάτο αντιφάσεις αλλά ταυτόχρονα γεμάτο ιδέες που υπερασπίστηκε μέχρι τέλους.

Η Παναγία η Ελευθερώτρια στην Κηφισιά γέμισε κόσμο αλλά και βουβό πόνο για τον Θέμο που ξεκίνησε νωρίς τη δημοσιογραφία, που υπηρέτησε από πολλά μετερίζια, που έγινε εκδότης μιας από τις πιο πετυχημένες εφημερίδες της χώρας, που έγινε πασίγνωστος από την επί πολλά χρόνια νούμερο ένα χιουμοριστική εκπομπή το «Όλα».

Ο καρκίνος που τον ταλαιπώρησε για 1,5 χρόνο μπορεί να τον νίκησε αλλά η δουλειά του, οι φίλοι, όσοι είχαν την τύχη να δουλεύουν επί ώρες μαζί του και να… αντέχουν τα πειράγματά του, έχουν να λένε ότι αφήνει παρακαταθήκη πίσω του.

Και οι επικήδειοι που ακούστηκαν ακριβώς σε ένα συμπέρασμα κατέληγαν. Ότι ο Θέμος Αναστασιάδης μπορεί να πέθανε νωρίς αλλά έφυγε πλούσιος από εμπειρίες και χαρές. Κι ότι έκανε φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς, δείγμα ότι ήταν ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του, που δεν πέρασε απαρατήρητος.

Συγκίνηση στους επικήδειους

Τους επικήδειους εκφώνησαν ο θεράπων ιατρός του Αθανάσιος Παπανικολάου, ο φίλος του, εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης, ο δημοσιογράφος του «Θέματος» Δημήτρης Παγαδάκης και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του «Πρώτους Θέματος» Φρίξος Δρακοντίδης.

Ο γιατρός Αθ. Παπανικολάου είπε μεταξύ άλλων: «Η γνωριμία μας ξεκίνησε με την δική του μεγάλη μάχη. «Πάρε και αυτόν τον ασθενή, ένας τουρίστας από Ελλάδα είναι, έχετε και το ίδιο όνομα».

– «Τι σχέση έχει το Αθανάσιος με το Θεμιστοκλής»;

Η συνάντησή μας σηματοδότησε μια δύσκολη πορεία. Μέσω αυτής όμως διαμορϕώθηκε μεταξύ μας μια πολύ ιδιαίτερη ϕιλία. Μία σχέση ασύλληπτης αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που ξεπερνά εννοιολογικά την σχέση ιατρού-ασθενή και μοιάζει περισσότερο με αυτήν της οικογένειας. Υπάρχουν στη ζωή τέτοιου είδους βιωματικές εμπειρίες που μπορούν να προσδώσουν στον χρόνο τόσο τρομακτικά διασταλτικό χαρακτήρα, ώστε στιγμές και δευτερόλεπτα να γίνονται αιώνες.

Ο συνεκδότης και φίλος του στο Πρώτο Θέμα, Τάσος Καραμήτσος (πηγή φωτογραφιών Πρώτο Θέμα)

Ο Θέμος ήταν πάντα μαχητής, αυτό είναι γνωστό σε όλους σας. Καμία άλλη μάχη όμως δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτήν. Η τιτάνια μάχη για τη ζωή. Ο Θέμος λάτρευε τη ζωή. Κανένας μας δεν αναλογίζεται πόσο πολύτιμη είναι – ακόμα και η επιστήμη της Ιατρικής μπορεί κάποιες ϕορές να αποδομεί τέτοιες ιερές έννοιες.
Ακόμα και σε συνθήκες αδιανόητες για τα ανθρώπινα όρια ο Θέμος δεν σταματούσε να γράϕει.
Ο Θέμος μου δίδαξε την ιερότητα της ζωής, μέσα από το ϕάσμα του θανάτου. Μέσα από το πείσμα και το θάρρος, μέσα από τον σαρκασμό και το χιούμορ και μέσα από βλέμματα, στα οποία η μόνη απάντηση είναι η σιωπή.
Ο Θέμος λάτρευε τη θαυμάσια οικογένειά του. «Περιμένω να δω την Βασιλική το πρωί… για να βεβαιωθώ ό,τι ζω».
Ο δημοσιογράφος και φίλος του Δημήτρης Παγαδάκης τόνισε:
«Είναι δύσκολο να μιλήσεις για έναν άνθρωπο που μέχρι χθες κιόλας ήταν ολοζώντανα παρών. Είναι αδυσώπητα σκληρό να πεις δυο κουβέντες για αυτόν σε παρελθόντα χρόνο, χωρίς να νιώθεις έναν κόμπο στο λαιμό.
Ακόμα πιο βαρύ είναι να πεις μια λέξη αποχαιρετισμού για την απώλεια ενός φίλου.
Ο πρόωρος χαμός σου, φίλε Θέμο – επειδή, δυστυχώς, έτσι το θέλησε μια μεροληπτικά κακή τύχη ή τα καμώματα μιας άδικης μοίρας -χωρίζει πια διάπλατες αγκαλιές, σκορπίζει αβάσταχτο πόνο, φωλιάζει βουβή μελαγχολία στις ψυχές των δικών σου ανθρώπων.
Αν δεν είναι ένα κακόγουστο, πικρό αστείο το πένθος δεν θα ταίριαζε ποτέ στη δική σου τη ζωή.

