Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυναν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφέρει: «Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά για μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή» προσθέτει.

Από την πλευρά της η ΕΕ, μέσω της Ύπατης Εκπροσώπου, Φεντερίκα Μογκερίνι, δηλώνει: «Εκφράζουμε θερμά συγχαρητήρια για την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου επί των συνταγματικών αλλαγών σήμερα. Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας Πρεσπών».

«Οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες έχουν δείξει την αποφασιστικότητά τους να εκμεταλλευτούν αυτή τη μοναδική και ιστορική ευκαιρία για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή και να προχωρήσουν αποφασιστικά στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά αυτή τη συμφωνία, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της» συνεχίζει.

«Καθώς περιμένουμε την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση της πλήρους υποστήριξης και συνοδείας της χώρας προς τον κοινό στρατηγικό της στόχο για την ένταξη στην ΕΕ» καταλήγει.

Συγχαρητήρια στον Ζόραν Ζάεφ έδωσε και ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, μέσω του Twitter.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά, «ελπίζουμε ότι αυτή η ιστορική απόφαση θα δημιουργήσει μια θετική δυναμική για τη συμφιλίωση σε όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων».