Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το Μαξίμου φοβάται μήπως ο Πάνος γίνει «Τούρκος» - Οι πρώτες βολές σε Τσίπρα - Παυλόπουλο και τα σενάρια

Το Μαξίμου φοβάται μήπως ο Πάνος γίνει «Τούρκος» – Οι πρώτες βολές σε Τσίπρα – Παυλόπουλο και τα σενάρια

Στο δρόμο προς τις εκλογές κι όσο πλησιάζει η πολιτική... εξαφάνιση των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος μπορεί να γίνει αστάθμητος παράγοντας. Αυτό μετρούν στο Μαξίμου και περιμένουν

Μέχρι που θα φτάσει ο Πάνος; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν στελέχη της κυβέρνησης βλέποντας πως ο μέχρι πρότινος σύμμαχός τους δίνει αγώνα επιβίωσης και γι’ αυτό μοιάζει ανεξέλεγκτος και απρόβλεπτος.

Παρά το γεγονός ότι στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι τροχιοδεικτικές βολές των τελευταίων ημερών από το πρόεδρο των ΑΝΕΛ κινούνται σε… λογικά για τον Καμμένο πλαίσια, δεν αποκλείουν κλιμάκωση των επιθέσεων όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.

H τελευταία δημοσκόπηση που έγινε μετά τα γεγονότα με το Μακεδονικό και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης δείχνουν ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες παίρνουν ποσοστά… 0,4% και ουσιαστικά εξαφανίζονται από τον πολιτικό χάρτη.

Παρά τις προσπάθειες που κάνει ο Καμμένος να δείξει ότι υπάρχει κι έχει δύναμη στην κοινωνία η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι πολίτες χρεώνουν στους ΑΝΕΛ ακόμη και τις εξελίξεις με τη συμφωνία των Πρεσπών και θεωρούν στημένη την… μακεδονική εκστρατεία που κάνει όψιμα ο αρχηγός τους.

Με τα ποσοστά του κόμματος να εξανεμίζονται, βουλευτές να φεύγουν και άλλους να είναι προ των πυλών, η μοναδική διέξοδος που βλέπει ο Καμμένος είναι να κάνει… αντικυβερνητικό αγώνα.

Με αφορμή το Μακεδονικό θα επιχειρήσει να απευθυνθεί στο κοινό εκείνο που πιστεύει ακόμη ότι μπορεί να μην ισχύσει τελικά η συμφωνία των Πρεσπών ακόμη κι αν κυρωθεί από την ελληνική βουλή.

Γι’ αυτό και ο Καμμένος έκανε χθες αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λέγοντας ότι θα μπλοκαριστεί εκεί.

Τελευταίοι σπασμοί

Όμως, πρόκειται σαφώς για τους τελευταίους σπασμούς λίγο πριν από το πολιτικό τους τέλος. Ο ίδιος άλλωστε προέβλεπε ότι η συμφωνία δεν θα περάσει από την ΠΓΔΜ ή ότι θα έρθει στην Αθήνα τουλάχιστον σε δύο χρόνια.

Η προσπάθειά του να επιβιώσει τον καθιστά επικίνδυνο, ειδικά μετά τις «προσεκτικές» αναφορές του στη Βουλή που ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είπε ψέματα δύο φορές όταν του υποσχέθηκε ότι η συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές.

Ακόμη κι αυτό όμως δείχνει ότι ο Καμμένος έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό όταν σε συνεχείς δηλώσεις του τόνιζε ότι οι Πρέσπες θα αργήσουν πολύ να έρθουν προς κύρωση ή δεν θα έρθουν ποτέ γιατί θα μπλοκαριστούν στα Σκόπια.

