Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Η ώρα της αλήθειας για τη Μέι - Τα σενάρια για την πρόταση μομφής

Brexit: Η ώρα της αλήθειας για τη Μέι – Τα σενάρια για την πρόταση μομφής

Η Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόταση μομφής σε βάρος της, χωρίς να έχει περάσει πολύς καιρός από την ψηφοφορία του Δεκεμβρίου του 2018, οπότε και είχε εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ της Τετάρτης (περί τις 21:00 ώρα Ελλάδος) με την ψηφοφορία

Νέα «μάχη» στο βρετανικό κοινοβούλιο δίνει η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μετά από τη συντριπτική ήττα που υπέστη το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τη συμφωνία της με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Η Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόταση μομφής σε βάρος της, χωρίς να έχει περάσει πολύς καιρός από την ψηφοφορία του Δεκεμβρίου του 2018, οπότε και είχε εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων όπου οι βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία για το Brexit (με 432 «όχι» έναντι 202 ψήφων υπέρ), ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος της βρετανίδας πρωθυπουργού.

Η συζήτηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ της Τετάρτης (περί τις 21:00 ώρα Ελλάδος) με την ψηφοφορία επί της πρόταση μομφής.

Νωρίτερα, η Τερέζα Μέι και ο Τζέμερι Κόρμπιν διασταύρωσαν για ακόμη μια φορά τα ξίφη τους στη Βουλή, με τη βρετανίδα πρωθυπουργό να εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και να προειδοποιεί πως η χώρα έχει ακόμη μπροστά της μακρύ δρόμο για να επουλώσει τις πληγές του διχασμού, και τον ηγέτη των Εργατικών να κάνει λόγο για «κυβέρνηση ζόμπι», ζητώντας εκλογές.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Τα επικρατέστερα σενάρια μετά την πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση είναι οι πρόωρες εκλογές, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία, παράταση της συμφωνίας για το Βrexit κατά τη διάρκεια της οποίας ενδέχεται να υπάρξουν πρόωρες εκλογές είτε νέο δημοψήφισμα, ενώ πολύ πιθανό σε περίπτωση που η Μέι κερδίσει στην πρόταση μομφής είναι να μεταβεί στις Βρυξέλλες ζητώντας νέες διαβεβαιώσεις για το backstop.

Τι θα συμβεί αν κερδίσει ο Κόρμπιν

Η Μέι δεν είναι αναγκασμένη να παραιτηθεί αμέσως. Αρχίζει μια περίοδος 14 ημερών εντός της οποίας τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Συντηρητικών της Μέι, έχουν δικαίωμα να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Για να το καταφέρουν πρέπει να εξασφαλίσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μέσα σε 14 ημέρες, προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.

Τι θα συμβεί αν κερδίσει η Μέι

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της. Δεν υπάρχουν όμως περιορισμοί ως προς την υποβολή νέων προτάσεων δυσπιστίας, κάτι που σημαίνει πως οι Εργατικοί μπορούν να καταθέσουν νέα οποιαδήποτε στιγμή.

Η Μέι είπε ότι θα ξεκινήσει αμέσως συνομιλίες με τους Τόρις καθώς και με βουλευτές άλλων κομμάτων προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία που θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οποιεσδήποτε ιδέες πρέπει να είναι «πραγματικά διαπραγματεύσιμες και να έχουν επαρκή υποστήριξη» είπε, σε μια προειδοποίηση προς βουλευτές οι οποίοι επιθυμούν να προωθήσουν ένα μη ρεαλιστικό -κατά την ίδια- σχέδιο για το Brexit.

Σε περίπτωση που η Μέι καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά της σημερινής διαδικασίας, τότε το πιθανότερο είναι να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να λάβει νέες διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο λεγόμενο «backstop» στα σύνορα με την Ιρλανδία.

Θα κερδίσει ο Κόρμπιν;

Τα σημάδια δείχνουν πως όχι. Παρά το γεγονός πως πολλοί συντηρητικοί βουλευτές εναντιώνονται στο σχέδιο Brexit της Μέι, δεν επιθυμούν τις εκλογές και ακόμη λιγότερο επιδιώκουν να επιτρέψουν σε μια κυβέρνηση των Εργατικών να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Έτσι, πολύ λίγοι, αν υπάρχουν, είναι πιθανό να ψηφίσουν υπέρ του Κόρμπιν.

Εξίσου σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι εταίροι του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, οι οποίοι ψήφισαν κατά της συμφωνίας Brexit, δεσμεύθηκαν όμως αμέσως ότι θα στηρίξουν την πρωθυπουργό στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024