Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν μυρίζουν εκλογές

Όταν μυρίζουν εκλογές

Τρεις χρονιές συνεχόμενης οικονομικής ανάπτυξης επιτρέπουν στην κυβέρνηση Κόστα να ενισχύσει τους προϋπολογισμούς χωρίς να περάσει τα όρια που έχει θέσει η ευρωζώνη. 

Όταν αρχίζουν να τάζουν, μυρίζουν εκλογές. Το ζούμε στην Ελλάδα αλλά δεν είμαστε οι μόνοι. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας μόλις ανακοίνωσε μια σειρά επενδύσεων, κυρίως στις δημόσιες μεταφορές, σε μια χρονιά που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύο μεγάλες εκλογικές μάχες.
Το δεκαετές Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων έχει στόχο να επενδυθούν 20 δισεκατομμύρια ευρώ στις μεταφορές, την ενέργεια και το περιβάλλον. Περιλαμβάνει την επέκταση του μετρό, την δημιουργία δεύτερου αεροδρομίου στη Λισσαβόνα και την επέκταση του υπάρχοντος καθώς και την αγορά 22 τρένων.
‘Ολα αυτά αποφασίσθηκαν έπειτα από μια σειρά διαδηλώσεων και απεργιών για την άθλια ποιότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Πορτογαλία έπειτα από τόσα χρόνια λιτότητας. Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, βέβαια, δεν παραδέχεται πως οι ανακοινώσεις συνδέονται με τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες να γίνουν φέτος τον Οκτώβριο. Τρεις χρονιές συνεχόμενης οικονομικής ανάπτυξης επιτρέπουν στην κυβέρνηση να ενισχύσει τους προϋπολογισμούς χωρίς να περάσει τα όρια που έχει θέσει η ευρωζώνη.
Με την ανακοίνωση του προγράμματος επενδύσεων το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις της διχασμένης κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, τουλάχιστον για τις ευρωεκλογές του Μαϊου.
Αν όμως δεν κατορθώσουν οι Σοσιαλιστές να ξεπεράσουν το 40%, ίσως χρειασθεί να σχηματίσουν και πάλι κυβέρνηση μειοψηφίας που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Αριστερού Μπλοκ. Ο Κόστα διευκρίνισε ότι θέλει να συγκεντρώσει μεγάλη πλειοψηφία στη βουλή για την έγκριση του προγράμματος επενδύσεων ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να εξασφαλίσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Παρ’ όλα αυτά, η κριτική είναι έντονη προς την κυβέρνηση. Κυρίως για τον χρόνο που επέλεξε να κάνει τις ανακοινώσεις. Απευθυνόμενη σε ψηφοφόρους που θα βρεθούν δύο φορές μπροστά στις κάλπες σε διάστημα μερικών μηνών.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024