Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ύποπτοι φάκελοι: Ισλαμικά συνθήματα και χημική σκόνη - Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.

Ύποπτοι φάκελοι: Ισλαμικά συνθήματα και χημική σκόνη – Τι ερευνά η ΕΛ.ΑΣ.

Συνολικά 15 ύποπτοι φάκελοι με ύποπτο περιεχόμενο έχουν παραδοθεί τις τελευταίες είκοσι τέσσερις ώρες σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ΤΕΙ, και ένα ιδιωτικό κολέγιο, σε διάφορες περιοχές της χώρας

Συνολικά 15 ύποπτοι φάκελοι με ύποπτο περιεχόμενο έχουν παραδοθεί τις τελευταίες είκοσι τέσσερις ώρες σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ΤΕΙ, και ένα ιδιωτικό κολέγιο, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων ο τόπος αποστολής, δηλαδή η Ινδία. Ο ένας από τους φακέλους -με παραλήπτη την πρύτανη του πανεπιστημίου Αιγαίου- περιείχε σκόνη με ερεθιστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης. Οι ουσίες αυτές δεν θεωρούνται δραματικά επικίνδυνες, ωστόσο προκαλούν ήπια συμπτωματολογία, όπως συμβαίνει σε περίπτωση έκθεσης ατόμου σε κάποια χημική ουσία.

Ο φάκελος αυτός εστάλη το μεσημέρι της Τετάρτης στο πανεπιστήμιο Αιγαίου μέσω ΕΛΤΑ. Τουλάχιστον επτά υπάλληλοι ήλθαν σε επαφή μαζί του και ένιωσαν ενοχλήσεις στο ανώτερο αναπνευστικό τους, με αποτέλεσμα νασημάνει συναγερμός. Σύμφωνα με την 116η εγκύκλιο για την ασφαλή μεταφορά ραδιοχημικών υλικών, έφθασαν στη Μυτιλήνη με C130 στελέχη της ΕΜΑΚ και του Δημόκριτου που παρέλαβαν και μετέφεραν τον φάκελο στο Γενικό Χημείο Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο φάκελος αυτός με την σκόνη τοποθετήθηκαν σε τρεις διαφορετικές συσκευασίες, σφραγίστηκαν και στη συνέχεια ο δράστης τις έβαλε μέσα σε  σακούλες απορριμμάτων και από εκεί σε ειδικό κιβώτιο.

Ο δεύτερος φάκελος παραδόθηκε στην Πρυτανεία της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, με παραλήπτη τον αντιπρύτανη του ιδρύματος. Ο συγκεκριμένος φάκελος είχε ως  ημερομηνία διαλογής τον Νοέμβριο και ανοίχτηκε την Τετάρτη από δύο γυναίκες οι οποίες δεν έδωσαν σημασία, τον έκλεισαν και τον άφησαν πάνω στο γραφείο του.  Οι δύο γυναίκες δεν παρουσίασαν κάποια συμπτώματα, αλλά ο αντιπρύτανης ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. έχοντας ενημερωθεί για το πρώτο περιστατικό στη Μυτιλήνη.

Ακολούθησε μπαράζ με φακέλους που στάλθηκαν από την Ινδία, με παραλήπτες: το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κέρκυρας, η ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην σχολή ΣΕΛΕΤΕ) στην Καλογρέζα, σχολές στο Αργοστόλι, στην Αρτα και στην Κοζάνη, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα, το ΤΕΙ Λαμίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ένα ιδιωτικό κολέγιο της Θεσσαλονίκης, ενώ στο Αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» κατασχέθηκε ένας φάκελος που προοριζόταν για καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

Όλοι οι φάκελοι είχαν ως αποδέκτες τις πρυτανικές αρχές ή τους διευθυντές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ορισμένοι από αυτούς είχαν σταλεί το προηγούμενο διάστημα και οι Αρχές ενημερώθηκαν από τους παραλήπτες τους χθες το μεσημέρι.

Το περιεχόμενό τους ήταν φυλλάδια στα οποία αναγράφονταν -στην αγγλική γλώσσα- ισλαμικά συνθήματα, όπως «Νίκη για το Ισλάμ χωρίς τους μουσουλμάνους», ενώ κάποιοι από αυτούς περιείχαν και σκόνη. Από την έως τώρα έρευνα έχει προκύψει πως ο φάκελος που εστάλη στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου είχε σφραγίδα των ΕΛΤΑ από τον Νοέμβριο και αυτός που εστάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε σφραγιστεί τον Δεκέμβριο.

Οι διωκτικές Αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν αν όντως υπάρχει κάποιος Ινδός αποστολέας, ενώ όλοι οι φάκελοι θα σταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.. Για την υπόθεση ενημερώνονται συνεχώς η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αντιτρομοκρατική.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024