Για «τουρκική μειονότητα» στη δυτική Θράκη έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι  .

Ο κ. Ακσόι ανέφερε ότι η Άγκυρα προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα μέσω διαλόγου και ζητά από την Αθήνα να επιστρέψει τα άτομα που συνδέονται με το δίκτυο του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ως «εγκέφαλος» του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία συνεχίζει να απαιτεί από την Ελλάδα με αποφασιστικότητα την επιστροφή των Γκιουλενιστών καθώς και την προστασία των δικαιωμάτων της «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, σημείωσε όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Με την Ελλάδα προσπαθούμε να επιλύουμε τα θέματα μέσω διαλόγου. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με αποφασιστικότητα από την Αθήνα την επιστροφή όσων συνδέονται με την οργάνωση FETO (Γκιουλενιστές) και την προστασία των δικαιώμάτων της «τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης»» είπε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, υποστήριξε ότι μπορεί να λυθεί με επιτυχία μόνο αν λάβει ως βάση την υπάρχουσα πραγματικότητα στο νησί, ενώ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν προσεγγίζει τον διαμοιρασμό της πολιτικής εξουσίας.