Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Καμμένη» Παρασκευή – Τα σενάρια για την πολιτική σταθερότητα και οι νέοι… Γουλιμήδες
Το θέμα είναι αν η γραβάτα θα γίνει θηλιά και για ποιον

«Καμμένη» Παρασκευή – Τα σενάρια για την πολιτική σταθερότητα και οι νέοι… Γουλιμήδες

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ζουν στιγμές διάλυσης, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Είτε δηλαδή κάποιοι βουλευτές θα φύγουν και ο Καμμένος θα έχει ένα κόμμα «σφραγίδα» είτε μείνουν και στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά τότε θα είναι μια ακόμη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ

«Η κατάντια της χώρας είναι ότι η πολιτική σταθερότητα στηρίζεται στο πώς θα… ξυπνήσει ο Πάνος Καμμένος για να αποφασίσει τι θα πράξει».

Κάπως έτσι αντιμετώπιζαν έμπειροι κοινοβουλευτικοί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα και πώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει καταστεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων μαζί με τον… Παπαχριστόπουλο, τον Κόκκαλη, την Κουντουρά ή τον Κατσίκη. Ή όπως έλεγε πρόσφατα βουλευτής «οι νέοι… Γουλιμήδες» που εμφανίστηκαν από το πουθενά και ορίζουν τις τύχες της Ελλάδας, θυμίζοντας το γνωστό ιστορικό ρηθέν «ανθ’ ημών Γουλιμής» ο οποίος αντικατέστηκε στον Χαρίλαο Τρικούπη στη Βουλή κάποια άλλα ταραγμένα χρόνια.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην ώρα μηδέν για την συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου καθώς μέχρι το βράδυ θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα. Αν ο Καμμένος μετά τους στρατηγούς θα αποχαιρετήσει και το… red carpet του υπουργείου Αμυνας, αν θα χάσει τη μισή ή και παραπάνω από την κοινοβουλευτική του ομάδα, αν θα έχει ο Τσίπρας τους 151 βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνησή του, ποιοι θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση – κουρελού με βουλευτές από όλα τα κόμματα, αν θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπψς φημολογείται και μέσα στο Σαββατοκύριακο έχουμε συζήτηση επί της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Η δήλωσή του το πρωί ότι δεν έχει παραιτηθεί ούτε τελεί υπό παραίτηση και περιμένει το αποτέλεσμα στην ΠΓΔΜ εντάσσεται στις μνημειώδεις δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς. Αρνούμενος να εγκαταλείψει την καρέκλα μέχει την τελευταία στιγμή περιμένει ένα θαύμα από τον Ζόραν Ζάεφ.

Βεβαίως, ανοικτό παραμένει το μέτωπο στην ΠΓΔΜ όπου τα παζάρια δίνουν και παίρνουν, όμως, δύσκολα θα χάσει αυτή τη μάχη ο Ζάεφ. Ισως αναγκαστεί να δώσει κάτι περισσότερο αλλά είτε σήμερα είτε σε λίγες ημέρες η συμφωνία θα περάσει.

Και η κωλοτούμπα μέσα

Υπάρχει τέλος και το σενάριο της κωλούμπας, προσφιλές σπορ για τον Πάνο Καμμένο. Δηλαδή στη σημερινή, το απόγευμα, συνάντηση με τον πρωθυπουργό να βρεθεί μια φόρμουλα όπου και η πίτα του Μακεδονικού θα παραμείνει ολάκερη για τον Τσίπρα και ο σκύλος των ΑΝΕΛ θα είναι χορτάτος. Και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι μέχρι τις εκλογές όπου ο καθένας θα κριθεί για τη στάση του.

Οι επόμενες ώρες περιέχουν μια συνεδρίαση της Κ.Ο. των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, πιθανότατα όχι σε πλήρη σύνθεση γιατί μπορεί να υπάρξουν και απουσίες. Αυτή έχει προγραμματιστεί για τη μία το μεσημέρι, άγνωστο πόσο θα διαρκέσει και στη συνέχεια ο Πάνος Καμμένος θα πάει στον πρωθυπουργό για το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Το απόγευμα η συνάντηση όπου πιθανότατα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και στη γνωστή νερατζιά της Ηρώδου Αττικού ο… νέος Γουλιμής (που αντικατέστησε ιστορικές κοινοβουλευτικές προσωπικότητες) θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του μετά τα παζάρια που θα κάνει με τον επί τέσσερα χρόνια συνέταιρό του.

Και το βράδυ ο Πάνος Καμμένος θα πάει στο Star για να διασώσει ό,τι του απέμεινε από την πολιτική του αξιοπρέπεια και το πολιτικό του κεφάλαιο. Γιατί όποια απόφαση κι αν πάρει θα πρέπει να την δικαιολογήσει, να καταγγείλει συμφέροντα, αόρατους εχθρούς, χρηματισμούς πιθανότατα, ανθέλληνες και ολετήρες κι όλα αυτά που ξέρει καλά να χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ξφεύγει από την πραγματικότητα.