Ο ίδιος φέρεται να είχε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό για τον Μάρτιο, όμως, ο Τσίπρας τον «πούλησε», τουλάχιστον όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συνάντησή μας εκείνο το βράδυ του Αυγούστου που μου είπες: «Πάνο, δεν έχω τη λαϊκή εντολή για να το περάσω. Πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο για να δώσει τη λαϊκή εντολή ο λαός». Tώρα επικαλούμαι τη δική σου ευαισθησία, τη δύναμη του πιστεύω σου στην άποψη του ελληνικού λαού και σε καλώ να σταματήσεις τη συζήτηση» του είπε καλώντας τον να πάει σε δημοψήφισμα με τη δέσμευση ότι θα υλοποιηθεί η θέληση των πολιτών.  Τον κατηγόρησε δε ότι «δύο φορές τού είπε ψέματα» και συγκεκριμένα τόνισε ότι «η διαβεβαίωση που υπήρχε τον Ιούνιο από τον κ. Κοτζιά και από τον κ. Τσίπρα ήταν ότι η συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές και η δεύτερη διαβεβαίωση ήταν ότι θα έρθει τον Μάρτιο». «Εχουμε δύο φορές αλλαγή στάσης» ανέφερε.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η «βόμβα» που εξαπέλυσε κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Έχει προσωπική ευθύνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας…». «Εγώ τον συνάντησα και του είπα ότι δεν συμμετέχω πλέον ως κυβερνητικός εταίρος και ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι άκυρη. Περιμένω την απάντησή του» είπε ο Πάνος Καμμένος, βάζοντας στον στόχαστρο για πρώτη φορά και τον Παυλόπουλο.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», οι διαθέσεις του Καμμένου έναντι του πρώην κυβερνητικού εταίρου φάνηκαν και από την προτροπή του προς την πλειοψηφία να μην προχωρήσει στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, όπου θα έρθει προς έγκριση η συμφωνία πριν από την Ολομέλεια. «Θα είναι κατά παράβαση του Συντάγματος» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Εξίσου ενδεικτική για τις προθέσεις έναντί του από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η απόμακρη έως ψυχρή στάση του Τσίπρα την ώρα που ο πρώην εταίρος του ήταν στο βήμα, αλλά και η απόφαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να μη βρίσκεται στο προεδρείο την ώρα που μιλούσε ο Καμμένος.

Τι μπορεί να κάνει

Και το ερώτημα είναι τι μπορεί να πει, τι θα μπορούσε να αποκαλύψει ο Καμμένος για την τετραετή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Με τον πρωθυπουργό τους ενώνουν πολλά, καλά και κακά, κι αν άνοιγε ο ασκός του Αιόλου η ζημιά θα ήταν και προς τις δύο κατευθύνσεις. Σ’ αυτό ποντάρουν στο Μαξίμου εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα κάνει ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αφενός γιατί θα πρέπει να εξηγεί στον κόσμο γιατί συγκυβερνούσε μαζί του, κι αφετέρου γιατί οι αποκαλύψεις θα πλήττουν και τον ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση ο Καμμένος μπορεί να είναι ο αστάθμητος παράγοντας στο δρόμο προς τις εκλογές. Και ανάλογα με το κλίμα που θα διαμορφωθεί να κάνει τις κινήσεις του προκειμένου να διεκδικήσει ένα σοβαρό ποσοστό.

Σίγουρα δεν θα ήθελε να χτυπά τον Τσίπρα δίνοντας μπόνους στον Μητσοτάκη, αλλά με στοχευμένα πυρά θα μπορούσε να κερδίζει πόντους. Αλλωστε, γι’ αυτό επιλέγει να παλέψει στα… μαρμαρένια αλώνια του Μακεδονικού, εκεί που νομίζει ότι έχει ακόμη πρόθυμους ακροατές. Γι’ αυτό και χτυπάει τον Νίκο Κοτζιά, λέγοντας ότι είναι «διακινητής της τσάντας του Γιωργάκη».

Όμως, κανείς δε θα απέκλεισε να ρίξει τις βολές του και κατά του Αλέξη Τσίπρα, όταν δει ότι απειλείται με αφανισμό. Γι’ αυτό και είπε στη Βουλή: «Αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα έχω, με αυτούς παλεύω, άλλοι με εγκαταλείπουν, άλλοι επέλεξαν τον υπουργικό θώκο. Αλλά αυτό που ζητώ από τον κυβερνητικό μου εταίρο είναι ότι σε μια έντιμη συμφωνία αυτοί δεν μπορούν να παραμείνουν υπουργοί σε μία κυβέρνηση που μαζί δημιουργήσαμε». Αν στον επικείμενο ανασχηματισμό ο Τσίπρας αξιοποιήσει τα πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ δεν αποκλείεται ο Καμμένος να γίνει… Τούρκος.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024