Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σαμαράς : Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική

Σαμαράς : Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή σειρά εγγράφων προκειμένου να υποστηρίξει το επιχείρημα ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική.

Με τη φράση «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» ξεκίνησε την ομιλία του στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε σειρά εγγράφων προκειμένου να υποστηρίξει το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν «τρεις Μακεδονίες», παρά μόνο μία και αυτή είναι ελληνική.

«Ο όρος «γεωγραφική Μακεδονία» είναι καθαρώς σλαβική επινόηση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι και πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους δεν υπήρχε καμία διοικητική ονομασία «Μακεδονία» αλλά μόνο Βιλαέτια και Σαντζάκια. Τα Σκόπια ανήκαν στο Βιλαέτιο του Κοσσυφοπεδίου», είπε. «Και μετά το 1888, μάλιστα, τα Σκόπια έγιναν πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου. Τι σχέση έχει το Κοσσυφοπέδιο με τη Μακεδονία;» αναρωτήθηκε.

Ο τέως πρωθυπουργός μίλησε και για τις επίσημες απογραφές των πληθυσμών, επισημαίνοντας ότι μέχρι το 1921 δεν έβρισκε κανείς ούτε έναν Μακεδόνα εκτός Ελλάδος.

Για την ντοπιολαλιά παρατήρησε ότι όντως δικοί μας την ονόμαζαν «μακεδονίτικα» για ένα διάστημα αλλά αυτό συνέβαινε για να μην τα αποκαλούν «βουλγάρικα», καθώς όντως ήταν, είπε, βουλγαρικό ιδίωμα και τότε η Ελλάδα είχε εδαφική διαμάχη με τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, και μετά την αποχώρηση των Οθωμανών η Σερβία που προσάρτησε την περιοχή των Σκοπίων ονόμασε αυτήν την επαρχία «Βαρδαρία», κάτι που συνεχίστηκε στις δεκαετίες του ’20 και του ’30, ενώ και η επίσημη Γιουγκοσλαβία έβγαλε γραμματόσημα όπου η περιοχή ονομάζεται έτσι.

«Μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, λοιπόν, δεν υπήρχε πέρα από τα ελληνικά σύνορα ξεχωριστή περιοχή με το όνομα «Μακεδονία». Ούτε ξεχωριστός λαός, ούτε ξεχωριστή εθνότητα «Μακεδόνες». Ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα. Ούτε από τις Συνθήκες, ούτε από τις εσωτερικές απογραφές που έκαναν τα κράτη της περιοχής. Και εμφανίζονται για πρώτη φορά το 1944» συμπλήρωσε.

«Η εκ των υστέρων προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία δεν είναι ποτέ αθώα και η «ιστορία» των τριών «Μακεδονιών» υποκρύπτει ότι ο «μακεδονικός λαός» είναι κατακερματισμένος. Αυτό υποκρύπτει αλυτρωτισμό» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς. «Και η διαστρέβλωση της ιστορίας γίνεται με στόχο την ανακατανομή εδαφών και σφαιρών επιρροής. Οι Ελληνες ανησυχούν για αυτό, όπως έδειξαν τα συλλαλητήρια» πρόσθεσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε αναφορές του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, που αρνήθηκαν να αναγνωρίζουν ονομασία για το γειτονικό κράτος που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, για να υποστηρίξει το επιχείρημα περί κινδύνου που μπορεί να υποκρύπτουν οι εξελίξεις. Όπως επισήμανε η αναγνώριση του ονόματος είναι μόνο ένα πρόσχημα, με σκοπό τον διαμελισμό της Ελλάδας διά μέσου αποσπάσεως της Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα ότι η ΠΓΔΜ είναι μια μικρή χώρα, υπενθύμισε τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι δεν είναι οι μικρές χώρες από μόνες τους που ενδεχομένως θα δημιουργήσουν το πρόβλημα, αλλά ο συνδυασμός δυνάμεων. Χαρακτήρισε, δε, την αναγνώριση του ονόματος «όχημα αλυτρωτισμού».

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτική της χώρας «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» και «ορισμό υποχωρητισμού». Μίλησε, δε, για «ξεπούλημα» της χώρας και «εθνομηδενιστές», προκαλώντας τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι είναι άκρως υπερβολικό να τον χαρακτηρίζουν «Μακεδονομάχο», καθώς δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνους που έδωσαν το αίμα για την πατρίδα, αλλά σημείωσε ότι είναι τιμή του να του απευθύνουν μομφή εκείνοι που πήγαιναν στα Σκόπια και χόρευαν μαζί με τον Γκρουέφσκι.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι τα πολυεθνοτικά κράτη σταθεροποιούνται μέσω ενός ουδέτερου ονόματος, όπως έχει γίνει στην περίπτωση της Ελβετίας και του Βελγίου, και δεν καπελώνει η μία εθνότητα την άλλη, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η εθνότητα των αλβανών επιχειρείται να καπελωθεί από μια ανύπαρκτη μάλιστα εθνότητα.

Ο Αντώνης Σαμαράς επικαλέστηκε, δε, το γεγονός ότι ο Ζάεφ επιμένει πως «παραμένουμε Μακεδονία» και σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ούτε καν αναγνωρίζει το «Βόρεια Μακεδονία» erga omnes.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση: «Μάταιος ο κόπος σας να διασπάσετε τη ΝΔ».

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024