Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι σημαντικότεροι ζωγράφοι δημιουργούν χιονισμένα τοπία…

Οι σημαντικότεροι ζωγράφοι δημιουργούν χιονισμένα τοπία…

Έργα Μονέ και ένα με… πολιτικά μηνύματα μέσα στον πάγο

Στο Μέτσοβο η θερμοκρασία κατέβηκε στους -17 βαθμούς Κελσίου. Το κατάλευκο, βαρύ πέπλο χιονιού έχει καλύψει ολόκληρη την Ελλάδα. Πρωτόγνωρες εικόνες που θυμίζουν τοπία στην Σκανδιναβία, την Ρωσία ή την… Αλάσκα για την χώρα μας με τις υψηλές συνήθως θερμοκρασίες. Ασυνήθιστα σκηνικά με ολόκληρα χωριά να έχουν βυθιστεί στο χιόνι. Ανθρώπους να έχουν αποκλειστεί σε καταφύγια ή ξενοδοχειακές μονάδες σε μικρά ή μεγαλύτερα γραφικά χωριουδάκια. Στο πανέμορφο Νυμφαίο, σκαρφαλωμένο ψηλά, πολύ ψηλά στο Αμύνταιο, με τα πετρόκτιστα σπίτια (θυμίζουν αυτά των Βλάχων οι οποίοι δημιούργησαν το χωριό) ανηφόρισαν οι περισσότερο τολμηροί. Η Λίμνη Πλαστήρα παρουσιάζει τοπίο κινηματογραφικό, όπως το Περτούλι και το Καϊμακτσαλάν.

Η κοσμοπολίτικη Αράχωβα η οποία φιλοξένησε χιλιάδες εκδρομείς παρουσίασε αυτή την φορά ένα διαφορετικό «πρόσωπο». Κάποιοι αποκλείστηκαν στα σπίτια τους ή σε φιλικά σαλέ και καταλύματα φιλοξενίας. Οι εικόνες, τα κατάλευκα τοπία τα κρυστάλλινα «γλυπτά» χαριτωμένα, αισιόδοξα κατασκευασμένα από τα χέρια απλών ανθρώπων μας ταξιδεύουν στο παρελθόν και τους πίνακες μεγάλων εικαστικών. Οι Μονέ, Γκογκέν, Βαν Γκογκ, Βασίλιεβ, Κίρσνερ Γκόγια, Ρενουάρ, Σίσλεϋ, Σεζάν εμπνεύστηκαν από τις εικόνες όμορφες, εντυπωσιακές, ονειρικές που δημιουργεί το χιόνι. Ποιοι είναι οι ωραιότεροι; Σίγουρα αυτοί του Κλοντ Μονέ ο οποίος δημιούργησε 140 έργα ζωγραφικής με χιονισμένα τοπία! Η ζεστασιά, η όμορφη ζεστασιά την οποία «αποπνέουν» τα έργα του μέσα στην ψυχρότητα του χειμώνα είναι εκπληκτική.

Έργα Μονέ και ένα με… πολιτικά μηνύματα μέσα στον πάγο

Η «Καρακάξα» του 1868 είναι ένα από τα πιο δημοφιλή του έργα και βρίσκεται στο Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι. Μέσα από το συγκεκριμένο έργο ο Μονέ ανέπτυξε το «ιμπρεσιονιστικό» στυλ του. Υπάρχουν επίσης ο «Δρόμος στο Argentenil», το “Boulevard Saint-Denis τον χειμώνα», το «Τραίνο στο χιόνι», «Άμαξα στο χιόνι στο Ουφλέρ», «Επιπλέοντας-πάγος κοντά στο Vethenil”.

Εξαιρετικά χιονισμένα τοπία είναι αυτά μέσα από τα έργα του Βίλλεμ Χάινριχ. Έργο του 1935. Πραγματικά εκπληκτικό, δείχνει τα κοράκια να πετούν πάνω από τις στέγες. Πτήσεις απειλητικές που εκφράζουν μια υπόκωφη αίσθηση φόβου, προμηνύοντας όλο αυτό που ερχόταν στην Γερμανία. Ο Αμερικανός Φρέντερικ Χασσάμ και το “A city of Fairyland” του 1886.

Στην Σουηδία ο Άλφρεντ Μπέργκστρομ δημιούργησε το 1899 το «Χειμερινή Σκηνή». Ο Δανός Πωλ-Γκουστάβ Φίσσερ, σκηνές από τους χειμερινούς δρόμους στην Κοπεγχάγη.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024