Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Ο Μπαρνιέ βάζει «φρένο» στη Μέι για το backstop

Brexit: Ο Μπαρνιέ βάζει «φρένο» στη Μέι για το backstop

«Το ζήτημα να περιοριστεί το backstop χρονικά έχει ήδη συζητηθεί δύο φορές από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αυτή που έχουμε είναι η μόνη πιθανή επιλογή επειδή μια ασφάλεια δεν έχει καμία χρησιμότητα αν είναι περιορισμένη χρονικά» σημείωσε, μεταξύ άλλων

Οι Βρετανοί θα πρέπει να ρυθμίσουν τον λογαριασμό για το διαζύγιο με την ΕΕ ακόμη κι αν η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξή του σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Πάντα λέμε ένα απλό πράγμα: όλες οι δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ως χώρας μέλους της ΕΕ θα πρέπει να γίνουν σεβαστές», μολονότι «θα είναι πιο δύσκολο να γίνουν σεβαστές στην περίπτωση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», υπογράμμισε στη συνέντευξή του αυτή που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, στην πολωνική Rzeczpospolita και στην εφημερίδα του Λουξεμβούργου Luxemburger Wort.

Η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες για το Brexit, την οποία απέρριψε το βρετανικό κοινοβούλιο, προβλέπει κυρίως τη ρύθμιση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Βρετανία στο πλαίσιο του πολυετούς προϋπολογισμού (2014-2020), ο οποίος καλύπτει επίσης τη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται από τη συμφωνία.

Στο κείμενο αυτό δεν υπάρχουν αριθμοί όσον αφορά τον λογαριασμό, αλλά μια μέθοδος υπολογισμού. Η βρετανική κυβέρνηση αναφέρθηκε σε ένα ποσό μεταξύ των 40 και των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε από την ΕΕ.

Ο Μπαρνιέ υπενθύμισε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ότι «οι δεσμεύσεις αυτές έχουν νομικό χαρακτήρα από πλευράς διεθνούς δικαίου». «Δεν πιστεύω ότι οι Βρετανοί δεν θα σεβαστούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις» σημείωσε.

Στη συνέντευξή του ο Μπαρνιέ επανέλαβε επίσης ότι η επόμενη κίνηση για να αρθεί το αδιέξοδο για την οριστική υιοθέτηση μιας συμφωνίας για το διαζύγιο με την ΕΕ θα πρέπει να έρθει από τους Βρετανούς, οι οποίοι «βρίσκονται αντιμέτωποι με την αλήθεια»και «χρειάζονται χρόνο».

«Πιστεύω ότι μια συντεταγμένη συμφωνία θα είναι εν γένει σύμφωνη με τη συνθήκη που υπάρχει ήδη» δήλωσε ο Μπαρνιέ, αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και των Βρυξελλών.

Μια προσωρινή δικλείδα ασφαλείας (backstop) για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία μετά το Brexit δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν σκοπό, επισήμανε εξάλλου ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα πρόταση για το backstop αποτελεί τη μόνη επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι.

«Το ζήτημα να περιοριστεί το backstop χρονικά έχει ήδη συζητηθεί δύο φορές από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αυτή που έχουμε είναι η μόνη πιθανή επιλογή επειδή μια ασφάλεια δεν έχει καμία χρησιμότητα αν είναι περιορισμένη χρονικά» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πράγματα μπορεί να «αρχίσουν να κινούνται γρήγορα» στην περίπτωση επίτευξης συμβιβαστικής λύσης όσον αφορά την «πολιτική διακήρυξη», το μη δεσμευτικό κείμενο που θα συνοδεύει την συνθήκη αποχώρησης και που περιγράφει το πλαίσιο της σχέσης μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών μετά το Brexit, επισημαίνει η Luxemburger Wort.

Η διαφωνία στους κόλπους της βρετανικής πολιτικής τάξης αναζωπυρώνει τους φόβους για ένα Brexit χωρίς συμφωνία και οι 27 έχουν εντείνει τις προετοιμασίες τους για το ενδεχόμενο να υπάρξει αυτό το σενάριο.

Εκατοντάδες τελωνεία έχουν δημιουργηθεί, κυρίως στις κοντινές χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ θα ληφθούν επίσης μέτρα «ώστε να μπορούν να προσγειωθούν τα αεροπλάνα» σημείωσε επίσης ο Μπαρνιέ. «Ωστόσο ένα ‘no deal’ δεν μπορεί να είναι μια άθροιση ‘minideals’, μια κατάσταση ‘business as usual’», προειδοποίησε.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024