Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Καμμένος κάνει «business», ο Τσίπρας σιωπά - Τι συμβαίνει με το σκάνδαλο των αντισταθμιστικών;

Ο Καμμένος κάνει «business», ο Τσίπρας σιωπά – Τι συμβαίνει με το σκάνδαλο των αντισταθμιστικών;

Με νόμο του 2011 δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά, πώς έρχεται τώρα μια νέα τροπολογία; Την ήξερε ο Τσίπρας κι αν ναι γιατί κάνει τα στραβά μάτια στον κυβερνητικό εταίρο του; Και πώς το 2017, όταν μιλούσε για εξαίρεση για την ΕΑΒ άφηνε «παραθυράκια» για τέτοιες τροπολογίες – πλυντήριο;

«Μέσα απ’ την κερκόπορτα των αντισταθμιστικών δόθηκαν μίζες, γιγαντώθηκαν ιστορίες διαπλοκής. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε αυτή τη συμφωνία και σε καμία συμφωνία που μπορεί να κάνουμε στο μέλλον αντισταθμιστικά οφέλη. Αφήνω μονάχα μια πιθανότητα εξαίρεσης εκτός από την ΕΑΒ και αυτά σαφώς κοστολογημένα. Εμείς τιμούμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

Ποιος τα έλεγε όλα αυτά; Μα ο Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα ως πρωθυπουργός κι όχι ως… επαναστάτης αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης. Τα έλεγε το 2017, όχι πολύ μακριά από τη στιγμή που ο συνέταιρός του Πάνος Καμμένος φέρει ξαφνική τροπολογία για τα αντισταθμιστικά. Μια τροπολογία που μάλιστα λέγεται στη Βουλή πως δεν την γνώριζε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και μέχρι πρότινος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας.

Ο Καμμένος πήγε στη Βουλή για να δικαιολογηθεί για την ξαφνική σπουδή του, λίγες ημέρες πριν από το διαφαινόμενο διαζύγιο με τον Τσίπρα, να φέρει μια τέτοια τροπολογία η οποία μάλιστα δεν έχει συζητηθεί καν στην επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής. Στο σκοτάδι δηλαδή όλοι, πλην του υπουργού Αμυνας που είπε με διάφορους τεχνικούς όρους ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας τα αντισταθμιστικά κι άλλες τέτοιες δικαιολογίες. Μάλιστα, για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 230 εκατ. ευρώ που αφορά στη σύμβαση για τα F-16, o  Καμμένος είπε ότι είναι ουσιαστικά κατάλοιπο της αρχικής σύμβασης του 2005 και εντάχθηκαν στην νέα συμφωνία διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Αθήνα να πληρώσει όλο το τίμημα που είχε συμφωνήσει τότε.

Δηλαδή ο Καμμένος μας λέει ότι κλείνει μια υπόθεση 15ετίας, αλλά δε μας λέει ότι δεν είναι δυνατόν να επεκταθεί η σύμβαση του 2005 για δεκατρία χρόνια, την στιγμή που κανονικά η επιμήκυνση είναι διάρκειας πέντε ετών. Ούτως ή άλλως τα αντισταθμιστικά ωφελήματα έχουν καταργηθεί δια νόμου ώστε να αποτρέπεται η διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Με νόμο του 2011 δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά, πώς έρχεται τώρα μια νέα τροπολογία; Την ήξερε ο Τσίπρας κι αν ναι γιατί κάνει τα στραβά μάτια στον κυβερνητικό εταίρο του; Και πώς το 2017, όταν μιλούσε για εξαίρεση για την ΕΑΒ άφηνε «παραθυράκια» για τέτοιες τροπολογίες – πλυντήριο;

Αναπάντητα ερωτήματα

Φαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχει σκάνδαλο και ορθώς η αντιπολίτευση «σηκώνει» το θέμα.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έθεσε τρία ερωτήματα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το τελευταίο αφορούσε την τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. «Την ώρα που ο κ. Καμμένος ετοιμάζει βαλίτσες όχι για ταξίδι, αλλά για να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, συνυπογράφει με τον κ. Τσακαλώτο τροπολογία με την οποία προκύπτουν αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2017 ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, διαβεβαίωσε τη Βουλή επί λέξει: «Δεν πρόκειται να υπάρξουν αντισταθμιστικά ωφελήματα. Τα λάθη του παρελθόντος εμείς δεν θα τα κάνουμε». Τι ακριβώς έχει αλλάξει και στο παρά πέντε της αποχώρησης του κυβερνητικού εταίρου κατατίθεται αυτή η τροπολογία με συνοπτικές διαδικασίες και μάλιστα μετά τη λήξη της συνεδρίασης της σχετικής επιτροπής στη Βουλή;» ρώτησε η Μαρία Σπυράκη.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει αυτή την εξαίρεση για την ΕΑΒ διότι ο νόμος 3978/2011 απαγορεύει πλήρως τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Αυτή η φράση όμως δημιούργησε το παραθυράκι για να τακτοποιηθούν άγνωστα προγράμματα μέσω της τροπολογίας, εμφανιζόμενα τρία από αυτά ως έργα που θα ανατεθούν στην ΕΑΒ.

Οι συμβάσεις και τα προγράμματα όμως δεν προσδιορίζονται σαφώς στην τροπολογία, ούτε αναφέρεται το πραγματικό κόστος ενός εκάστου. Πώς θα δώσει προκαταβολικά την έγκρισή της η Βουλή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας να διαχειριστεί τόσα εκατομμύρια χωρίς κανέναν έλεγχο στο πώς και πού θα διατεθούν;

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ακόμα ότι από τα αντισταθμιστικά θα ωφεληθούν και ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες, που θα αναλάβουν υπεργολαβίες για την παροχή «ανταλλακτικών» «εργαλείων» και «καλωδίων».

Δεν αποσαφήνισε όμως πώς θα γίνει η κατανομή των παραγγελιών και των πόρων, λέγοντας απλώς ότι τις επιλογές θα τις κάνουν οι Αμερικανοί. Η τροπολογία προβλέπει πως το 70% των χρημάτων θα πάει στην ΕΑΒ αλλά δεν διευκρινίζεται πού θα διοχετευτεί το υπόλοιπο 30%.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024