Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρυφτούλι Τσίπρα - Καμμένου για το ραντεβού του «διαζυγίου»

Κρυφτούλι Τσίπρα – Καμμένου για το ραντεβού του «διαζυγίου»

Εκατέρωθεν διαρροές για τη συνάντηση των δύο συγκυβερνητών, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται... υπό το μηδέν λόγω της επικείμενης εισαγωγής της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής

Παγετός στις σχέσεις των δύο συγκυβερνητών με αφορμή τις εξελίξεις εν όψει της επικείμενης εισαγωγής της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής προς κύρωση. Πολλοί εκτιμούν ότι ήρθε πλέον η ώρα του διαζυγίου για τους συγκυβερνήτες και πως αυτό που απομένει είναι η οριστικοποίησή του. Εν όψει αυτών των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, φημολογείται ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος θα έχουν μια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο και οι δύο πλευρές αναλώνονται τις τελευταίες ώρες σε ένα παιχνιδάκι διαρροών σχετικά με το ραντεβού αυτό.

Συγκεκριμένα, οι συνεργάτες του Πάνου Καμμένου αναφέρουν ότι βρίσκεται εκτός Ελλάδας και αφήνουν να εννοηθεί ότι εκείνος αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια ώρα από την πλευρά της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι δεν βλέπουν πιθανό να υπάρξει συνάντηση πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Τετάρτης.

Σε αυτό το κλίμα, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Πάνος Καμμένος κάνει πολλή φασαρία τις τελευταίες ώρες, μιλώντας για ανένδοτο και αποστασίες, προκειμένου να εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς βλέπει ότι το μεμοράντουμ που υπήρχε για τον Μάρτιο λήγει νωρίτερα και μάλλον άδοξα για τους ΑΝΕΛ. Και αυτό συμβαίνει επειδή ο πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί ότι οι ΑΝΕΛ τελούν υπό διάλυση και πως ο Πάνος Καμμένος δεν είναι σε θέση να ελέγξει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, καθώς επί της ουσίας μόνο η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης έχουν ξεκαθαρίσει εν όψει συνεδρίασης της ΚΟ ότι βρίσκονται εντός γραμμής. Αντίθετα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (η οποία δεν είναι μεν βουλευτής, αλλά δείχνει να αρνείται να εγκαταλείψει τον υπουργικό θώκο) κατάφεραν καίρια πλήγματα στο όποιο πολιτικό κύρος έχει απομείνει στον Πάνο Καμμένο. Δεδομένου, δε, ότι ο τραγέλαφος των χειρισμών για το Μακεδονικό δημοσκοπικά έχει καταποντίσει τους ΑΝΕΛ, είναι κατανοητό ότι ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση όσο πλησιάζει η ώρα της κρίσης, δηλαδή η εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε αυτό κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας έκρηξης του απρόβλεπτου Πάνου Καμμένου. Εκτιμάται ότι θεώρησε προτιμότερο να έχει μια συνάντηση μαζί του πριν δώσει τη συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο Open. Έτσι, η συνέντευξη αναβλήθηκε και αντί για το βράδυ της Τρίτης, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης, δηλαδή μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ και αφού ο συγκυβερνήτης θα έχει στείλει τα μηνύματά του.

Ωστόσο, δεν διστάζει να στείλει και ο πρωθυπουργός τα δικά του μηνύματα στην άλλη πλευρά. Συγκεκριμένα, το μήνυμα μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η κυβέρνηση συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών για να περάσει από το κοινοβούλιο τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και να κερδίσει οποιαδήποτε άλλη ψηφοφορία -για παράδειγμα το ενδεχόμενο πρότασης μομφής. Κομματικά στελέχη δηλώνουν ότι ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου παραμένει η λήξη της τετραετίας, ωστόσο υπό τον φόβο πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Την ίδια ώρα, πάντως, ανοιχτό παραμένει και το σενάριο να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Πάνος Καμμένος είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη συνάντηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου με τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που μάλιστα διέρρευσε την Κυριακή. Ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός από τη Σαμοθράκη είχε απαντήσει στους ΑΝΕΛ και στις απειλές του αρχηγού τους ότι θα φύγει από την κυβέρνηση, αδειάζοντας για άλλη μια φορά τον Καμμένο. Είχε προηγηθεί η πρωτοχρονιάτικη ατάκα Τσίπρα ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα κάνει κάτι γιατί το έχει πάρει πλέον απόφαση ότι θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Πάνος Καμμένος απάντησε κάνοντας λόγο για ανένδοτο και αποστασίες, παραπέμποντας στην συμφωνία που φέρεται να έχει με τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα ενταχθεί βουλευτής των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντάλλαγμα ψήφου στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το κλίμα είναι βαρύ και όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Προκειμένου να σώσει κάτι, αν σώζεται πια για το κόμμα του, ο Πάνος Καμμένος ίσως έχει ήδη λάβει την απόφαση να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι προ των πυλών. Το επόμενο 24ωρο θα είναι καθοριστικό προκειμένου να διαφανεί εάν πρόκειται για μια ακόμη πράξη στο γνωστό θέατρο του παραλόγου που συνηθίζει ο Πάνος Καμμένος ή εάν θα διαβεί τον Ρουβίκωνα.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024