Κι αν τα προηγούμενα χρόνια, με την ευγενική χορηγία των ψηφοφόρων, οι θεωρίες συνωμοσίας και το παρασκήνιο της πολιτικής τον βοηθούσαν να παραμένει στον αφρό, τώρα φαίνεται ότι δύσκολα θα γλιτώσει από το πεπρωμένο.

Τα σενάρια

Από χθες τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το τι θα συμβεί. Ο Πάνος Καμμένος εύχεται να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια για να πάρει μια παράταση ζωής, χωρίς αυτό να τον διασώζει. Σήμερα θα πρέπει είτε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα είτε να τα θολώσει με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς να μην καταλάβει τι έκανε ή τι θα κάνει. Η γνωστή τακτική της εικονικής πραγματικότητας δηλαδή ή της παλιάς δημιουργικής ασάφειας που τόσο μας ταλαιπώρησε στην οικονομία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ζουν στιγμές διάλυσης, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Είτε δηλαδή κάποιοι βουλευτές θα φύγουν και ο Καμμένος θα έχει ένα κόμμα «σφραγίδα» είτε μείνουν και στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά τότε θα είναι μια ακόμη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως όλα δείχνουν ο Καμμένος έχει αποφασίσει ότι δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε παρά μόνο να αποχωρήσει. Το ανακοίνωσε άλλωστε χθες στους στρατηγούς στο Πεντάγωνο. Να φύγει από υπουργός είναι ίσως το ευκολότερο, από εκεί και μετά ξεκινούν τα δύσκολα και τα σενάρια.

Το ένα σενάριο είναι να επιβάλει στους βουλευτές του κομματική πειθαρχία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι περισσότεροι εξ αυτών φαίνεται να είναι κοντά στην καταψήφισή της αλλά δεν την συνδέουν με την στήριξη της κυβέρνησης. Δεν θέλουν τις Πρέσπες δηλαδή αλλά θέλουν τις… υπουργικές καρέκλες. Καμμένος, Κόλλια – Τσαρουχά, Κατσίκης, Κόκκαλης και Ζουράρις έχουν πει ότι δεν ψηφίζουν τη συμφωνία ενώ η Κουντουρά δεν έχει μιλήσει καθόλου και μόνο ο Παπαχριστόπουλος την αποδέχεται.

Αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας μόνο για τη συμφωνία τότε φεύγει αυτόματα ο Παπαχριστόπουλος και ίσως και η Κουντουρά και διατηρεί την ΚΟ.

Τι θα γίνει όμως με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης; Εκεί ζορίζουν τα πράγματα κι αν θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας τότε θα του φύγουν 3 με 4 βουλευτές σίγουρα και βεβαίως στελέχη όπως η Χρυσοβελώνη. Εκεί χάνει εντελώς το κόμμα και τα προνόμια. Το σενάριο που «παίζει» λοιπόν είναι να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για τις Πρέσπες και οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση στην πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Ενδεχομένως ο ίδιος να το παίξει πιο… αντάρτικα και συγκινησιακά, ένα θέατρο δηλαδή έξω από το Μαξίμου και στο κεντρικό δελτίο του Star το βράδυ προκειμένου να αναδείξει τις προσωπικές διαφορές που έχει.

Τα πάρε – δώσε

Όλα θα κριθούν και από το παζάρι που θα γίνει στο Μαξίμου. Ο Καμμένος θα πει ενδεχομένως ότι δεν στηρίζει τις Πρέσπες αλλά δεν θα στηρίξει και πρόταση μομφής της ΝΔ αλλά θα ζητήσει ανταλλάγματα από τον Τσίπρα. Όπως τη δημόσια δέσμευση ότι δεν θα εντάξει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη των ΑΝΕΛ και βεβαίως δεν θα πάρει αυτή την ώρα βουλευτές του.

Από την πλευρά του ο Τσίπρας θα απαιτήσει από τον Καμμένο να μην θέσει σε κίνδυνο την δεδηλωμένη.
Άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο κ. Καμμένος δεν θα εγείρει ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση. Θα ανακοινώσει ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από το κυβερνητικό σχήμα αλλά θα αποφύγει να πει πως εγκαταλείπουν την πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση θα παίξει το γνωστό chiken game. Θα προκαλέσει δηλαδή τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής προκειμένου να μεταθέσει τις ευθύνες για τις εξελίξεις στη ΝΔ.

Τέλος, υπάρχει και το σενάριο της άμεσης εξαφάνισής του. Ητοι ο Καμμένος να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και για τις Πρέσπες και για την κυβέρνηση, να του φύγουν όλοι οι βουλευτές πλην ενός ή δύο, οι ΑΝΕΛ να πάψουν να είναι Κ.Ο. και ο Πάνος Καμμένος να γίνει… ανεξάρτητος βουλευτής.

Η επόμενη ημέρα προβλέπει την κατάθεση από τον Τσίπρα πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και είτε θα έχει εξασφαλίσει τους 151 και θα προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό είτε θα χάσει τη δεδηλωμένη και θα προκηρύξει εκλογές σε εύλογο χρονικό διάστημα κι αφού πρώτα περάσει νομοσχέδια που θα του δώσουν «μπόνους» στην προεκλογική περίοδο.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024