Μετά την παρουσίαση του ως πρωτοτύπου στο φεστιβάλ του Worthersee το 2018, το αγωνιστικής έμπνευσης Golf GTI TCR μετασχηματίζεται σε έκδοση παραγωγής, ισχύος 290 ίππων, παίρνοντας την θέση που του αναλογεί στην κορυφή των GTI εκδόσεων του μικρομεσαίου μοντέλου.

Στην καρδιά της πανίσχυρης έκδοσης, βρίσκεται μια αναβαθμισμένη εκδοχή του δίλιτρου turbo κινητήρα που εφοδιάζει και τις υπόλοιπες GTI παραλλαγές του Golf με τη διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση, η ισχύς αυξάνεται στους 290 ίππους.

Η ροπή παραμένει ανέπαφη στα 370 Nm, ενώ παραδοσιακά η κίνηση μεταδίδεται αποκλειστικά στους μπροστινούς τροχούς με τη συνδρομή του κιβωτίου διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων το οποίο αποτελεί και την μοναδική επιλογή για τη συγκεκριμένη έκδοση και σε συνδυασμό με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης για τον μπροστινό άξονα.

Το παραπάνω μηχανικό σύνολο εξασφαλίζει στην έκδοση τη δυνατότητα να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 5,6 δευτερόλεπτα, δηλαδή είναι κατά 6/10 του δευτερολέπτου ταχύτερη σε σχέση με την μέχρι σήμερα γνωστή ισχυρότερη έκδοση του μοντέλου. Η μέγιστη ταχύτητα διαμορφώνεται σε 250 χλμ./ώρα ενώ υπάρχει και η επιλογή αύξησής της σε 260 χλμ/.ώρα.

Η VW έχει φροντίσει, να αποτυπώσει τις επιπλέον επιδόσεις της TCR έκδοσης και στην εξωτερική εμφάνισή της η οποία διανθίζεται από ένα νέο splitter, νέα αεροτομή, ανασχεδιασμένο αεροδυναμικό διαχύτη και ξαναγραμμένα κατώτερα πλευρικά τμήματα, μεταξύ άλλων.

Την εικόνα της έκδοσης συμπληρώνουν οι τροχοί των 18 ιντσών ή κατ’επιλογή 19 ιντσών ενώ, για όσους επιδίδονται σε αγωνιστικές δραστηριότητες, διατίθενται επίσης προαιρετικά και semi slick ελαστικά.

Στις προαιρετικές επιλογές συγκαταλέγεται επίσης και ένα πακέτο εξοπλισμού το οποίο αντικαθιστά τους τυπικούς καθρέπτες με ανθρακονημάτινους και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων μαύρου χρώματος οροφή και τα κυψελοειδή διακοσμητικά στο αμάξωμα.

Στο εσωτερικό της TCR έκδοσης ξεχωρίζουν ο ψηφιακός πίνακας οργάνων ο οποίος ανήκει στο βασικό εξοπλισμό, το σπορ τιμόνι και τα ανάλογης λογικής καθίσματα που επενδύονται με ένα συνδυασμό υφάσματος με μικροΐνες.

Σύμφωνα με τις συστάσεις η κορυφαία έκδοση του Golf GTI με τα διακριτικά TCR ξεκινά στη Γερμανία, από τα 38.950 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.