Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σανίδα επικοινωνιακής σωτηρίας για Τσίπρα η Μέρκελ εν μέσω της θύελλας Καμμένου

Σανίδα επικοινωνιακής σωτηρίας για Τσίπρα η Μέρκελ εν μέσω της θύελλας Καμμένου

Μικρή επικοινωνιακή ανάσα έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα η επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Ωστόσο τα δύσκολα για τον πρωθυπουργό είναι μπροστά, καθώς την Παρασκευή θα βρεθεί απέναντι στον Πάνο Καμμένο για να καθορίσουν τους όρους του θυελλώδους πολιτικού τους διαζυγίου.

Μικρή επικοινωνιακή ανάσα έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα η επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Ωστόσο τα δύσκολα για τον πρωθυπουργό είναι μπροστά, καθώς την Παρασκευή θα βρεθεί απέναντι στον Πάνο Καμμένο για να καθορίσουν τους όρους του θυελλώδους πολιτικού τους διαζυγίου.

Τα χαμόγελα περίσσεψαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Ανγκελα Μέρκελ, με την γερμανίδα Καγκελάριο να προσφέρει την στήριξή της σε βασικές επιλογές του πρωθυπουργού, κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σανίδα επικοινωνιακής σωτηρίας -έστω και περιορισμένης χρονικής διάρκειας- για τον πρόεδρο μιας υπό κατάρρευση κυβέρνησης.

Και είναι ασφαλές να χαρακτηρίσει κανείς επικοινωνιακά τα «δώρα» που έφερε η Ανγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς τίποτα πρακτικό δεν πρόσφερε η γερμανίδα Καγκελάριος. Και επειδή η Μέρκελ είναι… η Μέρκελ, η επικοινωνιακή στήριξη έγινε και αυτή με φειδώ ή με υποσημειώσεις. Αλλά για τον Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της θητείας του, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να του συμβεί.

Τσάι και συμπάθεια για το προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την γερμανική αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού, το κύριο βάρος του οποίου σήκωσε η Ελλάδα. Σημείωσε ότι με την γερμανίδα Καγκελάριο «βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο ίδιο μετερίζι» και επέκρινε α λα καρτ συμπεριφορές εντός της ΕΕ.

Η Ανγκελα Μέρκελ δεν δίστασε να ταχθεί στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, αλλά περιορίστηκε σε θεωρητικές υποσχέσεις τύπου: «Η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θέλαμε όπως οι επιστροφές. Θα εργασθούμε με την Ελλάδα για να βελτιωθούν κάποια σημεία της συμφωνίας. Συμφωνήσαμε σήμερα ότι για τους πρόσφυγες που δεν έρχονται από τη Συρία αλλά από άλλες χώρες δεν ισχύει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους στήριξης».

Καρότο και μαστίγιο για την οικονομία

Το μεγαλύτερο ατού του Αλέξη Τσίπρα, έτσι όπως τουλάχιστον ο ίδιος το περιέγραψε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Έλλη Στάη το βράδυ της Τετάρτης, είναι η Οικονομία. Εκεί ήταν και ο τομέας που περίμενε τα εύσημα της γερμανίδας Καγκελαρίου. Η Ανγκελα Μέρκελ είπε την καλή της την κουβέντα για την προσπάθεια του ελληνικού λαού, ωστόσο επιφύλαξε και την παρατήρηση ότι «δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης»…

Και σε αυτόν τον τομέα δήλωσε πάντως την στήριξή της, σημειώνοντας: «Η επίσκεψη μου έχει τον σκοπό ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να χρηματοδοτήσει την κατάσταση από τις αγορές και να μειωθεί η ανεργία. Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της και εκπονούμε μια ευρωπαϊκη ατζέντα και οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνουν εμπιστοσύνη», ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της ανέφερε ότι «η ανεργία έχει μειωθεί και θα προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους».

Σε ό,τι αφορά τις θυσίες του ελληνικού λαού ήταν ακόμη πιο «γενναιόδωρη», δεδομένης και της προσπάθειας να αναθερμανθεί το κλίμα στις σχέσεις των δύο λαών που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα τα χρόνια που διαρκεί η κρίση στην Ελλάδα. «Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα υπέστησαν πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις και έπρεπε να περάσουν μέσα από πολύ δύσκολες προσωπικές καταστάσεις» τόνισε.

Συχαρίκια για το Μακεδονικό

Κι επειδή, στην πραγματικότητα, ούτε οι χειρισμοί στην Οικονομία, ούτε πολύ περισσότερο στο προσφυγικό δεν είναι κάτι για το οποίο η Μέρκελ θα μπορούσε με την καρδιά της να συγχαρεί τον Αλέξη Τσίπρα, το έκανε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που άλλωστε ήταν και το κύριο αντικείμενο της επίσκεψή της.

Η λύση του Μακεδονικού άλλωστε ήταν κάτι που ο ξένος παράγοντας ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα -προκειμένου η ΠΓΔΜ να μπεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ- και για το οποίο η Αθήνα έλαβε «αντισταθμιστικά» -αν και η γερμανίδα Καγκελάριος επισήμως το αρνήθηκε.

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη» υπογράμμισε η Μέρκελ.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ερώτηση η γερμανίδα Καγκελάριος απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το ονοματολογικό και το ζήτημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι ούτως ή άλλως απαγορευτικό και πραγματικά με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο. Φυσικά και θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και φυσικά δεν πρόκειται να εμπλακώ σε διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θέλω απλά να προπαγανδίσω το τέλος αυτής της υπόθεσης, του ονοματολογικού.

»Πρόκειται να μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να θέλω να δώσω μεγαλύτερη αξία στο ρόλο μου, όμως πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει, η λύση του ονοματολογικού, θα είναι προς όφελος της Βόρειας Μακεδονίας, της Ελλάδας, αλλά και όλης της ΕΕ. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι’ αυτό, και υπάρχουν και κάποιοι κανόνες. Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αυτό ισχύει γενικότερα, αλλά θα πρέπει όταν υπάρχουν μεγάλα εθνικά ζητήματα, να υπάρχει μια σωστή στάση. Θα θέσω την υπόθεση όπως την παρουσιάζω, αλλά δε νομίζω ότι θα μπορέσω να επηρεάσω τα πράγματα ή να αλλάξω την κατάσταση επειδή μίλησα ως πρόεδρος της Γερμανίας».

Πάντως, η ολόθερμη στήριξη της Μέρκελ στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για τον Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί να ενισχύει την εικόνα του ως αποφασιστικού ηγέτη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον απομακρύνει ακόμη περισσότερο από την ελληνική κοινωνία, που στην πλειοψηφία της έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Ακόμη περισσότερο, ενισχύει το ρήγμα στους κόλπους της κυβέρνησης. Το Μακεδονικό, άλλωστε, είναι το φιτίλι που πρόκειται να τινάξει στον αέρα τον πολιτικό γάμο με τον Πάνο Καμμένο. Κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και αύριο, κατά την κρίσιμη συνάντηση που θα έχουν οι δύο συγκυβερνήτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκτός κι αν ο Πάνος Καμμένος κάνει μια κωλοτούμπα από αυτές που συνηθίζει…

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024