Γιατί στη δική σου σύντομη ζωή, φίλε Θέμο τη γεμάτη πλούσιες εμπειρίες αξιώθηκες πολλαπλές χαρές.
Δούλεψες πεισματικά, δραστήρια, σκληρά, κατέγραψες επιτυχίες κι επιτεύγματα με πάθος, εντιμότητα, δυναμισμό και αυταπάρνηση.
Έζησες ευτυχισμένα, έχοντας κοντά σου μια υπέροχη και αφοσιωμένη σύζυγο, συμπαραστάτη στο πλευρό σου, συντιμονιέρισα στη ρότα σου που σε τίμησε και σε αγάπησε όσο κανείς, μέχρι τέλους.
Απέκτησες τρία θαυμάσια παιδιά, άξια και αγαπημένα, που σε περιέβαλαν με ξεχωριστή φροντίδα, ζεστασιά και τρυφερότητα, όπως ακριβώς εσύ τα ανάθρεψες.
Κι ακόμα περισσότερο, στάθηκες λεβέντικα και με αξιοπρέπεια σε αυτό το κόσμο.
Με πηγαία και ακατανίκητη αισιοδοξία στο δημόσιο χώρο.
Με ψυχραιμία και μαχητικότητα σε μπουρίνια και μπουνάτσες.
Με μεγαλείο ψυχής και περίσσευμα θάρρους,απέναντι σε συσκοτίσεις, ύβρεις και αγελαίες συκοφαντίες.
Πρωτοστάτησες με γραφή ανεξίτηλη και βγήκες παλικαρίσια κόντρα στη κακοβουλία τα κυνηγητά και τα παραφυλάγματα ασπόνδυλων δειλών.
Πολέμησες με την ευθύβολη πένα σου απειλές, εκβιασμούς και κακεντρέχειες από μικρόψυχα ανθρωπάκια.
Γιατί ήσουν παραδειγματικά δημοκράτης.
Ποτέ λιποτάκτης από τις αρχές σου και ποτέ φυγόμαχος από τις αξίες σου.
Πάντα πνευματώδης και εμπνευσμένος.
Σταθερά ανήσυχος και ερευνητικός.
Διαρκώς πολιτικά εύψυχος και κοινωνικά ευαίσθητος.
Μονίμως αλληλέγγυος και σπλαχνικός,
Αδιαπραγμάτευτα πρωτοπόρος και γενναιόδωρος

Αυτή τη δίψα σου για ζωή που δεν φοβήθηκε τον Χάρο.

Τον κοίταξες κατάματα. Τον αμφισβήτησες αγέρωχα και τον πάλεψες γενναία με το μυαλό σου αγγυροβολημένο στην αγαπημένη σου οικογένεια.

Ο Φρίξος Δρακοντίδης, εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο Πρώτο Θέμα είπε:
«Ο Θέμος Αναστασιάδης για εμάς δεν ήταν απλώς ένας εργοδότης. Όπως και αυτό που έφτιαξε, μαζί με τον Τάσο Καραμήτσο, δεν ήταν απλώς ένας οργανισμός μέσων μαζικής ενημέρωσης. Το Θέμα ήταν ένα σπίτι, μια οικογένεια. Και όλους εμάς, τους εργαζόμενους, μας αντιμετώπιζε σαν παιδιά του. Κι αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό -και καθόλου αυτονόητο. Ειδικά για όσους από εμάς είμαστε δημοσιογράφοι. Επειδή το ερευνητικό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που υπηρετούμε στο Πρώτο ΘΕΜΑ πολλές φορές έχει παρατράγουδα και αντίποινα, ο Θέμος πάντοτε ήταν δίπλα στον ρεπόρτερ. Στηρίζοντας, δίνοντας στο πλευρό μας τη μάχη της αλήθειας.
Η εικόνα που δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό μας, είναι ο ίδιος ο Θέμος.

