Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο «πόδι» οι Αρχές για τους ύποπτους φακέλους - Εντοπίστηκε ερεθιστική ουσία

Στο «πόδι» οι Αρχές για τους ύποπτους φακέλους – Εντοπίστηκε ερεθιστική ουσία

Συναγερμός έχει σημάνει από το βράδυ της Τετάρτης στις δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στη χώρα, μετά το μπαράζ φακέλων με ερεθιστική ουσία σε πανεπιστημιακά ιδρύματα

Συναγερμός έχει σημάνει από το βράδυ της Τετάρτης στις δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στη χώρα, μετά το μπαράζ φακέλων με ερεθιστική ουσία σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ο φερόμενος αποστολέας από την Ινδία φαίνεται να ήταν κοινός σε όλους τους φακέλους και σε όλες τις περιπτώσεις με παραλήπτες τους Πρυτάνεις.

Ο συναγερμός σήμανε από αργά το βράδυ της Τετάρτης όταν εστάλη ύποπτος φάκελος στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Συνολικά εφτά άτομα μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο, οι οποίοι έλαβαν την ίδια μέρα εξιτήριο.

Το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι βρέθηκε ύποπτος φάκελος και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη.

Συνολικά τα ιδρύματα στα οποία εστάλησαν ύποπτοι φάκελοι είναι οι εξής:

-πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη
-στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου
-στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (είχε παραληφθεί μέσα Δεκέμβρη)
-στην ΑΣΠΑΙΤΕ
-στα Χανιά
-στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο
-στην Κέρκυρα
-στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς
-στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη (είχε παραληφθεί μέσα Δεκέμβρη)
-στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη
-στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα
-στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη
-ένας που είχε αποδέκτη καθηγητή του ΑΠΘ δεσμεύτηκε στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
-στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο όμως (είχε παραληφθεί από μέσα Δεκεμβρίου)

Τι έδειξε η ανάλυση του Χημείου του Κράτους

«Βιομηχανικές ερεθιστικές ουσίες», οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης περιείχε ο φάκελος που απεστάλη χθες στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την ανάλυση του περιεχομένου του από το Γενικό Χημείο του Κράτους, βάσει ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την ΓΓΠΠ επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Το χρονικό του συναγερμού

Χτες εστάλη φάκελος με αποδέκτη τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που προκάλεσε ενοχλήσεις στο βλεννογόνο του στόματος και της μύτης σε επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του.

Το περιστατικό έθεσε σε συναγερμό τις αστυνομικές Αρχές του νησιού.

Το κτίριο Διοίκησης του ιδρύματος στην περιοχή της Βαρειάς Μυτιλήνης, είχε αποκλεισθεί και φρουρούταν από την αστυνομία, ενώ ο φάκελος με το περίεργο περιεχόμενο παρέμενε στον κλειστό χώρο της γραμματείας της Πρυτανικής Αρχής, μέχρι να φτάσει ειδικό κλιμάκιο της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ).

Η επίσημη ανακοίνωση της ΓΓΠΠ

«Στο Κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη εντοπίσθηκε εχθές, μεσημβρινές ώρες, ύποπτος φάκελος, με άγνωστο αποστολέα από την Ινδία, ο οποίος είχε ως αποδέκτη την Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής, ενώ μετέβη με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελούμενο από ειδικούς στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.

Ο φάκελος μεταφέρθηκε με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις του δείγματος.

Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Παρόμοιοι φάκελοι με αυτόν της Μυτιλήνης εντοπίσθηκαν σήμερα σε σειρά εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με κοινά χαρακτηριστικά (άγνωστος αποστολέας από Ινδία), για τους οποίους ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων και συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ενημερώθηκαν και δόθηκαν σχετικές οδηγίες στα ΕΛΤΑ, καθώς και στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, να μην τον ανοίγετε και να ενημερώνετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Εάν έχει ανοιχτεί, να παραμείνετε στο χώρο που έχει ανοιχτεί ο φάκελος και να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024