Έκκληση για διάλογο στη Βενεζουέλα απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε να αποτραπεί μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε στην καταστροφή.

«Ελπίζουμε ότι η διεξαγωγή διαλόγου θα είναι δυνατή για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε σύγκρουση, η οποία θα ήταν καταστροφική για τον λαό της χώρας και για την περιοχή» δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

«Ο Γενικός Γραμματέας (του ΟΗΕ) υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να δεσμευτούν σε έναν περιεκτικό και αξιόπιστο πολιτικό διάλογο για να αντιμετωπιστεί η παρατεταμένη κρίση στη χώρα», αναφέρει παράλληλα ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουγιάριτς σε ανακοίνωσή του.

Η Βενεζουέλα βρίσκεται από χτες στα πρόθυρα του εμφυλίου, έπειτα από την απόφαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, να αυτοανακηρυχτεί ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Την απόφαση του στήριξαν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η ΕΕ από πλευράς της ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές και να εισακουσθεί η φωνή των πολιτών της Βενεζουέλας

«Κυρίαρχες κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν τι θέλουν», όταν πρόκειται να αναγνωρίσουν ποιος εκ των δύο είναι ο νόμιμος πρόεδρος, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις δηλώσεις που έκανε από το Νταβός.

Η Ρωσία αντιθέτως επέκρινε την απόφαση των δυτικών χωρών να υποστηρίξουν τον Γκουαϊδό και η Τουρκία εξέφρασε την υποστήριξή της στον Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις ανθρώπινες απώλειες στις ταραχές στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους στη χώρα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν στους δρόμους της Βενεζουέλας ζητώντας την παραίτηση του Μαδούρο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο