Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην κόψη του ξυραφιού η Βενεζουέλα - Αιχμές Ρωσίας κατά ΗΠΑ

Στην κόψη του ξυραφιού η Βενεζουέλα – Αιχμές Ρωσίας κατά ΗΠΑ

Στα πρόθυρα του εμφυλίου βρίσκεται από την Τετάρτη η Βενεζουέλα έπειτα από την απόφαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, να αυτοανακηρυχτεί ως μεταβατικός πρόεδρο της χώρας

Στα πρόθυρα του εμφυλίου βρίσκεται από την Τετάρτη η Βενεζουέλα έπειτα από την απόφαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, να αυτοανακηρυχτεί ως μεταβατικός πρόεδρο της χώρας.

Την απόφαση του στήριξαν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η ανταρσία ήρθε ως αποτέλεσμα μεγάλων διαδηλώσεων στη χώρα, με τους πολίτες να ζητούν την παραίτηση του Μαδούρο, με τις αστυνομικές δυνάμεις να συγκρούονται μαζί τους.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους στη χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

ΕΕ: Οι διαμαρτυρίες δεν μπορούν να αγνοηθούν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τις αρχές της Βενεζουέλας να σεβαστούν τα «πολιτικά δικαιώματα, την ελευθερία και την ασφάλεια» του προέδρου της Βουλής Χουάν Γκουαϊδό αλλά απέφυγε να ακολουθήσει την Ουάσινγκτον και να τον αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο.

«Στις 23 Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απηύθυνε μαζικά έκκληση για δημοκρατία και για τη δυνατότητα να καθορίσει ελεύθερα τη μοίρα του. Οι φωνές αυτές δεν μπορούν να αγνοηθούν», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι 28 χώρες μέλη της Ένωσης.

«Ο λαός της Βενεζουέλας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει ειρηνικά, να επιλέγει ελεύθερα τους ηγέτες του και να αποφασίζει το μέλλον του», αναφέρεται στη δήλωση της ΕΕ.

Μακρόν: Θα αναγνωρίσουμε όποιον εκλεγεί δημοκρατικά

Η Γαλλία θα αναγνωρίσει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας οποιονδήποτε κερδίσει δημοκρατικές εκλογές, δήλωσε ένας αξιωματούχος μετά τη δήλωση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος χαιρέτισε το θάρρος των Βενεζουελάνων που διαδηλώνουν για την ελευθερία αλλά απέφυγε να υποστηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Η πρόθεσή μας είναι να ενθαρρύνουμε μια δημοκρατική διαδικασία στη Βενεζουέλα. Η Γαλλία θα αναγνωρίσει όποιον εκλεγεί στο τέλος μιας τέτοιας διαδικασίας», δήλωσε ένας αξιωματούχος από το γραφείο του Μακρόν, απαντώντας σε ερώτηση αν η Γαλλία θα αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει αν η Γαλλία επιδιώκει αυστηρότερες ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας.

Ισπανία: Μοναδική δυνατή διέξοδος οι εκλογές

Στο μεταξύ, κυβερνητική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφερε πως ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σχεδιάζει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό έπειτα από συνομιλίες που είχε με ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής στο Νταβός.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Reuters, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ δήλωσε πως η Ισπανία θα αναμένει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση για τον Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον και χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ δήλωσε πως οι «εκλογές» είναι «η μοναδική» «δυνατή» λύση για την έξοδο από την κρίση στη Βενεζουέλα μετά τη χθεσινή αυτοανακήρυξη του αντιπολιτευόμενου Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου.

«Πρέπει να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κατάστασης και κάτι τέτοιο απαιτεί χωρίς καμία αμφιβολία μια διαδικασία παρέμβασης προκειμένου να διασφαλιστεί η μοναδική δυνατή διέξοδος που είναι οι εκλογές», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους.

Αντίθετη σε έξωθεν ανάμειξη η Κίνα

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιτίθεται σε έξωθεν ανάμειξη στη Βενεζουέλα και υποστηρίζει τις προσπάθειες της χώρας αυτής να προστατεύσει την ανεξαρτησία και τη σταθερότητά της.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ κάλεσε όλες τις πλευρές να βρουν με ηρεμία και λογική μια ειρηνική λύση.

«Η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας για να προστατεύσει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την σταθερότητά της», δήλωσε η Χουά σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι έξωθεν κυρώσεις ή ανάμειξη συνήθως κάνουν πιο περίπλοκη την κατάσταση και δεν βοηθούν στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων», πρόσθεσε.

Προειδοποιήσεις Μόσχας κατά ΗΠΑ

Ο Νικολάς Μαδούρο είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας και οι έξωθεν προσπάθειες για τον σφετερισμό της εξουσίας στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας χθες Τετάρτη, έλαβε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, αναγκάζοντας τον Μαδούρο που ηγείται της Βενεζουέλας από το 2013 να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι «δεν είναι αποδεκτή» έξωθεν ανάμειξη στη χώρα αυτή και υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ με τις οποίες υπονοείται η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα είναι πολύ επικίνδυνες.

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ να μην επέμβουν στρατιωτικά στην Βενεζουέλα, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει ένα καταστροφικό σενάριο, μετέδωσε το πρακτορείο Ίντερφαξ επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Η Μόσχα θα σταθεί στο πλευρό της Βενεζουέλας για την προστασία της εθνικής της κυριαρχίας και της αρχής της μη ανάμειξης στις εσωτερικές της υποθέσεις, πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, σημειώνοντας επίσης ότι η Μόσχα αναμένει από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εντείνουν τις πιέσεις στο Καράκας.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ρωσίας Βιτσισλάβ Βολόντιν δήλωσε σύμφωνα με το Interfax ότι η Μόσχα θεωρεί παράνομες τις κινήσεις για την απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία.

Χέρι – χέρι με τη Ρωσία το Ιράν

Το Ιράν στέκεται στο πλευρό του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καθώς αντιμετωπίζει πρόκληση από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε χθες, Τετάρτη, προσωρινός πρόεδρος της χώρας που πλήττεται από ταραχές.

«Το Ιράν υποστηρίζει την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας κατά των αθέμιτων και παράνομων ενεργειών όπως απόπειρες πραξικοπήματος και ξένη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί.

Η Τεχεράνη ελπίζει να υπάρξει ειρηνική λύση στην πολιτική κρίση, πρόσθεσε ο Γασεμί, η δήλωση του οποίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Η Ισλαμική Δημοκρατία διατηρεί επί χρόνια στενές σχέσεις με την Βενεζουέλα και τον Νικολάς Μαδούρο.

Έκκληση Γκουτέρες για διάλογο

Έκκληση για διάλογο στη Βενεζουέλα απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε να αποτραπεί μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε στην καταστροφή.

«Ελπίζουμε ότι η διεξαγωγή διαλόγου θα είναι δυνατή για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε σύγκρουση, η οποία θα ήταν καταστροφική για τον λαό της χώρας και για την περιοχή» δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

«Ο Γενικός Γραμματέας (του ΟΗΕ) υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να δεσμευτούν σε έναν περιεκτικό και αξιόπιστο πολιτικό διάλογο για να αντιμετωπιστεί η παρατεταμένη κρίση στη χώρα», αναφέρει παράλληλα ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουγιάριτς σε ανακοίνωσή τοy.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024