Η μορφή του, το αργό, συρτό βάδισμά του, καθώς περιφερόταν αθόρυβα ανάμεσα στα γραφεία. Και όλοι βέβαια ξεροκαταπίναμε, περιμένοντας να ακούσουμε κάτι σαν «τι γίνεται φίλε; Κανά θεματάκι;» Ο αιώνιος τρόμος του ρεπόρτερ μπροστά στον εκδότη. Και έναν εκδότη όπως ο Θέμος. Που εάν του έλεγες ότι έχεις κάποιο θέμα, το πιθανότερο ήταν ότι θα σου έλεγε «άλλο;» Δεν ήταν όμως η βόλτα του αφεντικού για να επιτηρήσει την τάξη. Αντίθετα, όποτε ο Θέμος κυκλοφορούσε ανάμεσά μας ήταν για να φέρει την αταξία. Να τα τινάξει όλα στον αέρα, να προκαλέσει αναστάτωση. Τη δημιουργική αναστάτωση που δεν έπαψε ποτέ να επιζητά.
Θέμο συγχώρησέ μας το κλισέ, αλλά θα συνεχίσουμε να τιμούμε την εμπιστοσύνη που έδειξες σε εμάς, κάνοντας όλα όσα εσύ μας έμαθες, με τον τρόπο που εσύ μας δίδαξες. Κι αφού εσύ επέμενες να διεισδύσεις στην ψυχή και το μυαλό μας, στην ψυχή, το μυαλό και την καρδιά μας θα σε κρατήσουμε. Για πάντα. Θέμο δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ».

Ποιοι πήγαν στην κηδεία

Στην κηδεία του Θέμα έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής δίνουν το παρών, ανάμεσά τους ο Αντώνης Σαμαράς, o Βασίλης Λεβέντης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, o Αδωνις Γεωργιάδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Δημήτρης Καμμένος, όπως και ο Γιώργος Πατούλης και ο Ηλίας Ψινάκης. Εκεί είναι και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, όπως ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο κ. Κυριακού και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αλλά και πλήθος καλλιτεχνών και δημοσιογράφων, ανάμεσά τους η Αγγελική Νικολούλη, η Αννα Παναγιωταρέα, η Ελλη Στάη, η Τατιάνα Στεφανίδου με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Πέτρος Κωστόπουλος, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Κώστας Πρέκας, ο Γιώργος Τσαλίκης, η Νατάσα Καλογρίδη, η Βίκυ Καγιά, ο Γιώργος Παπαδάκης, ο Γιάννης Πρετεντέρης κ.λπ.

Ποιος ήταν ο Θέμος

Ο Θέμος Αναστασιάδης ήταν ο ορισμός του επιτυχημένου. Ξεκινώντας από απλός ρεπόρτερ κατάφερε με το κοφτερό μυαλό του να χτίσει το δικό του συγκρότημα μέσων ενημέρωσης και κατά  πολλούς να αλλάξει την πορεία της δημοσιογραφίας με το Πρώτο Θέμα. Πολλοί επέκριναν τη δουλειά του, άλλοι δεν άντεχαν το χιούμορ του, τη διεισδυτική ματιά του, το ρεπορτάζ που τσάκιζε κόκκαλα και την πένα του που ήταν πάντα φαρμακερή για όσους πίστευε ότι πλήγωναν την Ελλάδα.

Ο Θέμος Αναστασιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιανουαρίου 1958.

Αφού αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εργάστηκε ως πολιτικός – οικονομικός συντάκτης στις εφημερίδες Το Βήμα, Εξπρές, Ελευθεροτυπία και Καθημερινή. Για ένα σύντομο διάστημα εργάστηκε στην ΕΡΤ, ενώ ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν το ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνέχεια ξεκίνησε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όπου παρουσίασε χιουμοριστικά talk show (Νοκ Άουτ, Μπίλιες).

Μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία υπήρξε η εκπομπή ΟΛΑ στον ALPHA, η οποία προβαλλόταν από τo μέσο του 2006 στον ΑΝΤ1 και στην οποία παρουσιάζονταν, μεταξύ άλλων, βίντεο με συρραφή αποσπασμάτων από τηλεοπτικές εκπομπές και με κριτική για όλα όσα γίνονταν στην ελληνική τηλεόραση.

Η εφημερίδα που δημιούργησε μαζί, το Πρώτο Θέμα, έκανε ασύλληπτα νούμερα πωλήσεων και παραμένει ακόμη και σήμερα μεταξύ των κορυφαίων σε κυκλοφορία εντύπων της χώρας. Μαζί και το protothema.gr, το newmoney.gr, το ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος κ.λπ.

Τα τελευταία δύο χρόνια, έδινε άνιση μάχη με τον καρκίνο, γι’ αυτό και ζούσε μόνιμα στην Ελβετία. Το τελευταίο δίμηνο είχε επιβαρυνθεί η υγεία του, με αποτέλεσμα να διακόψει την αρθρογραφία του στο Πρώτο Θέμα.

Ο Θέμος Αναστασιάδης ήταν παντρεμένος με τη Βασιλική Παναγιωτοπούλου με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024